Echte Bami Goreng met dunne eiermie

door Inge

Ik maakte deze simpele Bami Goreng als onderdeel van een heuse Indische rijsttafel. Dat is ook de reden dat ik de bami niet volgepropt heb met allerlei andere ingrediënten, want het moest geen op zichzelf staand gerecht zijn. Wil je dat wel, dan ben je natuurlijk vrij om bijvoorbeeld kip, ham of ei toe te voegen aan de bami. Of meer groenten, dat kan ook natuurlijk. Wil je er kip bij doen, dan is het wel het lekkerst om de kip minstens 1 uur te marineren in wat ketjap met olie. Je kunt ook de spekjes weglaten en dan heb je een volledig vegetarische variant.

Vroeger vond ik bami dus echt niet lekker, maar een nog grotere hekel had ik aan nasi goreng. Ik kan me goed herinneren dat ik op avonden dat er nasi op tafel stond nog steeds met een vol bord aan tafel zat terwijl de afwas inmiddels al gedaan was, zo vies vond ik dat. Dit trauma heb ik nog steeds niet verwerkt denk ik want ik heb sindsdien stiekem nooit meer nasi gegeten. Bami daarentegen gaat er wel weer in en vind ik ook echt wel lekker op z’n tijd. Meestal maken we in Nederland bami goreng van de wat bredere mie nestjes, maar zover bij mij bekend wordt hij in de Indonesische keuken toch vaker gemaakt met dunne eiermie. Dat is toch ook veel lekkerder als je het mij vraagt. Uiteraard ben je vrij om de mie te vervangen door dikkere.

Dus weg met de pakjes en zakjes met kruidenmix voor bami goreng, vanaf nu kun je het helemaal zelf. Natuurlijk bestaan ook van dit recept weer duizenden varianten, en er is geen goed of fout. Als het maar lekker is, toch? Maar een ding heb ik geleerd toen in in Indonesië was: less is more. Daar gebruiken ze niet mega veel ingrediënten om je eten smaak te geven. Geen honderden verschillende kruiden of specerijen. Gewoon een aantal goeie smaakmakers en vooral door de manier van koken zorgen dat die smaak goed stevig is. Dat is pas koken!

 

bami goreng

Bami Goreng

Print
Porties: 4 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el sambal
  • 1 tl trassi (garnalenpasta) of taoco*
  • 4 el ketjap manis
  • 150 gram spekreepjes
  • 250 gram nasi/bami groenten
  • 1 blokje maggibouillon

* Let op. Trassi is niet vegetarisch omdat het gemaakt is van garnalen. Je kunt eventueel taoco (taotjo) gebruiken ter vervanging.

STAPPENPLAN

  1. Kook de eiermie zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel met koud water.
  2. Bak de spekjes in een wok goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hou zoveel mogelijk van het vrijgekomen vet over in de pan.
  3. Maak intussen ook de boemboe door de ui en knoflook fijn te malen/stampen/raspen en te mengen met de sambal en trassi.
  4. Fruit de boemboe in het overgebleven vet van de spekjes op middellaag vuur, zo'n 5 minuten.
  5. Voeg de nasigroenten erbij en wok deze enkele minuten mee. Voeg ook het maggiblokje toe en laat deze langzaam oplossen.
  6. Schenk 1 el ketjap erbij en voeg dan ongeveer 1/3e van de mie toe.
  7. Schep alles om zodat de mie goed bedekt is met de rest voordat je het tweede deel mie toevoegt.
  8. Herhaal dit in 3 keer, zodat alles goed gemengd wordt. Zet ook het vuur hoger nu zodat de mie gebakken wordt en voeg de rest van de ketjap toe. Blijf af en toe door roeren voor enkele minuten zodat de mie gebakken wordt.
  9. Bestrooi eventueel met wat verse rode peper, bosui en/of gebakken uitjes.
  10. Smakelijk!

bami goreng

Bami Goreng

Print
Porties: 4 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el sambal
  • 1 tl trassi (garnalenpasta) of taoco*
  • 4 el ketjap manis
  • 150 gram spekreepjes
  • 250 gram nasi/bami groenten
  • 1 blokje maggibouillon

* Let op. Trassi is niet vegetarisch omdat het gemaakt is van garnalen. Je kunt eventueel taoco (taotjo) gebruiken ter vervanging.

STAPPENPLAN

  1. Kook de eiermie zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel met koud water.
  2. Bak de spekjes in een wok goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hou zoveel mogelijk van het vrijgekomen vet over in de pan.
  3. Maak intussen ook de boemboe door de ui en knoflook fijn te malen/stampen/raspen en te mengen met de sambal en trassi.
  4. Fruit de boemboe in het overgebleven vet van de spekjes op middellaag vuur, zo'n 5 minuten.
  5. Voeg de nasigroenten erbij en wok deze enkele minuten mee. Voeg ook het maggiblokje toe en laat deze langzaam oplossen.
  6. Schenk 1 el ketjap erbij en voeg dan ongeveer 1/3e van de mie toe.
  7. Schep alles om zodat de mie goed bedekt is met de rest voordat je het tweede deel mie toevoegt.
  8. Herhaal dit in 3 keer, zodat alles goed gemengd wordt. Zet ook het vuur hoger nu zodat de mie gebakken wordt en voeg de rest van de ketjap toe. Blijf af en toe door roeren voor enkele minuten zodat de mie gebakken wordt.
  9. Bestrooi eventueel met wat verse rode peper, bosui en/of gebakken uitjes.
  10. Smakelijk!

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

4 reacties

Dick Gooijer 17 februari 2023 - 07:29

Hi, hoeveel gram eiermie gebruik je?

Reply
Inge 27 februari 2023 - 11:46

Hi Dick,

1 pak eiermie is in de supermarkten waar ik kom altijd 250 gram.

Groetjes!

Reply
Frank 21 oktober 2023 - 15:40

Ik geef het recept een tien.

Reply
Frank 28 oktober 2023 - 14:31

Ik heb nog een kleine tip: meng de groenten en de mie met behulp van twee vorken. Dat maakt het veel gemakkelijker.

Reply

Plaats een reactie