Bami Goreng

Ik maakte deze simpele Bami Goreng als onderdeel van een rijsttafel. Dat is ook de reden dat ik de bami niet volgepropt heb met allerlei andere ingrediënten, want het moest geen op zichzelf staand gerecht zijn. Wil je dat wel, dan ben je natuurlijk vrij om bijvoorbeeld kip, ham of ei toe te voegen aan de bami. Of meer groenten, dat kan ook natuurlijk. Wil je er kip bij doen, dan is het wel het lekkerst om de kip minstens 1 uur te marineren in wat ketjap met olie. Je kunt ook de spekjes weglaten en dan heb je een volledig vegetarische variant.

Vroeger vond ik bami dus echt niet lekker, maar een nog grotere hekel had ik aan nasi goreng. Ik kan me goed herinneren dat ik op avonden dat er nasi op tafel stond nog steeds met een vol bord aan tafel zat terwijl de afwas inmiddels al gedaan was, zo vies vond ik dat. Dit trauma heb ik nog steeds niet verwerkt denk ik want ik heb sindsdien stiekem nooit meer nasi gegeten. Bami daarentegen gaat er wel weer in en vind ik ook echt wel lekker op z’n tijd. Meestal maken we bami van de wat bredere mie nestjes, maar zover bij mij bekend wordt hij in de Indonesische keuken toch vaker gemaakt met dunne eiermie. Dat is toch ook veel lekkerder als je het mij vraagt. Uiteraard ben je vrij om de mie te vervangen door dikkere.

Bereidingstijd: ~25 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten:

  • 1 pak eiermie
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el sambal
  • 1 tl trassi (garnalenpasta)
  • 4 el ketjap manis
  • 150 gram spekreepjes
  • 250 gram nasi/bami groenten
  • 1 blokje maggibouillon

Stappenplan:

Kook de eiermie zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel met koud water.

Bak de spekjes in een wok goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hou zoveel mogelijk van het vrijgekomen vet over in de pan.

Maak intussen ook de boemboe door de ui en knoflook fijn te malen/stampen/raspen en te mengen met de sambal en trassi.

Fruit de boemboe in het overgebleven vet van de spekjes op middellaag vuur, zo’n 5 minuten.

Voeg de nasigroenten erbij en wok deze enkele minuten mee. Voeg ook het maggiblokje toe en laat deze langzaam oplossen.

Schenk 1 el ketjap erbij en voeg dan ongeveer 1/3e van de mie toe.

Schep alles om zodat de mie goed bedekt is met de rest voordat je het tweede deel mie toevoegt.

Herhaal dit in 3 keer, zodat alles goed gemengd wordt. Zet ook het vuur hoger nu zodat de mie gebakken wordt en voeg de rest van de ketjap toe. Blijf af en toe door roeren voor enkele minuten zodat de mie gebakken wordt.

Bestrooi eventueel met wat verse rode peper, bosui en/of gebakken uitjes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *