Vega(n) kip kerrie

Yess, ik mocht deze maand koken van ‘Eef Kookt Zo‘ voor de foodblogswap van deze maand. Ik volg Eef echt al heel lang op instagram en zij maakt de lekkerste gerechten en supermooie foto’s. Bovendien is het ook nog eens een bloedmooie, vrolijke vrouw en hoop ik nog steeds dat ik haar snel eens in real life mag ontmoeten. Nadeel van haar geweldige blog vol lekkere recepten is dat ik, de aanvoerder van ‘team keuzestress’, dus niet kon kiezen welk gerecht ik graag wilde namaken voor de foodblogswap. Na lang twijfelen koos ik uiteindelijk voor deze kip kerrie, voornamelijk omdat ik dit gerecht al jaren niet gegeten heb en het in mijn studententijd wel altijd super lekker vond. Uiteraard kookte ik destijds voornamelijk nog uit pakjes en zakjes en heb ik the real deal dus nog nooit zelf proberen te maken.

Hoog tijd dus! Ik ging aan de slag met het recept van Eef. Om er mijn eigen draai aan te geven maakte ik er een vega(n) kip kerrie van. Niet omdat ik perse vega of vegan ben, maar ik ben wel voorstander van af en toe bewuster en minder vlees eten. Bovendien is het vervangen van vlees door jackfruit inmiddels bijna een hype aan het worden, die ik wel eens zelf wilde uitproberen. Jackfruit is een Thaise fruitsoort die een vlezige structuur krijgt, naarmate je het langer gaart. Deze fruitsoort is van zichzelf vrij neutraal van smaak maar neemt goed smaken op.

Stiekem was ik ook erg benieuwd of Pim zou merken dat er geen kip in deze vega(n) kip kerrie zit. Nou, hij was wel op zoek naar de kip maar begreep niet direct dat dit er simpelweg niet in zat. Hij was telkens teleurgesteld dat hij een stukje ananas proefde terwijl hij dacht dat hij een stukje kip had. Toen ik hem vertelde dat er geen kip in zat vielen alle kwartjes op z’n plek. Desondanks, vond hij het toch een lekker gerecht en heeft hij alles opgegeten.

Ik voegde zelf restjes paprika en bami groenten toe, omdat ik dit simpelweg nog had liggen en ik graag wat extra groentes in de vega(n) kip kerrie wilde. Hier ben je natuurlijk volkomen vrij in om toe te voegen wat je wil, maar je kunt het ook weglaten en alleen de boontjes als groenten hebben. Verder maakte ik deze kipkerrie met kookroom, waardoor hij vegetarisch is. Wil je liever een vegan variant, vervang dan de kookroom door kokosmelk.

Bereidingstijd: ~30 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 1 blik jackfruit (fairtrade)
  • 400 gram sperziebonen
  • 200 gram extra groenten naar keuze: bijvoorbeeld paprika, prei, kool (optioneel)
  • 1 klein blikje ananasschijven
  • 250 ml kookroom of kokosmelk (voor een vegan variant, gebruik kokosmelk)
  • 1 el gembersiroop
  • 200 gram (pandan)rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1½ el kerriepoeder
  • 1 el verse gember (geraspt)
  • 1 tl van elk: korianderpoeder, paprikapoeder en komijn
  • ½ tl chilipoeder
  • peper en zout naar smaak
  • scheut olie
  • bosui (optioneel)

Stappenplan:

Pel en snipper de ui en knoflook.

Neem een grote wok- of koekenpan en verhit met wat olie. Fruit hierin de ui aan met een snuf zout en voeg op het laatst ook de knoflook toe.

Voeg dan de gember en de rest van de groenten toe. Ik gebruikte een halve paprika en restjes bami groentes, omdat ik die nog had liggen.

Voeg de kerrie, koriander, paprika, chili en komijn toe en bak ook dit kort mee.

Spoel intussen de jackfruit uit onder de kraan. Voeg de jackfruit toe aan de pan als ook de room of kokosmelk. Voeg ook 150 ml extra water en de gembersiroop toe. Laat het geheel op een laag pitje sudderen. Hoe langer je het laat sudderen, hoe vleziger de jackfruit wordt. Indien nodig kun je nog wat extra vocht toevoegen.

Snij de ananas in kleine stukjes en voeg vlak voor serveren toe aan de saus.

Kook intussen ook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

Snij de topjes en kontjes van de sperziebonen en kook deze in ruim water met wat zout gaar.

Serveer de rijst met de boontjes en de vega(n) kipkerrie en bestrooi optioneel met wat verse bosui en of amandelschaafsel.

Smakelijk!

vega(n) kip kerrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *