Dit is een perfect recept voor de mensen die niet het geduld, tijd of skills hebben om een uitgebreid dessert in elkaar te flansen, maar toch graag iets moois aan de gasten willen serveren. Deze ijstaart tover je zo op tafel zonder dat je zelf ijs hoeft te maken (dat kan natuurlijk wel als je dat leuk vindt!). Het ziet er spectaculair uit en mensen denken waarschijnlijk dat je hier echt uren voor in de keuken hebt gestaan. Niets is minder waar. Het is echt zo klaar en iedereen kan dit.
Het originele recept van deze ijstaart komt van Lianne, die ook wel verschuilt gaat onder ‘De Zoetekauw’. Voor de foodblogswap van deze maand had ik de eer iets van haar blog uit te zoeken. De Zoetekauw bevat zowel zoete als hartige recepten, maar de nadruk ligt natuurlijk op zoet. Ik wilde voor deze foodblogswap dus ook graag een zoet recept uitkiezen om mijn draai aan te geven. Na lang rondneuzen, want Lianne heeft me toch veel lekkers op dat blog staan, koos ik toch voor deze ijstaart. Juist door de simpelheid ervan en omdat hij natuurlijk perfect past bij deze tijd van het jaar. Tenminste, mits de weergoden ons weer eens iets beter gaan zinnen. Maar als ik de Piet Paulusma’s op deze wereld mag geloven zit ons weer wat beter weer te wachten dus ga vooral eens aan de slag met deze ijstaart. Lianne maakte hem origineel met frambozenjam en pistachenootjes. Ik koos ervoor om zelf een ‘frambozenjam’ te maken, omdat ik kant-en-klare frambozenjam zelf te zoet vind. Ook verving ik de pistachenootjes door chocolade, omdat vriendlief dat nou eenmaal lekkerder vindt. Ik gebruikte hiervoor de ‘Snapper’ melkchocolade van Australian, deze repen zijn lekker dun dus daar kun je heel gemakkelijk de kleine blokjes van hakken.
Heb je gemist wat een foodblogswap inhoudt en ben je wel benieuwd? Hier heb ik uitgelegd wat het is.
Bereidingstijd: ~15 min (+120min vriestijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten:
- 2 liter vanille-ijs
- 1 bakje diepvries frambozen
- 150 gram chocolade (melk of puur)
- 1 bakje verse frambozen
Andere benodigdheden:
- 1 cakevorm naar keuze
- huishoudfolie
Stappenplan:
Haal het ijs uit de vriezer en laat het lichtelijk ontdooien (ongeveer 15-30min).
Doe de diepvriesframbozen in een steelpannetje met 2-3 eetlepels water en breng aan de kook. Laat ongeveer 3 minuten doorkoken totdat ongeveer de helft van de frambozen stuk gekookt is maar ook nog een deel gewoon framboos is. Let op: als je echt grote stukjes framboos houdt, dan kan het zijn dat er wat meer ijzigere stukjes in de verder romige ijstaart zullen zitten. Ik vond dat zelf wel lekker, want dat geeft afwisseling. Vriendlief vond dat minder, dus voor hem zou ik volgende keer de frambozen wat verder stuk koken.
Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
Hak 100 gram chocolade in kleine stukjes, die van mij waren ongeveer 0,5 cm groot.
Bekleed de bakvorm met huishoudfolie en zorg dat er voldoende folie over de randen valt, dit gebruiken we later als ‘deksel’.
Doe een derde van het ijs in de bakvorm en ook een derde van de frambozen en een derde van de chocoladestukjes. Roer dit lichtjes door elkaar zodat er een licht marmer effect ontstaat.
Doe nu weer een derde van alles erin en roer weer lichtjes door elkaar. Herhaal nog een keer met de laatste beetjes.
Dek het ijs af met de huidhoudfolie en zet in de vriezer om opnieuw op te stijven.
Na ongeveer 2 uur is de ijstaart weer goed opgestijfd en kun je hem opdienen.
Smelt de resterende chocolade au bain-marie.
Stort de ijstaart op een mooie schaal of plank en beleg met de verse frambozen.
Neem een vork of lepel en schenk beetje bij beetje, met een snel zigzaggende beweging, de gesmolten chocolade over de frambozen.
Smakelijk!