Pulled cola kip op turks brood

door Inge

Een tijd geleden maakte ik al pulled pork, die overigens ook echt om te smullen is. Maar wist je al dat je ook pulled chicken kan maken? En wist je ook dat pulled chicken zo klaar is, en niet net als pulled pork uren moet garen?

Ik maakte de pulled chicken met cola, pulled cola kip dus. Ik heb voor het eerst van cola kip gehoord toen ik inmiddels 8 jaar geleden in Australie was voor een stage. Mijn Chinese huisgenootje vertelde mij erover en ik verklaarde haar voor gek, want wie gebruikt er nou cola bij het koken?

Inmiddels had ik er al vaker van gehoord en al meerdere watertandende foto’s gezien, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Dus toen ik besloot pulled chicken te maken besloot ik dan ook gelijk maar een keer een cola kip uit te proberen. Je kunt colakip op meerdere manieren maken, je kunt ook bijvoorbeeld drumsticks in een heerlijk sticky cola-sausje steken, maar de bereiding die ik hier heb gebruikt is ook zeker een aanrader! De kip is heerlijk mals en intens van smaak.

Ik serveerde de pulled cola kip op turks brood voor de afwisseling, maar je kunt de kip ook in een wrap serveren, of in een salade of bijvoorbeeld een nachoschotel. Alles kan..

Bereidingstijd: ~30min          Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600-800 gram kippendijen
  • blikje tomatenpuree
  • 300 ml cola (+ voor de zekerheid nog iets extra’s)
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 4 el ketjap manis
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 3 tl paprikapoeder
  • 1 rode peper
  • klontje boter
  • turks brood (vers of afbak)
  • coleslaw
  • rucola
  • optioneel: tomaat/komkommer/ui

Extra benodigdheden:

  • pan met deksel (soort pan maakt niet zoveel uit)

Stappenplan:

Indien je afbakbrood hebt, bak het af zoals aangegeven op de verpakking.

Snipper de ui, knoflook en rode peper.

Verhit een klontje boter in een pan of ketel en fruit de ui en knoflook licht aan.

Doe de speculaaskruiden en paprikapoeder erbij en fruit ook dit even aan.

Doe de tomatenpuree en rode peper erbij en fruit ook dit even aan.

Haal de kip uit de verpakking en leg dit in de pan en bak heel kort aan.

Doe de cola en ketjap in de pan erbij en breng aan de kook. Zorg wel dat de kip helemaal onder staat en dus niet boven het vocht uit komt. Mocht dit niet het geval zijn, gebruik dan een andere pan of voeg wat extra cola toe. Draai dan het vuur laag en doe de deksel op de pan.

Laat dit ongeveer 15min pruttelen.

Haal de deksel van de pan en haal de kip eruit. Kijk voor de zekerheid of hij gaar is.

Indien gaar, kun je hem nu met 2 vorken uit elkaar ‘pullen’.

Laat intussen de saus doorkoken zodat hij inkookt en dikker wordt.

Indien de saus dik genoeg is, doe je de kip terug in de pan en roer je deze door de saus. Roer 2 minuutjes door zodat de kip ook weer helemaal warm wordt.

Heb je de saus te dik laten worden, doe er dan nog wat extra cola bij.

Serveer de pulled cola kip op het turks brood met een laagje coleslaw, rucola en optioneel nog extra garnituur zoals een rode ui, komkommer of tomaat.

Smakelijk!

IMG_5265 (2)

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Martijn 20 februari 2021 - 14:34

Hoi Inge,

Wat een heerlijk recept. Ik heb hem een paar weken geleden gemaakt in de slowcooker. Ik heb hem zojuist weer gemaakt (hij is momenteel aan het slowcooken). Dit keer heb ik er bruine rum aan toegevoegd. ‘Rum-cola pulled chicken’ dus 😀

Hij ruikt nu al heerlijk!

Martijn

Reply
Inge 22 februari 2021 - 10:32

Hi Martijn,

Wat leuk om te horen! En met Rum, heerlijke variatie!

Inge

Reply

Plaats een reactie