Het is natuurlijk al jaren hip, en dat zal het ook nog wel even blijven. Pulled pork, de uit Amerika overgevlogen lekkernij, waarbij taai vlees lange tijd op lage temperatuur gegaard wordt, waardoor het heel mals wordt zodat je het uit elkaar kan trekken met een vork. Ik ben fan, Pim is fan, en het is absoluut niet moeilijk om te maken. Het duurt alleen lang. Maar dat is het absoluut waard!
Bereidingstijd: ~60 min (+6u oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingredienten voor 4 personen:
- 1 kg procureur (ook wel genoemd varkensnek; te koop bij de slager)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el komijn
- 1,5 el gerookte paprikapoeder
- 1 el venkelzaad
- 1 tl citroengraspoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl chilipoeder
- 1 el bruine suiker
- 2 tl zeezout
- 100 ml barbecuesaus (ik gebruikte Remia BBQ saus – The real Black Jack – Smokey BBQ)
- 50 ml kippenbouillon
- 1 el tijm
- olijfolie
- harde (ciabatta) broodjes
- coleslaw
Extra benodigdheden:
- gietijzeren pan
Stappenplan:
Haal de procureur uit de koelkast en laat hem op temperatuur komen. Verwarm intussen de oven voor op 120°C.
Maak van alle specerijen een kruidenrub, door ze door elkaar te mengen en dan in het vlees te wrijven. Gebruik hiervoor de komijn, paprikapoeder, citroengraspoeder, chilipoeder, cayennepeper, venkelzaad, bruine suiker en zout. Deze kruidenrub mix is naar eigen smaak, doe gerust meer of minder van iets erin als je dat lekkerder vindt.
Doe een klein scheutje olie in de pan en leg het vlees met de rub in de pan. Snij intussen de ui en knoflook in stukken en meng dit met de barbecuesaus, tijm en bouillon. Giet dit mengsel rondom het vlees. Doe de deksel op de pan en zet dit in de oven. Na een half uurtje draai je het vlees om en giet je wat van de saus over het vlees heen. Arroseren heet dat; je giet het braadvocht over het vlees heen zodat het gelijkmatiger gaart en meer smaak krijgt. Je kunt dit zo vaak doen als je wilt. Ik heb het ongeveer elke 45 minuten gedaan; vlees omdraaien en arroseren.
Na een uurtje heb ik wat overschot aan vocht uit de pan gehaald omdat ik toch vond dat er teveel vocht in de pan zat. Dit vocht heb ik in een losse koekenpan laten sudderen zodat het een dikkere saus werd. Ik raad je dus aan dit ook te doen. Zorg ervoor dat je wel nog iets van vocht achterlaat bij het vlees om te kunnen arroseren.
Na 5-6u in de oven zal het vlees gaar zijn. Het laatste half uurtje heeft mijn vlees zonder deksel in de oven gestaan zodat de buitenkant een beetje knapperig kon worden. Het vlees moet minimaal een kerntemperatuur van 88 graden hebben, maar je merkt het ook als je met 2 vorken het vlees uit elkaar probeert te trekken. Als dit soepel gaat, dan is het vlees gaar. Laat het anders nog even staan.
Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar en meng met het vocht wat in de pan zat.
Snij een broodje open en beleg met coleslaw, vlees en wat extra saus en smullen maar! Meestal serveer ik er maiskolven en een frisse salade bij.
Smakelijk!