Kiprollade met bloemkoolpuree & jus

Wie af en toe eens zonder al te veel koolhydraten wil koken, zou dit gerecht eens moeten proberen. In plaats van aardappelpuree maakte ik bloemkoolpuree, die door de structuur van de bloemkool veel luchtiger en lichter is dan aardappelpuree. De kip heb ik opgepimpt door er een rollade van te maken en te vullen met een pesto van walnoten, spinazie & parmezaanse kaas. Weer eens wat anders dan een saai stukje kip in een wokgerecht. Door toevoeging van de champignons en jus wordt het een lekker ‘aards’ gerecht, wat perfect is voor deze regenachtige dagen.

Bereidingstijd: ~30 min  (+18min oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 2 personen:

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 bakje champignons
  • klein bakje creme fraiche of kookroom
  • 2 kipfilets
  • 25 gram walnoten
  • 25 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram spinazie (diepvries of vers, kan allebei)
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • snuf nootmuskaat
  • klontje boter
  • 1 el bloem
  • 1 blokje kippenbouillon
  • peper & zout
  • olie

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine
  • huishoudfolie
  • deegroller of vleeshamer
  • bindtouw of prikkers
  • kernthermometer (optioneel)

Stappenplan:

Snipper de sjallot & knoflook grof. Fruit dit kort aan in een scheutje olie. Bak ook de spinazie mee zodat hij slinkt (of ontdooid, in geval van diepvriesspinazie).

Doe de spinazie in de keukenmachine met de parmezaanse kaas, de walnoten en peper & zout en maal fijn tot een pesto-achtige structuur.

Doe de kipfilet tussen 2 vellen huishoudfolie en sla dit zo fijn mogelijk met de vleeshamer of deegroller, tot ongeveer 4mm dikte.

Strijk wat van de pesto op de kipfilet, maar niet te dicht bij de randjes. Rol de kipfilet op en bind vast met bindtouw of gebruik prikkers om de kip op z’n plaats te houden. Bindtouw werkt beter dan prikkers, dus dat heeft zeker de voorkeur. Indien je bindtouw gebruikt, rol dan de kip nog even strak op in huishoudfolie en leg terug in de koelkast om op te stijven (of kort in de vriezer).

Breng water aan de kook in een grote pan en doe er wat zout bij. Snij de bloemkool in grove roosjes, de stronk kun je ook gewoon gebruiken. Kook de bloemkool in het water totdat hij gaar is. Giet dan het water af en laat 3min in de pan staan met de deksel erop.

Maak de champignons schoon en snij in schijfjes. Verwarm ook de oven voor op 180°C.

Verhit een koekenpan met een scheut olie. Breng de kiprollades op smaak met peper en zout. Als de pan goed heet is bak je de kipfilet ongeveer 30-60 seconden per kant aan totdat hij helemaal rondom een lekker goudbruin kleurtje gekregen heeft. Leg de kip dan in een ovenschaaltje en doe dit nog ongeveer 18min in de oven. Let op: de exacte tijd is afhankelijk van je oven en van de dikte van je kip. Het kan dus zijn dat jou kip langer of korter nodig heeft. Om zeker te weten dat de kip gaar is kun je een kernthermometer gebruiken. De kip moet ongeveer 70-72°C zijn binnenin, dan is hij mooi gaar. Heb je geen kernthermometer, dan zul je hem toch moeten doorsnijden om zeker te weten dat ie gaar is.

Doe het klontje boter in de koekenpan waar de kip in gebakken is. Haal met een pollepel de aangekoekte kiprestjes weg, dit geeft extra smaak aan je jus. Zodra de boter gesmolten is doe je er 1 el bloem bij. Roer door elkaar. Voeg dan het blokje kippenbouillon toe en ongeveer 200ml water. Roer nogmaals goed door elkaar en laat iets inkoken. Mocht je saus te dun zijn, laat hem dan langer inkoken. Mocht hij te dik worden, kun je altijd wat extra water toevoegen. Breng op smaak met peper.

Doe de bloemkool in de keukenmachine met de creme fraiche of room en breng op smaak met peper & zout en een snuf nootmuskaat. Ik gebruikte zelf creme fraiche omdat ik die nog in huis had maar het kan ook prima met kookroom of zelfs roomkaas of mascarpone bijvoorbeeld. Maal de bloemkool fijn totdat er een puree ontstaat. Mogelijk moet je dit in 2x doen, als je net als ik maar een klein keukenmachientje hebt. Doe de puree weer terug in de pan voor later gebruik en houdt het op laag vuurtje warm. Proef even of de smaak goed is.

Verhit een koekenpan met een heel klein scheutje olie. Zodra de pan loeiendheet is doe je de champignons erbij en sauteer je deze ongeveer 3min. Sauteren is het op hete temperatuur bakken zonder al te veel olie. De champignons zullen dan een lekker gouden randje krijgen. Schep ze af en toe om. Breng op smaak met peper & zout.

Als de kip gaar is haal je hem uit de oven en laat je hem kort rusten, ongeveer 5min. Eventueel kun je hem in zilverfolie inpakken om warm te houden. Je kunt deze tijd ook gebruiken om het bindtouw weg te snijden, indien je dit gebruikt hebt.

Serveer dit gerecht door een goede lepel bloemkoolpuree in het midden van het bord te leggen. Strooi hier de champignons rondom. Snij de kiprollade in schuine stukken en leg dit op de puree. Serveer de jus los in een kannetje als je die hebt.

Smakelijk!