Zoete aardappel met paprika, chorizo & creme fraiche

Een variant van dit gerecht kwam ik onlangs tegen via Delicious Magazine en ik ging gelijk watertanden. Reden genoeg dus om zelf ook dit gerecht op tafel te toveren. Maar ik zou geen foodie zijn als ik het niet allemaal net eventjes iets anders zou willen doen. Dus bij deze presenteer ik jullie mijn versie. Ik ben ontzettend fan van gepofte zoete aardappel. Zoete aardappel in het algemeen is echt fantastisch, en bijkomend voordeel is ook nog eens dat het een groente is, terwijl ik het meestal als ‘aardappelgerecht’ gebruik (zoete aardappelfrietjes, gepofte zoete aardappel etc). Dus in plaats van aardappel, groente & vlees eet je dan groente, groente & vlees. Perfect toch?

Bereidingstijd: ~15 min  (+60min oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten voor 2 personen:

  • 4 kleinere zoete aardappels of 2 grote
  • 1 paprika, zaadlijsten verwijderd
  • 125 gram chorizo
  • 1 kleine rode ui
  • 2 bosui
  • 3 tenen knoflook
  • 100 gram creme fraiche
  • 1 el citroensap
  • verse kruiden (bv. peterselie, bieslook)
  • (gerookte) paprikapoeder
  • 2 el olie

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Was de zoete aardappels goed. Prik er met een vork gaatjes in en wrijf ze lichtjes in met olie. Pak ze apart in in aluminiumfolie maar zorg dat de folie niet heel strak eromheen zit. De aardappels moeten kunnen ademen. Pak ook de knoflookteentjes in in aluminiumfolie.

Doe de aardappels en de knoflookteentjes in de oven om te poffen. Afhankelijk van de grootte van je aardappels duurt dit 45-60min.

Snij intussen de paprika & chorizo in reepjes. Hak ook de ui & bosui fijn.

Doe de citroensap en verse kruiden (fijngehakt) bij de creme fraiche en meng door elkaar.

Zodra de knoflook gepoft is (na 30min in de oven), haal je deze uit de oven en laat je hem 3min afkoelen. Druk dan de pulp uit de vliesjes en doe dit ook bij de creme fraiche. Top de creme fraiche af met wat paprikapoeder.

Bak de chorizo & paprika in een pan totdat de chorizo lichtkrokant is.

Of de aardappels gaar zijn kun je checken door met een vork erin te prikken. De vork moet er zo doorheen glijden. Zodra ze dit stadium hebben bereikt haal je ze uit de oven en pak je ze uit de folie.

Snij ze net niet helemaal doormidden en bestrooi met de paprika, chorizo, rode ui & bosui. Serveer met de creme fraiche erbij.

Smakelijk!