Fruittaartjes met banketbakkersroom

door Inge

Pim is er dol op; banketbakkersroom. Tijd om zelf dus eens aan de slag te gaan met deze lekkernij. En wat blijkt, het is nog niet eens zo moeilijk om te maken! Ik verwerkte de room in deze overheerlijke fruittaartjes met verschillende toppings. Je kunt hier allerlei soorten fruit voor gebruiken, wat je maar lekker vindt. Het beste kun je ze gelijk diezelfde dag eten. Een dag later kan ook nog wel maar dan wordt de bodem langzaam steeds zachter door de room. Wil je dit voorkomen, doe dan bijvoorbeeld een dun laagje gesmolten chocolade op de bodem voordat je de banketbakkersroom in de taartjes doet. Uiteraard eerst laten hard worden voordat je dan de banketbakkersroom erbij doet. Maar zachtere bodem of niet, deze fruittaartjes blijven om te smullen!

Bereidingstijd: ~50 min  (+60min rusttijd + 15min oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 8 taartjes:

Bodem:

  • 90 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • eiwit van 1 ei (het eigeel kun je gebruiken voor de banketbakkersroom)
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 140 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder

Banketbakkersroom:

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanille stokje
  • 150 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 2 el bloem

Topping:

  • vers fruit naar keuze

Andere benodigdheden:

  • keukenmachine of mixer en kom.
  • Taartvormpjes (8-10cm)
  • bakpapier
  • boter om in te vetten
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • bakbonen (optioneel)

Stappenplan:

Smelt de boter, let hierbij op dat de boter niet bruin kleurt.

Doe de suiker, het eiwit, citroenrasp en een snuf zout in de keukenmachine en roer kort door elkaar. Doe de gesmolten boter er beetje bij beetje bij.

Meng de bloem met het bakpoeder in een kom. Voeg daarna ook beetje bij beetje de bloem en bakpoeder toe bij het botermengsel. Meng totdat het deeg 1 geheel vormt. Het laatste deel kun je met je handen doen. Omdat je met gesmolten boter werkt zal het deeg in dit stadium vrij slap blijven.

Vouw het deeg tot een lap en pak in in huishoudfolie. Leg het minstens 1u in de koelkast om te rusten. Daardoor zal het deeg ook steviger worden. Nu kunnen we de banketbakkersroom gaan maken.

Doe de melk in een steelpannetje met de helft van de suiker. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe het merg en de stokjes bij de melk en breng dit langzaam aan de kook onder af en toe roeren.

Meng in een kom de eierdooiers met de andere helft van de suiker door elkaar. Doe dan de bloem erbij en roer ook dit door elkaar totdat je een egaal geheel krijgt.

Zodra de melk kookt doe je een klein beetje melk bij het ei-bloem mengsel. Roer direct door, anders kan je ei gaan stollen door de hitte. Dit heet ‘familie maken’ en zorgt ervoor dat de temperaturen gelijker worden en het ei dus niet zal stollen. Doe net zoveel melk bij het ei-bloem mengsel totdat het een mooi los geheel is. Giet dan dit mengsel bij de rest van de melk. Haal de lege vanillestokjes uit de pan en breng het mengsel nu terug aan de kook. Blijf wel roeren. Je zult langzaam merken dat het mengsel dikker wordt. Zodra het kookt laat je het nog 3min op laag vuur doorgaren. Blijf af en toe roeren.

Giet het mengsel in een kom en dek deze kom volledig af met huishoudfolie. Zo voorkom je dat er zich een velletje vormt op de room. Laat dit eerst 30 min buiten de koelkast afkoelen en zet het daarna in de koeling totdat je het nodig hebt.

Vet de taartvormpjes in met boter of olie. Indien je vormpjes hebt zonder losse bodem, is het verstandig om wat bakpapier op de bodem te leggen. Knip hiervoor rondjes bakpapier uit die precies op de bodem passen.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem. Haal het deeg uit de koelkast en snij in 8 stukken.

Rol elk stukje deeg uit met de roller tot een vel van ongeveer 3-4mm dikte. Leg het vel deeg voorzichtig over een taartvormpje en druk de randjes voorzichtig aan. Hierbij is wat voorzichtigheid geboden want het deeg is vrij poreus. Echter, het is geen probleem als het deeg toch wat afbreekt hier en daar. Dit kun je verhelpen door wat extra deeg eroverheen te plakken. Ziet er vrij stuntelig uit, maar na het bakken zie je hier niets meer van. Herhaal dit voor alle taartvormpjes.

Indien je er, net als ik, maar 4 hebt zul je dus in 2x moeten bakken. Leg dan het resterende deeg tussendoor terug in de koelkast zodat het zijn stevigheid behoudt.

Prik vervolgens met een vork enkele gaatjes in de bodem.

Indien je bakbonen bezit, doe dan een vel bakpapier over de vormpjes en leg hier bakbonen in. Indien je geen bakbonen hebt kun je ook zonder bakken, de taartbodems zullen dan echter iets dikker worden. Bakbonen zorgen ervoor dat de bodem niet teveel rijst tijdens het bakken.

Bak de taartjes 12 min blind. Haal ze daarna uit de oven en haal de bonen uit de taartjes. Zet ze dan nog 3min terug of totdat ook de binnenkant goudbruin gekleurd is.

Haal de taartjes uit de oven en laat ze nog 5 min in hun vorm afkoelen. Haal ze dan uit hun vorm en laat ze verder afkoelen (liefst op een rooster).

Mocht je net als ik in 2x moeten bakken, herhaal dan de vorige stappen om ook de rest van de taartjes te bakken.

Doe op elk taartje wat van de banketbakkersroom. Dit kan met een lepel maar ik heb een spuitzak gebruikt hiervoor om het iets egaler te krijgen.

Beleg de fruittaartjes met je gekozen toppings.

Eventueel kun je nog wat extra poedersuiker eroverheen strooien. Ik koos er zelf voor dit niet te doen omdat het voor mij dan te zoet zou worden.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie