Fish & chips met tartaarsaus

Wie wel eens in Engeland komt, weet dat Engeland en fish & chips hand in hand gaan. En terecht ook, want een goed gebakken visje kan echt zo lekker zijn. Tijd dus om eens zelf te maken. Er bestaan zo veel manieren om fish & chips te maken. Ofja, vooral de fish dan. Er bestaan tal van verschillende ‘batters’ om je visje in te druipen voordat ie de gloeiend hete olie induikt. En zelfs met de verschillende soorten beslag kun je nog variëren door andere smaken toe te voegen. Zo at in onlangs in Maastricht bij een fish & chips zaak, waar je allerlei ‘gekke’ fish & chips smaakjes krijgt. Superlekker, en ook tof om eens wat variatie te zien. Daarom dat ik deze keer een combi van donker bier beslag met cajun kruiden maakte. Ik moet bekennen dat de cajun niet super super goed te proeven was. Conclusie: misschien toch maar eens een recept ontfrutselen van dat restaurantje in Maastricht. Hoewel de vis wel echt lekker was hoor, ook zonder de cajunkruiden goed te proeven!

Hoe ik er eigenlijk op kwam om dit te maken was door de maandelijkse foodblogswap, waarvoor ik deze keer mocht koken van de blog ‘fit en puur’. Na wat bladeren op deze blog sprong mijn oog ineens op zelfgemaakte tartaarsaus. Het is echt zo lang geleden dat ik überhaupt tartaarsaus op had dat ik er instant zin in kreeg om dit te maken. En daar hoort natuurlijk ook fish & chips bij! Ik heb de tartaarsaus zoals Simone hem maakte redelijk in zijn waarde gelaten, wat lichte aanpassingen hier en daar. En hij was super lekker dus maar goed ook dat ik niet teveel getweaked heb. Vind je tartaarsaus nou niet zo lekker? Dan kun je bijvoorbeeld ook deze aioli of whiskey-cocktailsaus erbij serveren. Ik kocht trouwens per ongeluk kabeljauwhaas in plaats van filets. Dat kan ook wel hoor, maar je krijgt dan wel een dikke klomp in plaats van mooie lapjes vis. Laat je dus niet misleiden door de foto, filets zijn absoluut de betere keuze hier.

Bereidingstijd: ~ 25 min   Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 2-4 personen:

Fish & chips:

  • 2-4 kabeljauwfilets
  • 200 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 ml donker bier naar keuze, gekoeld
  • 1 el cajun kruiden
  • 0,5 tl zout
  • 1 zak oven of airfryer friet
  • zout en peper
  • optioneel: citroen

Tartaarsaus:

  • 150 ml mayonaise
  • 0,5 ui
  • 1 el kappertjes
  • 2 kleine augurken
  • 1 tl dragon (vers of gedroogd)
  • 1 tl peterselie (vers of gedroogd)
  • peper en zout naar smaak
  • 1 tl citroensap
  • 1 el water

Extra benodigdheden:

  • frituurpan of olie om in te frituren

Stappenplan:

Snipper de ui zo fijn mogelijk, als ook de augurk en kappertjes.

Meng deze met de mayonaise, citroensap en kruiden. Leng hem lichtjes aan met 1 el water en breng op smaak met peper en zout. Ik gebruikte zelf verse peterselie, waarvan ik nog een beetje extra achterhield om later over de vis en friet te strooien.

Verhit de frituurpan tot 175°C en verwarm ook de oven of airfryer voor.

Bak daarna de friet in de oven of airfryer zoals aangegeven op de verpakking.

Dep de kabeljauwfilets droog met keukenpapier en bestrooi met wat zout en peper.

Meng de bloem met het zout, cajunkruiden en bakpoeder. Voeg het bier toe en roer goed door elkaar tot een glad beslag. Het is een vrij dik beslag, maar dat hoort zo.

Haal de kabeljauwfilets door het beslag en laat voorzichtig in de frituurpan zakken. Zorg ervoor dat het beslag niet te dik om de vis heen zit (dat had ik zelf dus op enkele plekken), omdat je dan de kans hebt dat het beslag op sommige plekjes nog niet helemaal gaar is.

Frituur de vis in zo’n 4 minuten goudbruin en laat kort uitlekken op keukenpapier.

Zodra de frietjes ook klaar zijn (hopelijk ongeveer tegelijkertijd met de vis!), bestrooi je de frietjes met zout en serveer je deze met de vis.

Strooi nog wat peterselie over de fish & chips en serveer met de tartaarsaus. Serveer er eventueel citroenschijfjes bij en een frisse salade. En natuurlijk een lekker biertje!

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *