Kip met pastinaak en peterselie olie

Boy oh boy, heb ik me weer wat lekkers verzonnen hier met deze kip met pastinaak en peterselie olie. Ik had al weken trek in pastinaak. Pastinaak associeer ik echt met de koude dagen maar zelfs dan eet ik het veel te weinig. En dat terwijl het zo ontzettend lekker is. Ik maakte wel al onlangs deze geroosterde pastinaak, wat overigens ook echt fantastisch was. Maar misschien vind ik een pastinaakpuree nog wel lekkerder, en daar had ik dus al zo lang zin in. Ik heb het nogal druk op werk de laatste weken en dan staat mijn hoofd stukken minder naar uitgebreid koken. Normaliter kan ik al een hele dag dagdromen over het avondeten, en daar ontstaan dus vaak alle recepten. Door alle drukte krijg ik eventjes helaas niet de tijd om er goed over te dagdromen, dus denk ik er pas in de supermarkt over na. Gevolg: we vallen vaak terug op gerechten uit ons standaard repertoire. Die zijn natuurlijk niet voor niets standaard repertoire en dus ook heerlijk. Maar soms wil je eens iets anders.

Eindelijk was daar een dag dat het even wat rustiger was en BAM, mijn creatieve gedachtes liepen gelijk weer de vrije loop. Zo ontstond dus dit gerecht. De pastinaak is lekker romig en licht zoet. Dit match weer goed met de kip, die door onder andere honing in de marinade bij die zoetigheid aansluit. De tegenhanger daarvan zijn de gesauteerde paddenstoelen en vooral de peterselie-olie, die de zoetigheid breken met hun aardse en kruidige smaken. En het toffe is dat het helemaal niet moeilijk is of lang duurt om te maken! Ik vind het persoonlijk erg gaaf op een bord staan doordat de puree, kip en paddenstoelen redelijk neutrale tonen hebben en de groene olie dus van je bord spat. Heel tof dus voor een etentje of bijvoorbeeld kerstmaaltijd. Ik gebruikte kipfilets, je kunt ook kalkoen gebruiken. Het is wel beter om dan een goede kip of kalkoen bij de slager te halen, in plaats van plofkip uit de supermarkt. Deze zijn stukken malser.

Bereidingstijd: ~35 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 2 kipfilets
  • 2 pastinaak
  • 1 bakje gemengde paddenstoelen
  • 50 gram boter
  • 150 ml melk
  • 150 ml room
  • 3 el honing
  • 1 tl tijm
  • half pakje peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 7 el olie
  • peper en zout
  • 1 tl suiker
  • 1 el citroensap

Stappenplan:

Maak eerst de peterselie olie. Rasp 1 teen knoflook (of pers hem uit) en meng deze met ongeveer 5 el goede kwaliteit olie. Pluk de blaadjes peterselie en doe deze bij de olie. Je hoeft hier niet super secuur te zijn, de steeltjes zijn ook gewoon eetbaar.

Voeg peper en zout toe, als ook de suiker en citroensap. Meng dit goed door elkaar, gebruik eventueel een vijzel. Proef de olie en breng verder op smaak waar nodig. Eventueel kun je wat meer knoflook of olie toevoegen, afhankelijk van wat je lekker vind. De peterselie-olie zo op zichzelf mag een klein beetje funkie smaken. Zodra je dat in het geheel eet met de rest erbij dan wordt dat geneutraliseerd.

Schil de pastinaak. Snij de boven en onderkant eraf en haal het allerbinnenste ook weg. Snij vervolgens grof in stukken.

Doe de pastinaak met de melk, room, boter, 2 el honing en een snuf zout in een pan en breng aan de kook.

Kook in ongeveer 8 minuten gaar (afhankelijk van hoe groot je stukken zijn). Als je makkelijk met een vork of mes erin kan prikken is het gaar.

Rasp 1 teen knoflook en meng met 2 el olie, 1 el honing en tijm. Voeg ook wat peper en zout toe.

Dep de kipfilets goed droog en haal ze door de marinade.

Maak ook de paddenstoelen schoon en snij in grove stukken/schijfjes.

Verhit twee koekenpannen op hoog vuur.

Bak de kip in een van de koekenpannen kort aan zodat de buitenkant is dichtgeschroeid en begint te karameliseren (en dus een mooi bruin laagje krijgt). Draai dan het vuur laag en laat verder doorgaren. Keer af en toe om. De kip zal na zo’n 10 minuten gaar zijn.

Bak in de andere koekenpan de champignons, eventueel in een klein scheutje olie.

Pureer de pastinaak tot een mooie puree, gebruik eventueel een blender hiervoor. Indien nodig, kun je nog wat extra room of melk toevoegen en hem verder op smaak brengen met zout.

Verdeel de puree over de borden.

Snij de kip in stukken en leg deze op de puree.

Verdeel ook de paddenstoelen over de borden en besprenkel het geheel met de peterselie olie.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *