3 x BBQ-sausjes: Aioli, tzatziki & whisky-cocktail

door Inge

Onlangs werd ik 30 (oud he?!) en dat vierde ik met een groot tuinfeest. Ik zou geen foodie zijn als ik niet ook voor voldoende eten zou zorgen op dit feest. Gezien de weergoden mij goed gezind waren werd het een barbecue. Okee, ik heb niet alles zelf gemaakt, want hamburgers helemaal zelf maken voor 50 personen vond ik wel erg ver gaan. Maar alles eromheen heb ik dan wel weer zelf gemaakt. Zo maakte ik onder andere mijn befaamde kruidenboter en satésaus. Daarnaast maakte ik deze 3 BBQ-sausjes zelf. En als de saus eerder op is dan het vlees, de gasten de saus ’tippen’ richting andere gasten en er meerdere personen je na afloop van het feest vragen hoe ze zelf ook die lekkere sauzen kunnen maken, kan ik natuurlijk niet anders dan de recepten hier met jullie te delen. De basis van de aioli heb ik stiekem ook weer afgekeken van vriendin Floortje Peperkamp, maar ik zou natuurlijk ook geen foodie zijn als ik er niet mijn eigen spin aan zou geven. Op de foto staan relatief kleine bakjes saus, maar de recepten zijn elk voor ongeveer 500ml saus. Ter vergelijking, voor een barbecue met 50 personen had ik het dubbele gemaakt van elke saus. Ik had dus ruim 3 liter saus voor 50 personen. Van de tzatziki & whisky cocktail was er nog over na de barbecue, de aioli was op. Je kunt de sauzen elk afgedekt enkele dagen in de koelkast bewaren, de aioli en de cocktailsaus gaan langer mee dan de tzatziki. De sauzen zijn het lekkerst wanneer ze een dagje gestaan hebben, dus maak ze idealiter een dag van tevoren.

Bereidingstijd: ~10 min per sausje       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten:

Aioli – knoflookmayonaise:

  • 400 ml mayonaise
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 tl mosterd
  • 2-3 el honing
  • 1-2 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • zout

Tzatziki:

  • 500 ml griekse yoghurt
  • 2 komkommers
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • verse kruiden (optioneel)

Whisky-cocktailsaus:

  • 200 ml mayonaise
  • 100 ml ketchup
  • 75 ml whisky
  • 2 el citroensap
  • 1 el Worcestershire saus
  • 3 el sweet chili saus
  • rode peper (optioneel)

Stappenplan:

Aioli:

Meng de mayonaise met de mosterd, citroensap, honing en olie. Pers de knoflook uit en doe dit ook erbij. Voeg zout naar smaak toe en roer alles goed door elkaar. De precieze verhoudingen zijn naar smaak, wil je hem ietsje zoeter voeg dan meer honing toe. Hou je van wat meer zuur, voeg dan meer citroensap toe. Hou je van pittig, voeg dan meer knoflook or mosterd toe. De smaak van de knoflook zal sterker worden naarmate de saus langer staat, hou daar dus enigszins rekening mee.

Tzatziki:

Rasp de komkommer en doe in een vergiet of zeef. Strooi er wat zout overheen en zet er wat zwaars bovenop. Laat dit enkele minuten staan zodat het vocht loskomt. Doe de griekse yoghurt in een kom en pers de knoflook erboven uit. Doe ook de citroensap en olie erbij en breng op smaak met peper en zout. Pers zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en voeg dan de komkommer bij de yoghurt. Roer goed door elkaar. Optioneel kun je nog verse kruiden door de tzatziki doen, zoals munt, peterselie of bieslook.

Whisky-cocktail:

Snipper de rode peper, indien je de saus wat extra pit wilt geven. Je kunt hem ook weglaten of vervangen door de poedervariant. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en roer door elkaar. Whisky-cocktailsaus is heel erg smaakafhankelijk, dus proef de saus en bepaal voor jezelf of je wellicht wat meer toevoegt van het een of het andere ingrediënt.

 

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk