DIY: homemade kruidenboter

door Inge

EINDELIJK, het zonnetje komt tevoorschijn. Tijd om de ligbedjes en waterpistolen onder het stof vandaan te halen en natuurlijk de barbecue aan te maken. En wat is een barbecue zonder brood met kruidenboter? Al jaren word ik gevraagd deze boter te maken met vrijwel elke barbecue in mijn familie of met vrienden. Nu kunnen jullie het ook zelf! Mijn geheim.. het fijngesnipperde sjallotje erin! Ik ben benieuwd of hij bij jullie barbecues ook zo’n hit wordt! Wat mij betreft kan de kant en klare kruidenboter in ieder geval bij lange na niet tippen aan deze zelfgemaakte variant!

Bereidingstijd: ~10 min          Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten voor 2 bakjes zoals op de foto:

  • 1 pakje ongezouten roomboter
  • 1 ui of sjallot
  • 2 tenen knoflook
  • verse kruiden (bv. bieslook, peterselie en basilicum)
  • evt. gedroogde kruiden (bv. kruidenboterkruiden)
  • peper en (zee)zout

Stappenplan:

Snij de roomboter in blokjes en laat de roomboter op kamertemperatuur komen in een bakje. Zodra de boter op kamer temperatuur is, is hij makkelijker te mengen met de andere ingredienten.

Snipper het sjallotje zo fijn mogelijk. Pers de knoflook uit en hak ook de verse kruiden fijn. Je kunt hierin eindeloos varieren met verschillende kruiden, net wat je lekker vindt. Ik heb ditskeer gekozen voor bieslook en basilicum, omdat ik dit in huis had. Maar ik doe er ook graag verse peterselie in als ik die heb. Je zou er natuurlijk ook verse koriander bijvoorbeeld in kunnen doen. De boter mag flink wat verse kruiden hebben; zeker 3-4 eetlepels gehakte kruiden. Maar meer of minder mag natuurlijk als je dat lekker vindt.

Doe de sjallot, knoflook en verse kruiden bij de boter. Doe eventueel ook ongeveer 1-2 el gedroogde kruiden erbij. Ik heb zelf een potje ‘kruidenboterkruiden’ die ik hiervoor gebruik, maar dit is simpelweg een mix van bieslook, peterselie, kervel en selderij, dus dit geeft weer net wat extra smaak. Ook hier kun je weer bij doen wat je lekker vindt; bijvoorbeeld dragon, dille of oregano.

Breng de boter op smaak met flink wat peper en zout, ik hou er wel van om hem lekker zout te hebben dus ik doe wel zeker 1 theelepel zout erin ongeveer. Ik gebruik hiervoor zeezout, omdat ik dat echt veel lekkerder vind dan simpel keukenzout.

Meng dit allemaal goed door elkaar met een vork en klaar is je kruidenboter.

IMG_3516

Voor de liefhebber kun je eventueel ook wat citroensap erdoorheen doen om hem wat frisser te maken.

Je kunt deze een dag of 3 in de koelkast bewaren (wel even uit de koeling halen om weer zacht te worden voor gebruik).

Eventueel kun je de boter ook invriezen, zodat je altijd boter bij de hand hebt als het nodig is. Ingevroren blijft de boter zeker 3 maanden goed. Neem bijvoorbeeld wat huishoudfolie, doe de boter daarop, en rol er een worst van.

IMG_3763-1

Voor wie de boter extra luchtig wil, klop de boter dan eerst kort met een mixer. Ik doe dit zelf niet want ik vind hem zo lekker genoeg.

Serveer de boter met brood bij de barbecue of maaltijdsalade, maar bijvoorbeeld ook op de biefstuk of vis.

Ik heb je redelijk wat extra mogelijkheden gegeven in dit recept. Dat komt omdat je het niet fout kan doen bij kruidenboter. Welke kruiden je er ook in doet, het blijft een kruidenboter en als jij toevallig bijvoorbeeld dragon heel erg lekker vindt, dan is dat prima om dat erin te doen.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Ilona 20 juni 2018 - 19:23

Ben erg benieuwd naar het sjalotje! Ga het morgen meteen proberen. Zelf gebruik ik precies hetzelfde recept maar dan met dragon ipv basilicum.

Reply
Voor bij de BBQ; zelfgemaakte kruidenboter - Worstenbrood & Wijn 24 juni 2018 - 14:21

[…] de blog ‘Knoeien met Inge’ las ik nog de tip om eens een fijngehakt sjalotje door zelfgemaakte kruidenboter te mengen. Dat ga […]

Reply

Plaats een reactie