Drip cake

door Inge

Deze taart maakte ik als mijn ‘eerste cateringklus’. Ayden, het lieve zoontje van vriendin Kelly, werd 1 jaar oud en Kelly vroeg mij al ruim 3 maanden van tevoren of ik het leuk zou vinden de verjaardagstaart te maken. Ik kreeg allerlei foto’s doorgestuurd ter inspiratie en werd blij verrast dat ik een dripcake mocht maken. Die stond namelijk nog op mijn Todo-lijstje dus ik had er ontzettend veel zin in om mee aan de slag te gaan! Als basis gebruikte ik een laagjestaart van biscuitdeeg en botercreme. Voor de botercreme gebruikte ik deze keer een mix van FunCakes in plaats van hem helemaal zelf te maken. Deze is ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Zeker omdat ik het risico niet wilde lopen dat mijn botercreme mislukte koos ik voor deze veilige weg maar dit is me ontzettend goed bevallen. Zoals ik al zeg op mijn homepage, niet alle pakjes zijn slecht 🙂

Als vulling koos ik botercreme en verse aardbeien, maar je kunt ook andere vullingen gebruiken. Ook qua toppings kun je het zo gek maken als je zelf wilt! Omdat ik wel een kleurenthema gekregen had probeerde ik als topping vooral groene dingen te gebruiken. Omdat groen snoepgoed niet heel veel gemaakt wordt, zeker van die grote lollypops niet, besloot ik de lollypops bovenop zelf te maken van gedraaid fondant op een rietje. De chocoladeschotsen maakte ik door 2 kleuren candymelts te smelten en door elkaar te smeren op een laag bakpapier. Zodra dat uithard kun je ze breken zodat je chocoladeschotsen krijgt.

Wil je nou ook zo’n taart maar ben je niet zo’n bakheld? Neem contact met me op voor de mogelijkheden!

Bereidingstijd: ~140 min (incl. 1,5u oventijd tussendoor)        Moeilijkheid (1 t/m 5): ****

Ingrediënten voor een taart van 22cm:

Biscuitdeeg (3 lagen):

  • 525 gram ei (ongeveer 10-12 eieren)
  • 300 gram suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 225 gram bloem
  • 75 gram maizena

Botercreme:

  • 2 porties FunCakes botercreme (o.a. hier te koop)
  • Kleurstof naar keuze (optioneel)

Chocoladedrip:

  • 100 ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade of 150 gram melkchocolade

Extra:

  • toppings & vulling naar keuze

Extra benodigdheden:

  • springvorm van 22cm
  • bakpapier
  • boter om in te vetten
  • mixer of keukenmachine
  • paletmes of iets anders om mee glad te strijken

Stappenplan:

Meng de mix voor de botercreme en laat 1u rusten (zie aanwijzing op de verpakking).

Ervan uitgaande dat je niet, net als ik, in het bezit bent van 3 springvormen van 22cm, zul je de 3 lagen biscuitdeeg dus in 3x moeten bakken. Het is in dat geval ook beter om het deeg in 3x te maken, in plaats van alles in 1x.

Meng in een kom 175 gram eieren (3-4 eieren ongeveer) met 100 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker. Mix dit op middelhoge stand voor ongeveer 10 minuten tot een luchtig en licht schuimig geheel.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C.

Zeef in een andere kom 75 gram bloem met 25 gram maizena. Spatel dit voorzichtig door het ei-mengsel totdat het volledig is opgenomen.

Vet de springvorm in, doe een laagje bakpapier op de bodem van de springvorm.

Giet het ei-bloem mengsel in de bakvorm en bak dit af voor ongeveer 25-30 min. Je kunt testen of hij klaar is door een prikker in de taart te steken, deze moet er schoon uitkomen.

Als je biscuitdeeg klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem enkele minuten in de vorm afkoelen. Haal hem daarna uit de springvorm en laat hem verder afkoelen (liefst op een rooster).

Herhaal dit alles nog 2x zodat je 3 lagen biscuitdeeg krijgt. Je kunt hier natuurlijk alvast mee aan de slag gaan terwijl je vorige biscuitlaag nog in de oven staat.

Maak de botercreme verder af naar instructies op de verpakking. Voeg eventueel op het laatst wat kleurstof toe. Wil je, net als ik deed, een overgang van licht naar donker creëren, verdeel dan je mix in 2 delen en maak de ene helft licht van kleur en de andere helft wat donkerder. Je kunt hier 2 verschillende kleurstoffen voor gebruiken, maar ook dezelfde kleurstof in andere hoeveelheden.

Indien je, net als ik, verse aardbeien in de taart doet, snij dan de aardbeien in plakjes.

Doe een klein toefje botercreme op een biscuitlaag en leg deze met de botercreme naar beneden op een serveerplateau of bord.

Smeer de eerste laag in met een laagje botercreme en beleg met aardbeienplakjes. Smeer nog een klein beetje extra bovenop de aardbeien en leg dan de 2e biscuitlaag erop.

Smeer ook hierop een laag botercreme en beleg weer met aardbei. Smeer weer af met wat extra botercreme en leg de 3e biscuitlaag erop. Zorg ervoor dat de laatste laag als het ware ‘op de kop’ zit, want de onderkant van de biscuitlagen is egaler dan de bovenkant en dus makkelijker & mooier af te smeren naderhand.

Nu komt het lastige klusje, het afsmeren van de taart. Breng met het paletmes beetje bij beetje de botercreme aan in alle kiertjes zodat je de basis legt voor een strakke cake. Indien je van licht naar donker werkt, zorg dan dat je de lichte kleur gebruikt waar je hem licht wilt hebben en de donkere waar je hem donker wilt hebben.

Smeer dan nog een laag botercreme rondom, wederom de kleuren in acht genomen of course. Hou een deel over voor de bovenkant van de taart. Dit hoeft niet al te netjes want we strijken het nog verder glad. Eventueel kun je ook gebruik maken van een spuitzak hiervoor, ik doe dat zelf nooit. Ook de overgang tussen de 2 kleuren hoeft niet heel erg netjes, bij het gladstrijken zal dat uiteindelijk veel vloeiender en natuurlijker in elkaar over gaan lopen. Probeer in elk geval te zorgen dat er overal ongeveer evenveel creme zit.

Ga met het paletmes of een schraper (schraper werkt wel beter en stabieler dan een paletmes) langs de cake om hem glad te strijken. Gebruik niet teveel kracht, want anders schraap je de botercreme er zo weer af. De bedoeling is enkel om de creme glad te strijken.

Smeer dan de bovenkant af. Begin vanaf de randen naar binnen te werken. Herhaal dit om de rand zo strak mogelijk te krijgen. Lukt dit niet helemaal goed, helemaal geen probleem want de drip komt er nog overheen dus enige oneffenheden kun je daarmee verdoezelen.

Zet de cake in de koelkast of op een koele plek zodat de botercreme iets kan opstijven, dit zal later helpen bij het aanbrengen van de drip.

Nu kun je de chocoladedrip gaan maken, gemaakt van een ganache. Verwarm de slagroom in een pannetje totdat hij tegen de kook aan zit. Hak intussen ook de chocolade in fijne brokken. Haal de slagroom van het vuur en doe de chocolade erbij. Roer met een garde totdat alle chocolade gesmolten is en er een glanzende, gladde saus ontstaat. Indien dit niet helemaal lukt, dan is je mix waarschijnlijk al teveel afgekoeld. Zet hem dan nog even kort terug op een laag vuurtje terwijl je blijft roeren.

Laat de ganache 5 min afkoelen.

Haal de cake uit de koeling en breng de drip aan met een lepel. Ik gebruik hier zelf een klein lepeltje voor. Laat voorzichtig een lepel met de ganache langs de rand afdruppelen, hoe meer ganache je gebruikt, hoe verder de drip naar beneden zal rollen. Het is dus leuk om een beetje te variëren met de hoeveelheid ganache die je van je lepel af laat lopen. Breng rondom de cake zoveel of zo weinig drips aan als je wilt. Zodra je tevreden bent met de drips kun je de rest van de bovenkant afsmeren, ik heb dit ook gewoon met de lepel gedaan. Indien je nog met allerlei toppings gaat werken, is het ook hier niet superbelangrijk dat dit strak gebeurd, want door de toppings bovenop zul je dat waarschijnlijk niet zien.

Doe nu alle toppings bovenop de cake, hier kun je zo gek gaan als je wilt. Eventueel kun je nog iets langer wachten totdat de ganache verder afgekoeld is, want dan wordt hij stugger en zullen de toppings dus makkelijker rechtop blijven steken. Wacht ook niet te lang want als de ganache helemaal afgekoeld is wordt het ook weer lastiger om er iets mooi in te zetten.

Laat je me weten hoe jou taart gelukt is? Post een foto op mijn facebook of via instagram met #knoeienmetinge of @knoeienmetinge.nl

Smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook leuk