Cijfertaart met mascarponecreme

door Inge

Onlangs werd mij door een kennis gevraagd of ik een cijfertaart kon maken voor de 2e verjaardag van haar dochter. Nou had ik zo’n taart nog nooit gemaakt en ik wilde de uitdaging wel eens aangaan. Spannend vond ik het wel. Zo’n taart moet natuurlijk wel lukken anders zit ze zonder taart op het verjaardagsfeestje. Ik had dus voor de zekerheid al maar even een oefentaart gemaakt laatst. Nou, deze cijfertaart met mascarponecreme was goed gelukt en zit dus bij deze in mijn repertoire.

Ik koos ervoor om de taart op te bouwen uit 1 koekbodem en twee cakelagen. Persoonlijk vind ik cake lekkerder in taarten, het is lekker luchtig en daardoor wordt je taart ook gelijk wat groter. Toch voegde ik vooral voor het krokantje erin ook de koekbodem toe. Deze deed ik op de bodem omdat dat met snijden wat makkelijker is. Wanneer je de koeklaag bovenop hebt zitten wordt het een uitdaging om de taart netjes te snijden. Hoewel ik me zo kan voorstellen dat dat nu net zo goed het geval was, door alle toppings op de taart. Maar ach, het oog wil ook wat he. Zaak is dan wel om deze taart zo snel mogelijk op te eten, omdat de koekbodem anders te snel zacht zal worden. Je kunt hem dus geen dagen bewaren. Wil je dat, kies dan alleen voor cakelagen en laat de koekbodem weg.

Als tussenlagen kun je allerlei cremes gebruiken, swiss merengue, botercreme, noem maar op. Ik koos voor een neutrale mascarponecreme, kan bijna niet anders of iedereen vindt dat lekker. Qua toppings kun je zo gek gaan als je wil, mijn opdracht was ‘roze’ dus ik kocht al het roze snoepgoed wat ik kon vinden in de supermarkt, inclusief de nieuwste kitkat variant, gemaakt van ruby chocola. Stiekem ben ik best wel trots op deze taart, ik vind het echt een plaatje. Ik kreeg ook uit meerdere hoeken enthousiaste reacties over de taart terug, dus ik denk dat de gasten ook aardig tevreden waren. Daar doe je het voor, toch?!!

Het sjabloon voor de cijfertaart

Voor het cijferslabloon heb ik een a4 gebruikt. Vooral ook omdat de bakplaat die ik gebruikte simpelweg niet groter was dan dat en ik de koekbodem dus ook niet groter kon maken dan dat. Ik heb echter wel de volledige a4 gebruikt, dus geen randjes afgeknipt, alleen de randjes van de rondingen om het cijfer te maken. De boven- en zijkanten zijn dus exact even groot als een a4. Hier heb ik ruim omheen gesneden, zoveel als ik plek had. De cakelagen heb ik vervolgens gesneden aan de hand van de gebakken koekbodem. Die kan nog iets uitzakken tijdens het bakken en dus groter worden dan je sjabloon. Met het formaat kun je wat mee spelen.

Heb jij nou wel een grotere bakplaat, dan kun je ook bijvoorbeeld a3 formaat nemen, of een a4 formaat maar dan net even wat groter om het sjabloon heen snijden zoals ik deed. Hou er wel rekening mee dat, wanneer je bijvoorbeeld voor a3 formaat zou gaan, de cake en koekbodem van de cijfer taart dan 2x zo dun worden met deze hoeveelheid. Net wat groter dan a4 formaat zou je amper moeten merken, dus dat zou prima moeten gaan.

Wil je nou niet gaan aanklooien met je eigen sjabloon, dan bestaan er ook kant en klare sjablonen zoals deze

cijfertaart met mascarponecreme

Cijfertaart met mascarponecreme

Print
Porties: 1 Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

Koekbodem:

 • 400 gram bloem, plus extra voor het uitrollen
 • 200 gram koude boter in blokjes
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 ei

Cakelagen:

 • 185 gram eiwit (5 a 7 eieren) x 2
 • 125 gram eigeel x 2
 • 165 gram fijne kristalsuiker x 2
 • 105 gram bloem x 2
 • 22 gram maizena x 2
 • snufje zout x 2

Vulling:

 • 700 gram mascarpone
 • 700 gram slagroom
 • 200 gram poedersuiker
 • 2 zakjes klopfix
 • toppings naar keuze

STAPPENPLAN

 1. Doe alle ingrediënten voor de koekbodem in een keukenmachine en pulseer kort totdat alles bij elkaar komt. Heb je, net als ik, een kleine keukenmachine, doe dit dan in 2 delen.
 2. Kneed het deeg met de hand nog kort tot een geheel. Verpak het deeg vervolgens in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 200ºC.
 4. Voor de cakelagen heb ik alle hoeveelheden opgeschreven als '2 x ..'. Dit is omdat ik 2 cakelagen heb gebruikt en je zo dus makkelijk kan aflezen hoeveel je nodig hebt voor 1 cakelaag. Doe voor 1 cakelaag het eiwit met de suiker in een keukenmachine. Mix eerst op lage stand totdat het eiwit langzaam wit wordt, en mix dan nog op hogere stand totdat het flink schuimig is en een mooie glanzende merengue vormt.
 5. Voeg het eigeel toe en spatel dit voorzichtig, met zo weinig mogelijk slagen, erdoorheen.
 6. Zeef daarna de bloem, maizena en het zout en voeg dit beetje bij beetje bij de rest. Spatel ook dit voorzichtig erdoor totdat je een gladde mix hebt.
 7. Neem een bakplaat en bedek met bakpapier.
 8. Schenk de cakemix op het bakpapier en strijk uit met een spatel. Probeer hem overal even dik te krijgen. Bedek weer met een vel bakpapier.
 9. Bak dit geheel af in de oven voor ongeveer 8-10 minuten (afhankelijk van de dikte van je cake).
 10. Haal uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
 11. Herhaal bovenstaande stappen voor de tweede cakelaag.
 12. Verlaag dan de temperatuur van je oven naar 180°C.
 13. Voor de mascarponecreme doe je alle ingrediënten in een keukenmachine. Begin op lage stand te kloppen en ga steeds sneller totdat je een mooie stevige room hebt.
 14. Doe de room in een spuitzak (of meerdere) en leg in de koelkast tot later gebruik.
 15. Haal het deeg voor je koekbodem uit de koelkast. Neem een bakplaat met bakpapier en leg hier het deeg op. Strooi er wat extra bloem op.
 16. Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 4mm dikte.
 17. Neem je cijfersjabloon en snij voorzichtig je cijfer uit het deeg. Haal de restjes deeg weg, deze kun je natuurlijk hergebruiken voor extra koekjes.
 18. Bak de koekbodem in de oven goudbruin in ongeveer 10 a 12 minuten.
 19. Laat de koekbodem afkoelen.
 20. Snij het cijfer ook uit de 2 cakelagen. Gebruik hier de koekbodem als sjabloon voor, zodat je zeker weet dat ze even groot zijn (het kan zijn dat de koek ietsje is uitgelopen in de oven). Ben wel voorzichtig zodat de koek niet breekt.
 21. Nu gaan we de cijfertaart opbouwen.
 22. Neem een grote plaat of spiegel. Spuit enkele toefjes mascarponecreme op de onderkant van je koekbodem en 'plak' deze op de plaat of spiegel vast.
 23. Spuit nu toefjes mascarponecreme op de koekbodem. Optioneel kun je wat kleine stukjes aardbei in het midden strooien.
 24. Leg de eerste cakelaag er bovenop.
 25. Spuit daarna weer toefjes mascarponecreme op de cakelaag. Optioneel kun je ook hier wat stukjes aardbei op strooien.
 26. Leg nu de tweede cakelaag bovenop en spuit weer toefjes mascarponecreme er bovenop.
 27. Nu kun je de taart verder versieren met jou gekozen toppings.
 28. Smakelijk!

cijfertaart met mascarponecreme

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

14 reacties

Sel 18 mei 2019 - 11:18

Heb je een link voor mij van cijfer 2 die jij hebt gebruikt?

Reply
Inge 20 mei 2019 - 09:53

Beste Sel,

Ik heb hier geen sjabloon voor gebruikt maar zelf getekend. Maar met wat googlen op de woorden ‘sjabloon cijfer 2’ kom je bijvoorbeeld uit bij deze: https://www.pinterest.co.uk/pin/471541023482476507/

Groetjes,
Inge

Reply
patricia holemans 3 mei 2020 - 14:58

voor hoeveel pers is deze taart zou er eentje willen maken voor 15 pers maar weet niet goed hoe groot die moet zijn

Reply
Inge 5 mei 2020 - 08:41

Hi Patricia,

Dat ligt er helemaal aan hoe groot je het cijfer maakt en hoe groot je de stukken snijdt. Ik heb mede daardoor dit cijfer 2 best wel dik gemaakt, dan kon ik de stukken dun snijden en pasten er dus inderdaad zo’n 12-16 stukken uit deze taart. Je zou altijd nog wat cupcakes naast de taart kunnen maken voor de zekerheid.

Groetjes,
Inge

Reply
Annet 25 juni 2020 - 07:58

Hoi Inge, Hoe groot is jou cijfer? Daar heb je de verhoudingen qua ingrediënten op berekend neem ik aan. A4 formaat, A3 formaat….

Reply
Inge 25 juni 2020 - 08:30

Hi Annet,

Goede vraag. Ik dacht dat ik dit erbij had vermeld maar blijkbaar niet inderdaad. Ik heb het alsnog in de introductie tekst erbij gezet inmiddels.

Groetjes,
Inge

Reply
Senna 13 juli 2020 - 22:45

Hi, ik ga deze ook maken. Alleen ben ik bang dat de cake gaat uitdrogen in de koelkast, zijn hier ook tips voor? Ik heb geen andere optie dan hem 1 dag eerder al te maken ook vullen op een later moment gaat niet lukken. Zou dit gewoon gaan of gaat dit ten koste van de kwaliteit van de cake?

Reply
Inge 14 juli 2020 - 10:04

Hi Senna,

Dat heb ik zelf nog nooit gedaan maar ik ben wel bang dat dat ten koste gaat van de kwaliteit inderdaad. Ik zou altijd proberen hem op het laatste moment pas op te bouwen of anders toch voor een ander type taart gaan. Taarten die helemaal zijn afgesmeerd zijn makkelijker van tevoren te maken en te bewaren, zoals bijvoorbeeld deze drip cake: https://www.knoeienmetinge.nl/drip-cake/

Succes, Inge

Reply
Lisa 20 augustus 2021 - 10:32

Is het cake of koek?

Reply
Inge 23 augustus 2021 - 14:09

Hllo Lisa,
Dit is een combinatie tussen cake en koek zoals ik in de tekst schrijf. Je zou ervoor kunnen kiezen enkel cake of enkel koek te nemen.

Reply
joelle 11 oktober 2022 - 20:16

hey wat een onwijs leuke verjaardag taart. Als ik deze taart 1 dag van te voren maak is de cake dan nog lekker en de koek dan nog hard? of zou ik de cake en de koek beter een dag van te voren kunnen maken maar het opbouwen van de taart de zelfde dag kunnen doen zo ja hoe bewaar ik de cake en koek dan het best
hartelijk dank voor het antwoord

Reply
Inge 20 oktober 2022 - 12:16

Beste Joelle,
Het beste is om op de dag van gebruik pas de cake op te bouwen. Je kunt de losse onderdelen inderdaad wel al eerder maken. De koek en cake verpak ik zelf altijd met vershoudfolie.
Succes!

Reply
Els 23 mei 2023 - 16:49

Beste, is dit recept met gewone bloem, of met zelfrijzende bloem?

Bednakt

Reply
Inge 21 september 2023 - 15:51

Het is altijd gewone patentbloem, tenzij anders aangegeven. Groetjes

Reply

Plaats een reactie