Cijfertaart met mascarponecreme

Onlangs werd mij door een kennis gevraagd of ik een cijfertaart kon maken voor de 2e verjaardag van haar dochter. Nou had ik zo’n taart nog nooit gemaakt en ik wilde de uitdaging wel eens aangaan. Spannend vond ik het wel. Zo’n taart moet natuurlijk wel lukken anders zit ze zonder taart op het verjaardagsfeestje. Ik had dus voor de zekerheid al maar even een oefentaart gemaakt laatst. Ik koos ervoor om de taart op te bouwen uit 1 koekbodem en twee cakelagen. Persoonlijk vind ik cake lekkerder in taarten, het is lekker luchtig en daardoor wordt je taart ook gelijk wat groter. Toch voegde ik vooral voor het krokantje erin ook de koekbodem toe. Deze deed ik op de bodem omdat dat met snijden wat makkelijker is. Wanneer je de koeklaag bovenop hebt zitten wordt het een uitdaging om de taart netjes te snijden. Hoewel ik me zo kan voorstellen dat dat nu net zo goed het geval was, door alle toppings op de taart. Maar ach, het oog wil ook wat he.

Als tussenlagen kun je allerlei cremes gebruiken, swiss merengue, botercreme, noem maar op. Ik koos voor een neutrale mascarponecreme, kan bijna niet anders of iedereen vindt dat lekker. Qua toppings kun je zo gek gaan als je wil, mijn opdracht was ‘roze’ dus ik kocht al het roze snoepgoed wat ik kon vinden in de supermarkt, inclusief de nieuwste kitkat variant, gemaakt van ruby chocola. Stiekem ben ik best wel trots op deze taart, ik vind het echt een plaatje. Ik kreeg ook uit meerdere hoeken enthousiaste reacties over de taart terug, dus ik denk dat de gasten ook aardig tevreden waren. Daar doe je het voor, toch?!!

Bereidingstijd: ~3u        Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten:

Koekbodem:

  • 400 gram bloem, plus extra voor het uitrollen
  • 200 gram koude boter in blokjes
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei

Cakelagen:

  • 185 gram eiwit (5 a 7 eieren) x 2
  • 125 gram eigeel x 2
  • 165 gram fijne kristalsuiker x 2
  • 105 gram bloem x 2
  • 22 gram maizena x 2
  • snufje zout x 2

Vulling:

  • 700 gram mascarpone
  • 700 gram slagroom
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 zakjes klopfix
  • toppings naar keuze

Stappenplan:

Doe alle ingrediënten voor de koekbodem in een keukenmachine en pulseer kort totdat alles bij elkaar komt. Heb je, net als ik, een kleine keukenmachine, doe dit dan in 2 delen.

Kneed het deeg met de hand nog kort tot een geheel. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Voor de cakelagen heb ik alle hoeveelheden opgeschreven als ‘2 x ..’. Dit is omdat ik 2 cakelagen heb gebruikt en je zo dus makkelijk kan aflezen hoeveel je nodig hebt voor 1 cakelaag. Doe voor 1 cakelaag het eiwit met de suiker in een keukenmachine. Mix eerst op lage stand totdat het eiwit langzaam wit wordt, en mix dan nog op hogere stand totdat het flink schuimig is en een mooie glanzende merengue vormt.

Voeg het eigeel toe en spatel dit voorzichtig, met zo weinig mogelijk slagen, erdoorheen.

Zeef de bloem, maizena en het zout en voeg dit beetje bij beetje bij de rest. Spatel ook dit voorzichtig erdoor totdat je een gladde mix hebt.

Neem een bakplaat en bedek met bakpapier.

Schenk de cakemix op het bakpapier en strijk uit met een spatel. Probeer hem overal even dik te krijgen. Bedek weer met een vel bakpapier.

Bak dit geheel af in de oven voor ongeveer 8-10 minuten (afhankelijk van de dikte van je cake).

Haal uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Herhaal bovenstaande stappen voor de tweede cakelaag.

Verlaag dan de temperatuur van je oven naar 180°C.

Voor de mascarponecreme doe je alle ingrediënten in een keukenmachine. Begin op lage stand te kloppen en ga steeds sneller totdat je een mooie stevige room hebt.

Doe de room in een spuitzak (of meerdere) en leg in de koelkast tot later gebruik.

Haal het deeg voor je koekbodem uit de koelkast. Neem een bakplaat met bakpapier en leg hier het deeg op. Strooi er wat extra bloem op.

Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 4mm dikte.

Neem je cijfersjabloon en snij voorzichtig je cijfer uit het deeg. Haal de restjes deeg weg, deze kun je natuurlijk hergebruiken voor extra koekjes.

Bak de koekbodem in de oven goudbruin in ongeveer 10 a 12 minuten.

Laat de koekbodem afkoelen.

Snij het cijfer ook uit de 2 cakelagen. Gebruik hier de koekbodem als sjabloon voor, zodat je zeker weet dat ze even groot zijn (het kan zijn dat de koek ietsje is uitgelopen in de oven). Ben wel voorzichtig zodat de koek niet breekt.

Nu gaan we de cijfertaart opbouwen.

Neem een grote plaat of spiegel. Spuit enkele toefjes mascarponecreme op de onderkant van je koekbodem en ‘plak’ deze op de plaat of spiegel vast.

Spuit nu toefjes mascarponecreme op de koekbodem. Optioneel kun je wat kleine stukjes aardbei in het midden strooien.

Leg de eerste cakelaag er bovenop.

Spuit weer toefjes mascarponecreme op de cakelaag. Optioneel kun je ook hier wat stukjes aardbei op strooien.

Leg nu de tweede cakelaag bovenop en spuit weer toefjes mascarponecreme er bovenop.

Nu kun je de taart verder versieren met jou gekozen toppings.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *