Zomerse plaattaart met courgette & asperges

Deze maand deed ik niet mee aan de maandelijkse foodblogswap, maar aan de ‘Swiepswoepswap’. Eigenlijk is dit hetzelfde als de foodblogswap, alleen dan door Mandy van Mandyandmore in het leven geroepen. Ze wees mij de blog van ‘JoorKitchen‘ toe. Woehoee wat was ik daar blij mee! Ik volg Joor al tijden en wat maakt zij toch prachtige gerechten en nog mooiere foto’s van veelal vegetarische gerechten! Bovendien is het ook nog eens een super leuk mens. Maar doordat ik JoorKitchen toegewezen kreeg lag de lat natuurlijk wel al heel hoog, hoe ga ik nou in godsnaam iets van Joor maken dat minstens net zo goed is? Phoe, daar heb ik lang over moeten nadenken.

Toen ik door Joors blog scrollde bleven de opties zich maar opstapelen. Welk recept ging ik nou maken? Echt niet gelogen, het ene na het andere recept deed mij watertanden. Uiteindelijk koos ik voor deze plaattaart omdat ik daar nou echt zin in had met het goede weer van de afgelopen dagen. Bovendien is dit ook echt een heel tof recept voor de aankomende paasdagen als je het mij vraagt. Lekker fris en licht, en dus geschikt als brunch of ook als avondmaaltijd.

Omdat Joors recept al zo goed was heb ik eigenlijk amper dingen anders gedaan. Ik voegde asperges toe, omdat die nou eenmaal lekker zijn en door hun groene kleur goed erbij pasten. Ook verving ik de pecorino kaas door parmezaanse kaas, omdat ik dat simpelweg nog had liggen. Nou, we hebben gesmuld hoor! En het vlees hebben we geen seconde gemist.

Bereidingstijd: ~15 min (+20 minuten oventijd)      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten:

  • 1 pak vers bladerdeeg
  • 125 gram mascarpone (of meer)
  • sap en rasp van een halve citroen
  • 1 halve courgette
  • 2 flinke handjes verse spinazie
  • 100 gram groene asperge tips
  • parmezaanse kaas
  • 0,5 el olie
  • peper en zout

plaattaart met courgette

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Doe het sap en rasp van de citroen met de mascarpone en spinazie in een blender of keukenmachine en maal fijn. Breng op smaak met peper en zout. Ik gebruikte zelf meer mascarpone, maar had ook nog ruim over op het einde (oops, ik had niet gezien dat in Joors recept 125 gram stond).

Verhit intussen ook een grilpan. Tos de aspergetips door de olie en gril deze enkele minuten onder af en toe schudden.

Rol het bladerdeeg uit en bestrijk ruim met de spinazie-mascarponecreme.

Snij de courgette in dunne plakjes.

Leg de courgette en de asperge tips om en om bovenop de spinazie-mascarponecreme.

Rasp wat van de parmezaanse kaas erover heen.

Zet de plaattaart in de oven voor 20 a 25 minuten, totdat hij goudbruin is.

Rasp eventueel nog wat extra kaas over de plaattaart.

Smakelijk!

plaattaart met courgette

2 comments

  1. Ziet er super lekker uit, Inge! Een echt lentegerecht 🙂

    1. hihi dankjewel voor je reactie, Mandy 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *