Nasi kuning (gele rijst)

Nasi Kuning, oftewel gele rijst, is echt zo simpel om te maken, maar het is zo veel lekkerder dan gewone rijst als je het mij vraagt. Ik serveerde deze Nasi Kuning als koolhydraat onderdeel van een Indische rijsttafel, net als Bami Goreng. Bij de rijsttafel serveerde ik onder andere ook rendang en sambal goreng telor. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar het is vast ook super lekker bij andere Aziatische gerechten zoals een Indiase curry.

Blijkbaar wordt deze rijst vooral gebruikt bij speciale gelegenheden, omdat de felgele kleur van de rijst men doet denken aan ‘goud’ en dit ook wel symbool staat voor geluk. Ik vind dat zonde, want het is zo lekker! Nu is het wel zo dat Aziatische landen natuurlijk door religie en tradities veel meer speciale gelegenheden hebben dan wij nuchtere Nederlanders. Soms vind ik dat we daar best wel een voorbeeld aan kunnen nemen, want ook bij de kleine dingen in het leven kun je stilstaan en vieren.

Bereidingstijd: ~20 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 personen (of rijsttafel van 4 personen):

  • 1 cup pandanrijst
  • 1/2 cup kokosmelk
  • 300 ml water
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 stengel citroengras
  • 2 blaadjes kaffir limoen (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 laurierblad (of salam)
  • flinke snuf zout

Stappenplan:

Doe alle ingrediënten in een pan en zet op het vuur om aan de kook te brengen. Laat zo’n 10 tot 15 minuutjes zachtjes koken. Roer halverwege een keer door.

Zodra je gaatjes bovenin de rijst ziet vallen, draai je het vuur helemaal zacht. Laat het dan nog 5 minuutjes doorgaren voordat je het vuur helemaal uitdraait.

Laat de rijst nog 5 tot 10 minuten staan om goed droog te stomen.

Bestrooi de nasi kuning bij het serveren met bijvoorbeeld verse bosui of gebakken uitjes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *