Nasi Kuning, oftewel gele rijst, is echt zo simpel om te maken. Maar het is zo veel lekkerder dan gewone rijst als je het mij vraagt. Ik serveerde deze Nasi Kuning als koolhydraat onderdeel van een Indische rijsttafel, net als Bami Goreng. Bij de rijsttafel serveerde ik onder andere ook rendang en sambal goreng telor. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar het is vast ook super lekker bij andere Aziatische gerechten zoals een Indiase curry.
Blijkbaar, zo vertelt onze vriend Google mij, wordt deze rijst vooral gebruikt bij speciale gelegenheden. De felgele kleur van de rijst doet denken aan ‘goud’ en dat staat ook wel symbool voor geluk. Ik vind dat zonde om het alleen voor een speciale gelegenheid te bewaren, want het is zo lekker! Nu is het wel zo dat Aziatische landen natuurlijk door religie en tradities veel meer speciale gelegenheden hebben dan wij nuchtere Nederlanders. Soms vind ik dat we daar best wel een voorbeeld aan kunnen nemen, want ook bij de kleine dingen in het leven kun je stilstaan en vieren.
In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van kaffir limoen. Dat koop je bij de toko. Helaas heb ik het zelf nog niet in de supermarkten gezien. Ik heb het ook niet altijd in huis helaas omdat je het niet overal kan krijgen. Heb je dit nou niet, dan laat je het weg. Eventueel kun je het vervangen door wat rasp van een limoenschil. Maar ook dat is net niet helemaal zoals het hoort in deze nasi kuning.
Ingrediënten
- 1 cup pandanrijst
- 1/2 cup kokosmelk
- 300 ml water
- 1 tl kurkumapoeder
- 1 stengel citroengras
- 2 blaadjes kaffir limoen (verkrijgbaar bij de toko)
- 1 laurierblad (of salam)
- flinke snuf zout
STAPPENPLAN
- Doe alle ingrediënten in een pan en zet op het vuur om aan de kook te brengen. Laat zo'n 10 tot 15 minuutjes zachtjes koken. Roer halverwege een keer door.
- Zodra je gaatjes bovenin de rijst ziet vallen, draai je het vuur helemaal zacht. Laat het dan nog 5 minuutjes doorgaren voordat je het vuur helemaal uitdraait.
- Laat de rijst nog 5 tot 10 minuten staan om goed droog te stomen.
- Bestrooi de nasi kuning bij het serveren met bijvoorbeeld verse bosui of gebakken uitjes.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.
2 reacties
Laurier is echt héél iets anders dan salam (eigenlijk daun salam). Sommige mensen noemen dit wel eens Indische laurier, maar dat heeft echt niets met elkaar te maken. Hooguit de vorm. De smaak totaal niet.
Hi Iddo,
Daar heb je helemaal gelijk in. Helaas is salam niet voor iedereen makkelijk te verkrijgen. Vandaar dat ik de keuze geef om het een of het ander te gebruiken.