Witte chocolade pannacotta met citroencrumble & frambozen

Sinds ik de pannacotta ontdekte een tijd geleden is het een van mijn favoriete desserts om te eten en om te maken. Ontzettend veelzijdig en absoluut niet moeilijk om te maken! Daarnaast vind ik een pannacotta altijd een plaatje op je bord!

Ik probeerde deze keer een pannacotta van witte chocolade. Qua smaak en structuur moet ik eerlijk bekennen dat ik de variant zonder chocolade wel lekkerder vind, maar voor de afwisseling is dit zeker geen verkeerde! Zeker met de fruitige coulis, frisse frambozen en krokante crumble erbij is dit weer eentje om je vingers bij af te likken.

Bereidingstijd: ~ 20min (+3u koeltijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 2 personen:

  • 250 ml slagroom
  • 1 blaadjes gelatine
  • vanille stokje
  • 80 gr witte chocolade
  • 1 groot bakje frambozen (minstens 125 gram)
  • 25 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 30 gram suiker
  • 40 gram bloem
  • sap en schil van halve citroen

Extra benodigdheden:

  • timbaaltjes of andere bakjes/glaasjes

Stappenplan:

Verhit de slagroom in een steelpannetje tot aan het kookpunt. Zet het vuur laag en zorg dat de slagroom niet gaat koken. Snij het vanillestokje door midden en schraap het merg eruit met een mesje. Doe dit bij de slagroom, en ook de lege stokjes. Laat dit geheel ongeveer 10min staan op laag vuur zonder te koken.

Week intussen het blaadje gelatine in een kommetje met koud water en hak de witte chocolade in kleine stukjes.

Haal de lege stokjes vanille uit de room en draai het vuur uit. Knijp het water uit de gelatine en doe het bij de room. Roer door totdat de gelatine opgenomen is. Doe ook de chocolade erbij en roer totdat de chocolade gesmolten is.

Verdeel dit over 2 bakjes/timbaaltjes en zet in de koelkast om op te stijven. Dit duurt ongeveer 2-3u.

Verhit de oven voor op 180°C.

Meng in een kom de roomboter met de suiker, bloem en sap en rasp van de citroen door elkaar. Spreid dit mengsel gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak dit in de oven voor ongeveer 8min of totdat hij lichtbruin is. Haal de bakplaat uit de oven en verkruimel het geheel boven de bakplaat. Bak dit nog eens 5-10 minuten af totdat je een krokante kruimel hebt zoals op de foto.

Verhit de helft van de frambozen in een steelpannetje met 1 eetlepel suiker en 4 el water. Zodra de frambozen kapot beginnen te gaan (na 1 min ongeveer) prik je ze kapot met een vork om ze te pureren. Zodra de frambozen goed opgenomen zijn door het water haal je het geheel door een zeef. Laat het daarna verder inkoken tot de gewenste dikte.

Haal vlak voor het serveren de pannacotta voorzichtig los door het timbaaltje kort in heet water te zetten. Stort de pannacotta op een bord en serveer met de crumble, frambozencoulis en de rest van de frambozen.

Smakelijk!

img_5044-1