Pure gezichtsbedrog, deze frietjes zijn geen gewone frietjes bij je bij de snackbar afhaalt. Ze zijn gemaakt van polenta, een traditioneel Noord-Italiaans bijgerecht gemaakt van het griesmeel van mais. Van oorsprong was het voedsel voor armelui, maar met dit recept staat het chique op tafel bij elk gerecht.
Is het lekker? Absoluut! Smaakt het net als gewone friet? Nee zeker niet. Het kan dus zijn dat je hersenen even wat training nodig hebben om aan dit fenomeen gewend te raken, want een echte mindfuck is het wel. Je kijkt naar frietjes maar je proeft iets heel anders, dat is erg bijzonder om te verwerken. Toch is het zeker lekker en een leuke afwisseling als bijgerecht. Uiteraard kun je ook spelen met de smaken, gebruik eens tijm in plaats van rozemarijn of serveer ze eens met een truffelmayonaise.
Bereidingstijd: ~ 20min (+30min koeltijd + 30min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 250 gr polenta (oftewel: maisgriesmeel)
- 1 flinke tak verse rozemarijn (heel fijn gehakt)
- 1 liter kokend water
- 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- snuf zout
- Olie (sprayolie werkt het handigst)
Extra benodigdheden:
- bakplaat (of grote ovenschaal)
- bakpapier
Stappenplan:
Breng een steelpan met 1 liter water aan de kook. Doe de polenta erbij en kook voor 15min onder voortdurend roeren (of hoelang er op de verpakking staat). Je zult merken dat het een dikke pap wordt, dit is de bedoeling. Blijf wel af en toe roeren zodat de pap niet aan de bodem aankoekt.
Haal de pan van het vuur en voeg de rozemarijn en parmezaanse kaas erbij en roer goed door elkaar totdat de kaas gesmolten is. Breng flink op smaak met zout, knoflookpoeder en nootmuskaat.
Doe het bakpapier op de bakplaat en kiep de polenta hierin. Verdeel gelijkmatig over de bakplaat tot een laag van ongeveer 1 cm dikte. Laat helemaal afkoelen zodat het opstijft (ongeveer 30min).
Verwarm de oven voor op 200°C.
Haal het bakpapier met de polenta van de bakplaat af en let op een snijplank. Leg een nieuw schoon vel bakpapier op de bakplaat.
Snij de polenta in lange frietjes van 1×1 cm dikte. Leg de frietjes verspreid over de bakplaat, zorg dat ze elkaar zo weinig mogelijk raken en overlappen.
Spray een dun laagje olie over de frietjes (of indien je geen sprayolie gebruikt, sprenkel voorzichtig ongeveer 2 el olie zo gelijkmatig mogelijk over de frietjes heen).
Bak de frietjes ongeveer 30 min in de oven, of totdat ze krokant en goudbruin van kleur zijn. Draai ze halverwege een keer om.
Bestrooi nogmaals met zout en serveer ze met (rozemarijn)mayo.
Smakelijk!