Ravioli met peppadew & pesto

door Inge

Het recept voor deze ravioli met peppadew ontstond vrij spontaan toen ik met vriendinnen een kookavondje was aan het plannen. We hadden besloten dat we ravioli wilden maken en dat de vulling niet te standaard moest zijn. Dus geen ravioli die je ook in de supermarkt kan kopen. Ik had nog een potje peppadew staan. Daarmee had ik eigenlijk een ander recept gepland, maar ineens ging een lichtje branden. Die peppadews gingen in de ravioli. 

En oh my god, wat een winnaar. Ik durf niet te zeggen of Italianen zich in hun graf omdraaien, maar deze combinatie is dus echt goddelijk lekker! De vulling is romig en licht spicy, vanwege de pepers. Afgetopt met een kruidige pesto en de krokante, zoute prosciutto en parmezaan snippers is dus echt het proberen waard. Om zelf ravioli te maken moet je wel even wat tijd voor uittrekken, maar it’s all worth it. Naast het maken en uitrollen van het deeg moet je er namelijk ook rekening mee houden dat je hele keuken onder de bloem zit en je dus flink moet poetsen naderhand. 

Maar misschien ben je wel niet zo’n kookkluns als ik en kun jij het wel netjes houden. Dat is alleen maar mooi meegenomen natuurlijk. Een aantal jaren geleden maakte ik al eens zelf pompoenravioli met spekjes en salie-boter saus. Die was al goddelijk lekker maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dit ravioli recept echt nog beter vind. 

Van het deeg dat je overhoudt kun je natuurlijk spaghetti of tagliatelle slierten draaien, die je een dag later weer kunt eten. Kijk hier eens voor wat inspiratie daarvoor. De restjes deeg kun je weer samen tot een bol deeg kneden, voeg daarvoor wat extra olie toe om het weer smeuiig te maken. Je kunt de bol deeg bewaren en een dag later uitrollen. Of je kunt gelijk spaghetti slierten draaien en deze met wat extra bloem bestrooien en afgedekt bewaren.

Ohja, over dat deeg gesproken. Ik heb me hiervoor laten inspireren van foodievrienden ‘Da Noi‘, die Italiaanse roots hebben. Als iemand weet hoe je goed pasta deeg draait zijn zij het wel. Dus waarom het wiel 2x uitvinden? 

ravioli recept
ravioli peppadews pesto
peppadew ravioli

Ravioli met peppadew & pesto

Het recept voor deze ravioli met peppadew ontstond vrij spontaan toen ik met vriendinnen een kookavondje was aan het plannen.… recept pasta, hoofdgerecht, ravioli European Print
Porties: 5 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 300 gram bloem type 00
  • 300 gram semolina
  • 6 eieren
  • 500 gram peppadews gevuld met roomkaas (2 potjes)
  • 125 gram ricotta
  • verse peper & zout
  • ca. 80 gram prosciutto
  • ca. 200 gram parmezaanse kaas
  • goede kwaliteit olijfolie
  • 1 flinke bos basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el pijnboompitten

STAPPENPLAN

  1. Maak de pasta door 1:1 00 bloem en semolina te mengen, in dit geval dus 300 en 300 gram. Voeg ook een snuf zout toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Voor elke 100 gram voeg je een ei toe in het kuiltje, dus in dit geval 6 eieren. Roer de eieren los. Begin langzaam van binnenuit de mixen met de hand, neem telkens een beetje meer bloem mee zodat je een vaster deeg krijgt. Kneed goed door totdat je een egale bal deeg hebt. Pak in folie en leg voor 30 minuten te rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven op 175ºC.
  3. Maak intussen de pesto door de basilicum, knoflook, ca. 50 gram geraspte parmezaanse kaas, pijnboompitten en 5 el olie te mixen. Breng op smaak met peper en zout. Top af met extra olie zodat het iets meer 'sauzig' wordt. 
  4. Neem een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de plakken prosciutto over. Dek af met bakpapier en leg er iets zwaars op, bijvoorbeeld nog een bakplaat of een ovenschaal. Bak de prosciutto krokant in de oven in ongeveer 15 minuten.
  5. Laat de peppadews uitlekken. Mix in een keukenmachine de peppadews met de ricotta en een flinke snuf peper tot een gladde saus.
  6. Rol de pasta uit met de pastamachine. Dit doe je door het deeg in stukken te verdelen en deze 1 voor 1 door de machine te halen. Begin met de grootste stand (meestal stand 6 of 7). Haal het deeg hier doorheen en vouw het daarna 2x dubbel. Herhaal deze stap zo'n zes keer op de grootste stand. Daarna gaan we telkens naar een kleinere stand, je hoeft het deeg nu niet meer dubbel te vouwen na het rollen. Je zult zien dat het deeg steeds groter wordt, maar wel dunner. Zodra je het door de dunste stand hebt gehaald is het klaar. Bestrooi lichtjes met bloem zodat het niet aan elkaar gaat plakken. Rol intussen ook de andere stukken deeg uit.
  7. Om de ravioli te maken neem je 2 vellen deeg. Leg kleine hoopjes van de peppadew-mix op 1 plak deeg, met ongeveer 8 cm tussenruimte. De hoeveelheid mix die je nodig hebt is ongeveer de grootte van een walnoot. Maak het deeg lichtjes nat rondom de hoopjes peppadew-mix en leg voorzichtig de tweede plak deeg er overheen. Druk het deeg goed aan en probeer zoveel mogelijk lucht eruit te drukken. Steek rondjes uit met een cookiecutter of een glas bijvoorbeeld. Herhaal totdat je deeg op is. Heb je nou nog niet genoeg ravioli gemaakt, dan kun je het overgebleven deeg altijd weer opnieuw kneden en uitrollen met de pasta machine. Voeg eventueel wat extra olie toe aan het deeg om hem weer soepel te maken. Je kunt het resterende deeg natuurlijk ook gebruiken om nog wat spaghetti te rollen bijvoorbeeld.
  8. Kook de ravioli in gezouten water in zo'n 3 minuten gaar. Laat uitlekken en schep op de borden. Ik ging uit van 5 ravioli per persoon bij ons 3-gangen diner.
  9. Schenk wat pesto-olie over de ravioli, bestrooi met de rest van de parmezaan (geraspt of in snippers), versnipper de krokante prosciutto erover en strooi er wat peper over.
  10. Smakelijk!
zelf ravioli maken

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie