Varkenshaas met champignonsaus

door Inge

Toen ik nog bij mijn ouders woonde was zondagmiddag altijd uitgebreid warm lunchen. Vaak kregen we dan een varkenshaas met champignonsaus geserveerd. Het is voor mij dus echt een zondags gerecht. Pim en ik zijn dol op champignons, toch maak ik niet zo heel vaak champignonsaus. Stom eigenlijk, want het is best simpel, zo klaar en echt zooooooo lekker! Zeker met een perfect gegaard varkenshaasje is het echt smullen geblazen. En omdat het zo klaar is, is het niet eens perse een zondags gerecht, maar kan het elke dag feest zijn. Snel maken dus, deze varkenshaas met champignonsaus!

Je varkenshaasje kun je natuurlijk gewoon in de pan bakken, alleen is dat lastiger om de juiste garing te krijgen. Ik bak hem zelf altijd in de oven of airfryer af. Voor de airfryer heb ik zo’n grilplaat die ik erin kan leggen, maar het kan vast ook in het gewone mandje. Eigenlijk is een airfryer niets meer dan een klein oventje. Bak hem eerst in de pan zodat hij een mooi goudbruin korstje krijgt, en gaar hem daarna perfect in de oven door. Het beste gaat dit met een thermometer, dan kun je hem precies op tijd uit de oven halen. Ik moet namelijk stiekem bekennen dat mama’s varkenshaas vroeger niet net zo lekker was. Ze gebruikte geen thermometer en het vlees was dus soms wat droog.

Heb je nou een sjieker diner? Kijk dan eens naar deze prachtige varkenshaas met spek en kaassaus van Anniepannie. Of maak eens een lekkere sate van varkenshaas. Vervang de kip in dit recept voor varkenshaas.

*Dit is een update van een recept uit 2017.

varkenshaas recept champignonroomsaus
varkenshaas met champignonsaus

Varkenshaas met champignonsaus

Toen ik nog bij mijn ouders woonde was zondagmiddag altijd uitgebreid warm lunchen. Vaak kregen we dan een varkenshaas met… Hartig vlees, hoofdgerecht European Print
Porties: 2 tot 3 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

  • varkenshaasje van 300-400 gram
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 bakje champignons
  • 2 el Worcestershire saus
  • 150ml bouillon
  • 150ml kookroom
  • peper & zout
  • 1 el bloem
  • 50 gram boter
  • scheutje olie
  • verse peterselie (optioneel)

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven of airfryer voor op 170°C.
  2. Schil de sjalot & knoflook en snipper fijn. Maak de champignons schoon en snij in schijfjes.
  3. Verhit wat olie in een pan. Dep intussen de varkenshaas droog met wat keukenpapier en strooi er peper & zout op. Zodra de olie heet is bak je de varkenshaas kort aan aan elke kant zodat hij dichtgeschroeid is en een lichtbruin korstje heeft.
  4. Doe de varkenshaas in een ovenschaal en in de oven.
  5. Doe de boter in de pan waar de varkenshaas in gebakken is. Zodra de boter gesmolten is doe je de sjalot & knoflook erbij en fruit je deze een aantal minuten. Doe dit op middellaag vuur zodat het niet te bruin wordt.
  6. Doe de champignons erbij en bak deze 3min mee.
  7. Doe 1 el bloem in de pan erbij en bak dit 2min mee. Voeg de worchestershire saus erbij als ook de kookroom en bouillon. Roer dit goed door elkaar en breng langzaam aan de kook. Zorg dat je vuur lager staat zodra het kookt, anders kan het te ver inkoken. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte, dit duurt enkele minuutjes. Breng op smaak met zwarte peper. Optioneel kun je er verse kruiden zoals peterselie doorheen doen, doe dit wel pas echt vlak voor het serveren.
  8. De varkenshaas moet een kerntemperatuur van ongeveer 62°C hebben, dan is hij perfect gaar. Hij is dan nog heel lichtjes rose van binnen. Dit duurt ongeveer 15min in de oven, maar is natuurlijk per oven verschillend. Daarom raadt ik een vleesthermometer aan, deze zijn niet heel duur. Digitale meters zijn het nauwkeurigst en zijn al verkrijgbaar vanaf een paar euro.
  9. Zodra de varkenshaas gaar is haal je hem uit de oven en laat je hem een paar minuten rusten. Snij in de gewenste stukken en overgiet met de champignonsaus.
  10. Lekker met boontjes en een aardappelgerecht.
  11. Smakelijk!
varkenshaas met champignonsaus

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Laura 18 maart 2018 - 19:30

Het was lekker, dankjewel!

Reply
Inge 18 maart 2018 - 20:46

Wat fijn, Laura! Hoe toevallig ook, wij hebben vandaag ook weer deze varkenshaas gegeten terwijl ik die zelden maak. En inderdaad, ik vond hem zelf ook wederom heerlijk! Leuk dat je een berichtje stuurt!

Reply

Plaats een reactie