Pasteis de Nata: Portugese custardcakejes

door Inge

Degenen die mij volgen op Social Media hebben onlangs kunnen zien dat ik oud en nieuw vierde in Lissabon, Portugal. Daar maakte ik kennis met dit overheerlijke taartje ‘Pastel de Nata’ (meervoudig: Pasteis de Nata). In Lissabon krijg je ze in elk cafeetje, barretje en bakkerij en ohhhh wat zijn ze lekker! Ik moest ze dus thuis een keer proberen na te maken! En ik moet zeggen, ik ben niet ontevreden over het resultaat. Wel was mijn 2e batch veel beter dan mijn 1e batch, wat vooral te maken had met de manier waarop ik het bladerdeeg in de vormpjes had gedrukt. Maar ik vond het superleuk om ze een keer te maken en ze komen qua smaak zeker in de buurt van ’the real deal’.

Natuurlijk wist ik niet zo 1,2,3 hoe je dit moest maken dus ik heb veel recepten gelezen om uiteindelijk tot een soort middenweg te komen. Zoals je ziet zijn de ingrediënten in cups aangegeven. Dit doe ik niet om te pesten, want zoals je ook ziet staat de juiste hoeveelheid in ml of gram er ook bij. Maar voor de mensen die vaker bakken raad ik absoluut aan om maatscheppen te kopen. Hiermee kun je precies de juiste hoeveelheid opscheppen zonder moeilijk te moeten doen met weegschalen. Zeker als je vaker engelse recepten gebruikt is dit berehandig in plaats van telkens alles om te rekenen.

Bereidingstijd: ~30 min  (+ 10min. oventijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor ongeveer 10-12 stuks:

  • 3 afgestreken el patentbloem
  • 1 & 1/4e cup melk (300ml)
  • 1 & 1/3e cup fijne kristalsuiker (265 gram)
  • 2/3e cup water (160ml)
  • 1 tl vanille extract
  • 6 eidooiers (maat L)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 pak vers bladerdeeg (Tante Fanny)
  • olie of boter om in te vetten

Extra benodigdheden:

  • cupcakevorm
  • suikerthermometer
  • zeef

Stappenplan:

Meng de bloem met 1/4e cup melk tot een egaal mengsel.

Breng de suiker met het water en kaneelstokje langzaam aan de kook in een steelpannetje tot ongeveer 100°C. Doe dit op een laag pitje zodat het niet te snel gaat en je dus tijd genoeg hebt voor de volgende stap.

Breng intussen in een ander steelpannetje de resterende cup melk aan de kook. Zodra deze melk kookt, voeg je deze bij het eerder gemaakte melk-bloem mengsel en roer je goed tot een egaal mengsel.

Zodra je suikerwater 100°C is, meng je dit in een heel dun straaltje langzaam bij het melkmengsel. Blijf goed roeren terwijl je dit doet! Je kunt het kaneelstokje nu eruit halen.

Voeg het vanillearoma toe en blijf kort roeren totdat het iets afgekoeld is.

Klop intussen de 6 eidooiers op. Schenk iets van het melk-suikerwatermengsel bij de dooiers onder voortdurend roeren (anders gaat je ei stollen). Dit heet ook wel ‘familie maken’. Schenk daarna het eidooiermengsel bij de rest van het melk-suikerwatermengsel en blijf nog steeds roeren.

Zeef het mengsel en doe in een schone kom. Dek af met plastic folie en zet apart voor later. De custard is heel dun nu, dat hoort zo en komt later helemaal goed.

Verwarm nu de oven voor op zo hoog mogelijke temperatuur, liefst 280-290°C.

Vet de cupcakevorm in met boter of olie. Op mijn foto zie je boter maar ik heb ook een batch met olie gemaakt. Ik weet niet of het hieraan lag, maar de batch met olie kwam er beter uit dan die met boter. Dit was ook de 2e batch die ik maakte dus wellicht scheelt de ‘ervaring’ ook wel wat en dus niet alleen de olie.

Neem het vers bladerdeeg uit de verpakking en rol uit met de korte kant naar jou toe.

Rol vervolgens het bladerdeeg weer op de zelfde manier op, maar nu zonder het bakpapier ertussen zodat je echt een rol bladerdeeg krijgt.

Snij de rol in stukken van 1,5cm en leg elk stukje op z’n zij in de vorm.

Maak je duimen nat en druk langzaam en voorzichtig de rolletjes bladerdeeg uit tot bakjes. Begin vanuit het midden langzaam met je duim omlaag te drukken en ga zo langzaam verder naar buiten. Zorg dat de randjes goed aan de bakvorm vastzitten. Bij mijn eerste batch had ik dit niet goed genoeg aangedrukt, waardoor de randjes tijdens het bakken iets inzakten (zie foto hieronder). Bij mijn 2e batch had ik ze wel goed vastgedrukt en toen waren ze goed. In dit filmpje zie je goed wat ik bedoel (vanaf 8:45m).

Vul de vormpjes voor ongeveer 3/4e met de custard.

Bak de cakejes in de oven voor ongeveer 10min, of totdat de bovenkant mooi geblakerd goudbruin is. Schrik niet, dat geblakerde is juist heel typerend voor deze cakejes en hoort dus erbij.

Haal de vorm uit de oven en laat wat afkoelen voordat je de cakejes eruit haalt. Laat niet geheel afkoelen want de cakejes zijn het lekkerst wanneer ze licht warm zijn.

Serveer de cakejes met poedersuiker en/of kaneelpoeder.

Als je de cakejes later gaat eten kun je ze opnieuw opwarmen in de oven (op lagere temperatuur, zodat ze niet verder bakken maar enkel warm worden). Maar nogmaals, ze zijn het lekkerst wanneer ze net uit de oven komen.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie