Onlangs at ik in een Australisch restaurant een overheerlijke ‘real Aussie meatpie’. Heerlijk krokant bladerdeeg gevuld met smeuiig gehakt. Ik kon het dus niet laten om zelf ook eens na te denken over een variant meatpie. Omdat ik het eten van groentjes toch ook wel belangrijk vind (en bovendien lekker) besloot ik er een meat & mushroom pie van te maken; gehakt en champignons in een kruidige tomatensaus, omhuld met knapperig bladerdeeg. Absoluut niet hetzelfde als die wat ik in het restaurant at, maar zeker ook net zo lekker! Als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht. Ga dan uit van ongeveer 2 pies per persoon en serveer met een frisse salade of andere groentes ernaast.
Bereidingstijd: ~40 min (+20min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): ***
Ingredienten voor ongeveer 10 pies:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 20 plakjes bladerdeeg
- 1-2 eieren
- 1 bakje champignons
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 pakje tomatensaus (ook wel passata genoemd)
- peper en zout
- 2 el worcestershire saus
- 1 el barbecuesaus
- 1 el oregano
- 1 el tijm
- 1 el olie
- 1 el maizena
- 1 blokje runderbouillon
Stappenplan:
Haal het bladerdeeg uit de verpakking en leg de plakken los van elkaar om te ontdooien.
Snij de ui, knoflook en champignons klein. Verhit de olie in een pan en bak het gehakt rul op middelmatig vuur.
Voeg de gesneden groentes toe en bak deze zo’n 5min mee. Indien er veel vocht in de pan zit, giet dit vocht dan zoveel mogelijk af om te voorkomen dat je het eten kookt in plaats van bakt.
Voeg de tomatensaus, barbecuesaus, worcestershire saus en 75ml water toe en meng goed door elkaar. Meng de maizena met 2 el koud water tot een papje en voeg dit ook toe. Voeg ook het blokje bouillon toe. Breng op smaak met peper en zout en voeg ook de oregano en tijm toe en laat dit zo ongeveer 10min doorkoken op middelmatig tot laag vuur. De saus moet wat ingedikt zijn zodat er eigenlijk alleen rondom het vlees wat saus zit en dit niet al teveel ‘loopt’. Zie onderstaande foto.
Verwarm intussen de oven voor op 220°C.
Nu komt het moeilijke gedeelte; het in elkaar zetten van de pies. Je zult merken dat 1 kant van de bladerdeegvellen meer plakt dan de andere kant. De bedoeling is dat de 2 plakkerige kanten aan de binnenkant van de pie komen te zitten. Leg dus 1 vel met de plakkerige kant naar boven op je werkplek. Doe dan een hoopje van het gehaktmengsel in het midden erop. Let erop dat je genoeg ruimte aan de buitenrand overhoudt om de deksel erop te leggen. Ik heb hier zelf een klein kopje voor gebruikt waar ik het gehakt een beetje in aandrukte. Je gehakt zal dan een beetje in de vorm van het kopje blijven zitten waardoor je minder knoeit en meer hoogte krijgt in je pie. Dit gaat echter wel het beste als je gehaktmengsel al wat is afgekoeld.
Zodra het gehaktmengsel goed in het midden ligt, leg je nog een vel bladerdeeg met de plakkerige kant naar beneden erop. Druk de kanten goed aan zodat er straks geen lucht meer ontsnapt. Je kunt ervoor kiezen om de rechte overtollige hoekjes deeg eraf te snijden, zodat je pie rond wordt, hier kun je een gewoon simpel mes voor gebruiken. Druk eventueel licht met de puntjes van een vork rondom de rand, hiermee krijgt hij een licht patroontje en zorg je ervoor dat hij goed afgesloten zit.
Doe het ei in een kommetje en roer kort los met een vork. Smeer wat van het ei over de pie en zet hem op een bakplaat. Je kunt dit met een kwastje doen of gewoon met je vingers, we zijn tenslotte bij ‘knoeien met Inge’.
Herhaal de ‘in-elkaar-zet-stappen’ voor alle pies.
Zet de pies in de oven voor ongeveer 20-25minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin is.
Serveer met een frisse salade.
Wil je liever wat minder koolhydraten bij je maaltijd? Je kunt het gehaktmengsel ook in een klein (ovenvast) kommetje doen en dit kommetje afdekken met een plakje bladerdeeg (zie foto hierbeneden). Zo creeer je een soort dekseltje en gebruik je maar 1 vel bladerdeeg in plaats van 2. Bestrijk ook dan het bladerdeeg met het ei.
Smakelijk!