Chocolade cakerol met frambozen & slagroom

door Inge

Een keer zin in een iets apartere cake dan de standaard vanille cake? Deze cake is bijna net zo simpel om te maken, maar dan net wat specialer. Door de smeuiige chocoladeboter aan de buitenkant en de frisse frambozenvulling aan de binnenkant is deze chocolade cakerol een feestje in je mond. Uiteraard kun je hem ook maken met andere vruchtjes, zoals aardbeien of cranberries bijvoorbeeld. Voor wie een extra feestje wil, zou er ook voor kunnen kiezen om een likeurtje aan de frambozenmix toe te voegen. Kies dan bijvoorbeeld een scheutje Grand Marnier voor een sinaasappeltintje.

Bereidingstijd: ~30 min (+10min oventijd + 1u20min koeltijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:
  • 5 eieren (maat L)
  • 8 gram bakpoeder
  • 50 gram cacaopoeder (en extra om te bestuiven)
  • 100 gram witte basterdsuiker (en een beetje extra om te bestuiven)
  • 75 gram bloem
  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 400 gram pure chocolade
  • 1 bakje verse frambozen
  • 1 el gewone suiker
  • sap en rasp van 1 halve sinaasappel
  • 250 ml slagroom

Extra benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • keukenmachine of mixer
  • schone theedoek
Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier en bestuif het lichtjes met wat cacaopoeder.

Meng de 50 gram cacaopoeder met de bloem en bakpoeder in een kom. Meng in een andere kom de eieren en de witte basterdsuiker en mix dit tot een schuimig, dik mengsel. Het zal dan ook flink in volume gestegen zijn.

Spatel het cacaopoeder-mengsel door het ei-mengsel tot een beslag. Schenk dit op de bakplaat en bak dit in de oven voor 10-15 min.

Controleer na 10 minuten of de cake gaar is door met een sateprikker erin te prikken. Komt hij schoon eruit? Dan is je cake klaar. Laat hem anders nog een paar minuutjes staan en herhaal deze test. Laat hem buiten de oven 3min afkoelen.

Leg de schone theedoek op je aanrecht en strooi er een klein beetje basterdsuiker op. Stort de cake op de theedoek (op de basterdsuiker) en haal het bakpapier eraf. Rol de theedoek op met de cake erin. Leg dit aan de kant om af te koelen. Ongeveer 1u.

Neem een steelpannetje en doe hier de frambozen in met de eetlepel suiker en het sap en rasp van een halve sinaasappel. Verwarm dit en laat 5min staan op laag vuur. De frambozen hoeven niet kapot te gaan. Zet daarna het vuur uit om af te koelen

Mix de slagroom in de keukenmachine of met de mixer stijf. Meng op het laatste het sap uit het pannetje met de frambozen door de slagroom.

Mix de roomboter met het poedersuiker. Smelt de chocolade au bain-marie en mix door de boter. Laat dit afkoelen zodat het iets opstijft, het zal dan smeerbaar zijn als zachte boter.

Rol de afgekoelde cakerol voorzichtig uit de handdoek. Smeer de slagroom in de rol en strooi de frambozen erover. Rol de cakerol voorzichtig weer op. Druk hem niet TE stevig aan, want dan druk je alle slagroom er weer uit.

Leg op een plank of bord en smeer rondom een laag van de chocoladeboter. Het is aan jou hoe dik je deze laag maakt.

Zet de rol even in de koelkast om op te stijven, een minuut of 20.

Bestuif hem voor het opdienen nog licht met cacaopoeder, snij hem in plakjes en smullen maar!

IMG_3863-6

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie