Kabeljauwfilet, paprika-tomaat-chorizo saus en erwtenpuree

Dit heerlijke, relatief gezonde EN makkelijke gerecht staat in een mum van tijd op tafel. Goed te combineren met ciabattabrood, tagliatelle, aardappeltjes of gewoon zo zonder koolhydraten.

Bereidingstijd: ~30 min         Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 2 personen:

  • 2 kabeljauwfilets (vers of diepvries)
  • 4 tomaten
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram chorizoworst
  • 2 tl rozemarijn (gedroogd of  vers)
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 400 gram erwten (diepvries)
  • 2 el muntblaadjes (ongeveer 4 takjes)
  • 50 ml room
  • 1 bouillon blokje
  • Peper en (zee)zout

Verder nog nodig:

  • Staafmixer
  • Steelpan
  • Koekenpan

Stappenplan:

Begin met het snijden van de ui, knoflook, paprika en chorizo in kleine blokjes. Je kunt ook vast de tomaat in blokjes snijden. Verhit de koekenpan en bak de blokjes chorizo op hoog vuur in een paar minuten knapperig. Omdat de chorizo al genoeg vet bezit hoef je geen extra olie in de pan te doen.

Zet het vuug lager en voeg de ui, knoflook en paprika toe en laat dit een paar minuten bakken onder af en toe roeren.

Doe intussen ook ruim water in de steelpan en breng dit aan de kook met 2/3e van het bouillonblokje. Hier ga je zometeen de erwtjes in koken.

Doe in de koekenpan de tomaten, de rest van het bouillonblokje, de rozemarijn en paprikapoeder bij de rest en roer dit door. Breng het geheel aan de kook en laat onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten doorkoken. Indien de saus te dik is kun je een scheutje water toevoegen.

Doe intussen ook de erwten in de steelpan en kook ongeveer 6min totdat de erwten goed gaar zijn.

Bestrooi de kabeljauw met wat peper en zout en leg ze bovenop de saus in de koekenpan. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Stoom zo de kabeljauw gaar in 5-10min (10min indien nog bevroren). De kabeljauw is gaar als hij als het ware uit elkaar valt zodra je hem aanraakt.

Als de erwten gaar zijn, giet je het vocht af (je kunt eventueel nog een beetje bewaren om je saus mee te verdunnen later, mocht dit nodig zijn).

Doe de room en munt bij de erwten en meng tot een puree met de staafmixer. Het is aan jou hoe grof je de puree wilt laten. Indien je een hele gladde puree wilt, zul je hem door een zeef moeten halen. Ik heb ervoor gekozen om hem een beetje grover te laten.

Breng de puree op smaak met peper en zout. Indien de puree te dik is, kun je wat extra room of een scheutje kookvocht toevoegen.

Zodra je kabeljauw ook gaar is, kun je de puree met de vis en de saus serveren. Ik vind het lekker om een beetje ciabattabrood erbij te eten, maar het kan natuurlijk ook zonder koolhydraten of met wat tagliatelle of aardappeltjes.

Wat vind jij lekker bij dit gerecht? Of heb je nog leuke variaties hierop? Ik hoor jou reactie graag!

Smakelijk!