Krijg je bezoek? Vier je een verjaardagsfeestje? Met dit simpele basisrecept heb je in een mum van tijd een heerlijk smeuiige cake op tafel staan. De cake kan daarna eventueel versierd worden met slagroom, discodip en andere lekkernijen. Omnomnom!
Bereidingstijd: ~15 min (+40min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingredienten:
- 200 gram boter
- 200 gram witte kristalsuiker
- 200 gram bloem
- 4 eieren
- snufje zout
- 2 el vanille aroma
- 2 el volle melk
- optioneel: 2 el cacao poeder (de echte! geen Nescafe)
- blokje extra boter en lepel bloem om het bakblik mee in te vetten
Andere benodigdheden:
- bakblik rechthoekig
- mixer
Stappenplan:
Verwarm de oven voor op 165°C.
Mix de boter met de suiker romig. Meng daarna 1 voor 1 de eieren erdoor.
Doe daarna de bloem lepel voor lepel erbij, onder voortdurent mixen, totdat je een glad mengsel krijgt.
Voeg ook het snufje zout, de vanille aroma en de melk erbij.
Vet ondertussen het bakblik in met de boter en strooi er een dun laagje bloem over. Dit zorgt ervoor dat de cake niet vast blijft plakken.
Nu moet je een keuze maken: Ga je voor simpele vanille cake, of maak je hem iets spannender door er een marmercake van te maken?
Indien je voor de vanille cake kiest, kun je het mengsel in het bakblik doen en in de oven zetten.
Kies je voor marmercake; doe dan ongeveer 1/3e van het beslag in een aparte kom. Doe daar de cacao bij en meng goed door elkaar.
Doe dan de 2 beslagen om en om in het bakblik, beginnend met wit, daarna bruin en daarna weer wit beslag. Met een mes kun je vervolgens ‘8jes’ draaien in het bakblik om het echte marmer effect te creeeren.
Doe het bakblik in de oven.
Bak de cake 40-50 minuten af in de oven. Controleer de cake na 40 minuten door met een sateprikker in de cake te prikken. Als deze schoon eruit komt is de cake klaar.
Zitten er nog restjes beslag aan de prikker, laat de cake dan nog een paar minuutjes in de oven staan en controleer dan nog eens.
Zodra de cake klaar is kun je hem 5min in het bakblik laten afkoelen.
Haal hem daarna uit het blik en laat verder afkoelen op een rekje of plankje.
Smullen maar!