Als foodie vind ik het heerlijk om instagram af te struinen, op zoek naar inspiratie. Zo kwam ik een hele tijd geleden de inspiratie van deze gegrilde bloemkool tegen op Instagram. Helaas weet ik niet meer wie mijn inspiratiebron was, maar ik weet nog heel goed dat ik meteen weg was toen ik de titel van het gerecht hoorde. Al die maanden is dit gerecht in mijn achterhoofd blijven spoken en nu eindelijk heb ik zelf eens een poging gedaan. Omdat ik dus niet meer wist van wie het originele gerecht was en dus ook niet meer even kon opzoeken hoe die persoon dit gerecht had gemaakt, heb ik er dus echt helemaal mijn eigen draai aan gegeven. Ik wist nog dat in het originele recept gebruik werd gemaakt van bloemkool, kikkererwten, yoghurt en chapati, maar daar houdt het dan wel een beetje op. Maar dat is helemaal niet erg, want ik heb er een heerlijk en gezond gerecht van weten te fabriceren, al zeg ik het zelf. En dat terwijl ik kikkererwten normaliter niet eens zo lekker vindt. Maar door ze te roosteren worden ze krokant en is de structuur dus heel anders dan wanneer je ze gewoon kookt. En doordat kikkererwten bomvol vezels, proteïnen en mineralen zitten is het een goede aanvulling op een gezond dieet.
Ik serveerde er zelf kant en klaar naanbrood bij, dat je gewoon in de supermarkt vindt. Je kunt natuurlijk ook zelf chapati’s maken van volkoren meel of speltmeel, dan wordt het geheel net iets gezonder nog. Volkoren wraps zou ook kunnen. Ik serveerde maar 1 mini-naan per persoon, meer voor de lekker, maar meer kan natuurlijk gewoon. Wil je helemaal koolhydraatarm, laat dan het brood helemaal weg. Ook dan is het gerecht nog steeds goed vullend en overheerlijk.
Ben je nou een echte vleeseter, dan zou je eventueel bijvoorbeeld runderchipolata in stukjes kunnen meegrillen, of kip in dezelfde marinade als de bloemkool bakken.
Bereidingstijd: ~20 min (+30-40min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 bloemkool
- 300 ml griekse yoghurt
- 250 gram sperziebonen
- 1 blik kikkererwten (±300 gram)
- 1 el sambal of verse rode peper
- 1 tl kurkumapoeder
- 1 tl venkelzaadpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gemberpoeder of 2 cm verse gember
- 1 el citroensap
- 1 el olie
- peper en zout
- optioneel: chapati of naanbrood
Stappenplan:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij de bloemkool in roosjes.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Meng de griekse yoghurt met de sambal, de helft van de paprika- en knoflookpoeder en het venkelzaad, gember en kurkuma. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik je verse peper, snij deze dan in ringetjes en strooi later over de bloemkool voordat hij de oven in gaat in plaats van door de saus heen.
Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal en doe er ongeveer 1/3e van het yoghurtmengsel bij.
Meng de yoghurt goed door de bloemkool, zodat er overal een dun laagje zit.
Doe de kikkererwten in een andere ovenschaal en doe de olie en de rest van de knoflookpoeder en paprikapoeder erbij. Breng op smaak met zout en meng goed door elkaar.
Zet de kikkererwten en de bloemkool in de oven en rooster ze voor zo’n 30-40min, totdat de kikkererwten mooi bruin en krokant zijn en de bloemkool fijn geroosterd.
Hussel elke 10 minuten de kikkererwten door elkaar zodat ze aan alle kanten goed roosteren.
Snij intussen de topjes van de boontjes en was ze.
Doe in een pan met wat zout en water en breng aan de kook. Kook de boontjes in 5-8min gaar. Giet af en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de chapati of naanbrood zoals aangegeven op de verpakking.
Doe ongeveer 100ml water bij de yoghurtsaus en meng goed door elkaar zodat hij wat dunner wordt.
Doe de yoghurtdressing op de bodem van een mooie schaal. Verspreid de gegrilde bloemkool, boontjes en kikkererwten erover.
Strooi er optioneel wat peterselie, bieslook of koriander over en serveer met de chapati of naanbrood.
Smakelijk!