Dat groenten gezond zijn, dat weet inmiddels iedereen wel. Maar wist je ook dat stomen een veel gezondere manier van groenten bereiden is dan koken? Als je groenten stoomt behoudt het zijn vitamines veel beter. Bijkomend voordeel is ook dat de smaak veel beter wordt behouden. Reden genoeg dus om een keer een gerecht met gestoomde groenten te bedenken. De foodblogswap van deze maand leende zich daar perfect voor.
Deze maand mocht ik koken van de blog ‘Flying Foodie’ van Maris. Eerder al deelde ik enkele van haar gerechten in deze blogpost, en toen was ik al aan het watertanden bij haar foto’s. Ik was dus echt heel erg blij toen ik hoorde dat ik haar blog toegewezen had gekregen. Nu staat haar blog vol met allerlei recepten, variërend van gezond tot ongezond en van zoet tot hartig. Ik koos toch voor een gezond en vooral koolhydraatarm gerecht, want zoals mijn trouwe lezer inmiddels weet probeer ik gezonder te leven (-3,5 kg inmiddels!!!). Mijn oog viel al snel op de aziatische zalm, die Maris serveerde met courgettenoodles. Ik had toevallig even geen zin in courgette, en besloot dus in plaats daarvan groentes te stomen voor erbij. Voor degenen die niet koolhydraatarm eten, die kunnen er rijst of woknoodles bij serveren. Ik liet deze weg, waardoor het een absoluut verantwoorde maaltijd is. En nog lekker ook! Serveer en een frisse salade bij of als je echt grote honger hebt, kun je eventueel nog peultjes of sugar snaps meestomen.
Voor degenen die even vergeten zijn wat de foodblogswap is; er is een facebookgroep speciaal voor foodbloggers. Elke maand kun je je opgeven voor de ‘foodblogswap’ van die maand. Dit houdt in dat alle deelnemers een ander deelnemend blog toegewezen krijgt. De bedoeling is dat je een recept uitzoekt om na te maken, maar daar hoor je dan wel je eigen draai aan te geven. Goed voor de inspiratie, maar ook om voor elkaar een beetje reclame te maken natuurlijk, want er zijn zoveel leuke foodblogs in Nederland!
Bereidingstijd: ~10 min (+18min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 stukken verse zalm
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sesamolie
- 1 el vers geraspte gember of gembersiroop
- 2-3 teentjes knoflook
- 1 el sriracha (optioneel)
- 1 broccoli (of bimi)
- 3 bosui
- 125 gram taugé
- 1 el sesamzaadjes
- peper en zout
Extra benodigdheden:
- stoommandje (of vergiet)
- aluminiumfolie
Stappenplan:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng in een kom de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, gember, knoflook (geperst) en sriracha en meng door elkaar.
Dep de stukken zalm droog.
Scheur 2 stukken aluminiumfolie af en leg op elk stuk een zalmmoot.
Vouw de zijkanten van de aluminiumfolie naar binnen zodat je een soort kommetje krijgt.
Verdeel het sojamengsel over de 2 zalmmoten.
Vouw de zalmpakketjes goed dicht.
Stoom de zalmpakketjes in de oven voor ongeveer 18min.
Snij in tussen de broccoli in roosjes en doe de tauge in een kom met koud water.
Doe een laagje water in een wokpan (of ketel) en zet het stoommandje erin. Let hierbij op dat de onderkant van het stoommandje (of vergiet) het water net niet raakt.
Verdeel de broccoliroosjes over het stoommandje en bestrooi met wat peper en zout.
Draai het vuur aan zodat het water gaat koken en stoom de broccoli in 5-10min gaar (afhankelijk van de grootte van je roosjes). Doe de laatste minuut de taugé er ook bij stomen.
Snij intussen de bosui in fijne ringen.
Serveer de gestoomde groentes met de zalm, en besprenkel met de verse bosui.
Schenk de saus dat nog in de zalmpakketjes zit over de zalm en groentes en bestrooi met sesamzaadjes.
Lekker met een frisse (komkommer)salade.
Smakelijk!