Gegrilde ananas met kokos-limoenyoghurt en candied chili

Vorige week mocht ik op bezoek bij de lieve Francine van Heerlijke Happen. Ze organiseerde samen met Luuk van Luuks Kitchen een barbecue voor foodies. We hadden een gezellig clubje bij elkaar geraapt en brachten zo dus de zondag door in de tuin van Francine. Om een extra touch aan de barbecue te geven organiseerde ze een heuse barbecue-bijgerecht wedstrijd. We werden verzocht allemaal een lekker bijgerecht te maken en zouden tijdens de barbecue op elkaar stemmen voor wie het leukste/lekkerste gerecht had meegenomen. Oei, dat vond ik wel spannend. Want ik daag mezelf dan graag uit om ook met iets unieks te komen zodat we niet met 5 salade’s als bijgerecht eindigen (niks mis met salade’s overigens, maar een beetje variatie is ook wel fijn).

Ook wilde ik iets enigszins gezond maken, omdat er ook een aantal ‘healthy’ foodies zouden komen. Na lang wikken en wegen besloot ik voor dit dessert te gaan. Ik twijfelde wel gezien Bas van ‘Bastaart‘ ook zou komen, en gezien hij een ster is in nagerechten had ik natuurlijk wel wat concurrentie.

Je gelooft het nooit! Ik won onze ‘wedstrijd’ met dit gerecht! Ik moet zelf ook wel toegeven dat ie erg lekker was. Verrassende combi van de kokosyoghurt (wat ik sowieso nog niet eerder geproefd had), met de ananas en chili. De geroosterde kokos maakt het echt helemaal af wat mij betreft. Dus, wil je je barbecue-gasten nou eens echt verrassen, maak dan deze gegrilde ananas!

Bereidingstijd: ~ 35 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 4-8 personen:

  • 1 verse ananas
  • 60 gram boter
  • 1/3e cup lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl chilipoeder
  • 100 ml sap van sinaasappels
  • 1 tl zout
  • 500 gram kokosyoghurt
  • 1 limoen (sap & rasp)
  • 2 el agavesiroop of honing
  • 8 el kokosrasp
  • 1 portie candied chili’s
  • 8 sateprikkers

Stappenplan:

Meng de kokosyoghurt met de agavesiroop (of honing) en de rasp en het sap van de limoen. Zet apart tot serveren.

Vervolgens verhit een koekenpan (zonder olie) en rooster hierin de kokosrasp goudbruin. Zet apart tot serveren.

Snij de harde buitenkant van de ananas af en snij de ananas in 8 (of meer) repen.

Prik elke reep op een prikker.

Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de suiker hieraan toe.

Zodra de suiker is gesmolten, voeg de chilipoeder, het zout en het sinaasappelsap toe.

Laat de siroop ongeveer 10 minuten doorkoken zodat het iets inkookt.

Giet de siroop op de ananas en laat marineren totdat je het gaat serveren (let op, als je het langere tijd laat marineren zal de boter weer stollen, dat is niet erg maar ziet er wellicht wat onsmakelijk uit. Met grillen komt dit weer helemaal goed.)

Steek de barbecue aan of verhit een grilpan.

Gril de gemarineerde ananasrepen totdat je mooie grilstrepen begint te zien. Eventueel kun je tussendoor nog een keer besmeren met resterende marinade.

Serveer de gegrilde ananas met de kokos-limoenyoghurt, geroosterde kokos en de candied chili. Optioneel kun je nog extra schijfjes limoen erbij serveren. Afhankelijk van hoeveel personen je bent, kun je 1 of 2 stokjes ananas serveren per persoon.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *