Candied chili (gekonfijte chilipepers)

Gekonfijte sinaasappelschil ken je vast wel. Ik denk dat dat de meest bekende is in het rijtje van gekonfijte snoepjes. Maar je kunt deze techniek dus toepassen op veel meer producten. Zo ook op chilipepers. Door deze techniek toe te passen verliest de chili een groot deel van zijn hitte. Als resultaat hou je een krokant, zoet stukje chili met een licht vleugje pittigheid er nog aan, oftewel Candied Chili. Ik hou ervan, ik kan het zelfs zo als snack opeten. Geen enkel probleem mee. Het allerlekkerst is het natuurlijk als je het verwerkt in een dessert, zoals in dit dessert met gegrilde ananas. Hartige smaken combineren met zoet in desserts wordt steeds hipper, dus chili bij je dessert serveren is helemaal hot. Gegarandeerd dat men verbaasd staat van het effect ervan!

Bereidingstijd: ~ 30 min (+1u oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:

  • 1 chilipeper
  • 100 ml water
  • 100 gram suiker
  • 2 kardemom zaadjes

Stappenplan:

Haal de zaadlijsten uit de peper en snij in dunne reepjes, ongeveer ter grootte van een lucifer. Let goed op dat je alle zaadlijsten verwijderd, deze zijn het pittigst.

Breng een steelpannetje met wat water aan de kook en kook hierin de peper-reepjes ongeveer 5 minuten. Giet af.

Breng opnieuw water aan de kook, ongeveer 100 ml, en doe er 100 gram suiker en de kardemom bij. Zodra de suiker is opgelost voeg je de peper-reepjes toe en doe je de deksel op de pan. Laat dit zo’n 20 minuten sudderen in het kardemom-suikerwater.

Verhit intussen de oven voor op 90ºC.

Zodra de chili 20 minuten gekookt heeft giet je het vocht af. Je kunt dit vocht (siroop) opvangen en later gebruiken in een ander dessert bijvoorbeeld.

Beleg een bakplaat met wat bakpapier en leg hier de reepjes chili op. Optioneel kun je de chili’s bijvoorbeeld om (ingevette) sateprikkers rollen zodat je wokkels krijgt in plaats van rechte reepjes. Ik had hier het geduld niet voor.

Bak de reepjes chili in de oven voor ongeveer 1u om ze te drogen. Je doet dit op lage temperatuur zodat ze alleen drogen en niet bruinen.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *