Alle carnavalsgekte is voorbij, tijd voor het volgende feest. En dat is ons feest van de liefde, want morgen is het valentijnsdag! Nou is dit niet perse een valentijnsgerecht, maar hij is wel mooi rood en superlekker. Dus als je je liefje wilt verwennen morgen, dan kan dit absoluut een fijn voorgerecht zijn. Zeker als jullie allebei van vis houden. Ik maakte de garnalenbisque samen met vriendin Manon, wiens naam al eerder op dit blog genoemd is. Een paar keer per jaar hebben we een kookdate, waarbij we meestal een 3-gangen diner koken voor onze liefjes, of onze vriendinnetjes. Manon is, net als ik, een ontzettende kookgek dus het is echt heel tof om samen zo’n hobby te delen. Het ’thema’ van deze kookdate was ‘Frans’, dus er komen binnenkort nog meer Franse gerechten online.
Een bisque is een sjieke naam voor een soep gemaakt van de schalen van schaaldieren. Vreemd he? Het is wellicht moeilijk te geloven, maar er zit echt ontzettend veel smaak in die pantsertjes van die beestjes en door het te verwarmen komen die smaken heerlijk vrij. Zo gebruik je ook nog eens het hele beestje, wat mooi past in de ‘no waste’ hype die al een tijdje gaande is (okee, het poepkanaal mag je wel weggooien). Je kunt allerlei schaaldieren gebruiken, zoals kreeft en garnalen. Of je kunt natuurlijk een combinatie maken. Wij kozen enkel voor garnalen, omdat we die lekker vinden, maar ook omdat die iets makkelijker te verkrijgen zijn. Ik kocht een doos hele garnalen op de markt die ik zelf schilde, maar je hebt ze ook in het vriesvak van de grotere supermarkt (let op dat ze ongepeld zijn!). Wellicht heeft jouw visboer de schalen ook wel los te koop. Heb je net als ik een hele doos garnalen, dan kun je de resterende garnalen natuurlijk gebruiken voor een ander gerecht. Hier gebruik je dus enkel de schil, en ik grilde enkele losse garnalen als garnering.
Ook in bereidingsmethode zijn er veel verschillen te vinden als je even googled, sommigen gebruiken cognac in de soep, of een ei en ook qua kruidengebruik wordt er veel gevarieerd. Dit is dus onze interpretatie van dit gerecht, maar je kunt hier dus makkelijk van afwijken.
Bereidingstijd: ~25 min (+30min kooktijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor ∼4 personen:
- schalen van 1kg garnalen
- 8 losse garnalen
- 1 potje tomatenpuree
- 2 liter visbouillon
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- teen knoflook
- 1 ui
- 2 blaadjes laurier
- 1 el dragon
- 2 takjes (verse) rozemarijn
- peper en zout
- 200 ml room
- 100 ml droge witte wijn
- verse bieslook
- olie en/of boter
Stappenplan:
Indien je hele garnalen gebruikt, pel ze en haal het poepkanaal uit de garnalen. Bewaar de schalen en koppen uiteraard, die hebben we nodig voor deze soep. Bewaar ook 8 garnalen, de rest kun je gebruiken in een ander gerecht.
Verhit een flinke scheut olie en/of boter in een grote soepketel. Bak hierin de schalen en koppen van de garnalen onder af en toe roeren op middelmatig vuur, ongeveer 5 minuten.
Snipper intussen ook de ui, knoflook en snij de peen in blokjes.
Doe de ui, knoflook en peen bij de schalen in de ketel en bak enkele minuten mee.
Snij intussen ook de bleekselderij in maantjes.
Doe de bleekselderij en tomatenpuree in de ketel erbij en bak ongeveer 1 minuut mee. Giet de witte wijn erbij en roer goed door zodat alle aanbaksels loskomen van de bodem van de pan. Kook de witte wijn iets in.
Voeg dan de visbouillon toe, als ook de laurier, dragon en rozemarijn. Breng dit aan de kook en laat minstens 30min koken.
Indien je een staafmixer bezit, pureer dan de soep lichtjes. Je hoeft niet alles helemaal fijn te malen, maar door alles licht te malen haal je de maximale smaken uit de ingrediënten.
Zeef de soep, druk goed op de schalen om alle vocht eruit de persen. De schalen kun je nu weggooien.
Breng de soep op smaak met peper en zout en giet er room bij. Hoeveel room je precies gebruikt, kun je zelf bepalen. Hoe meer room je gebruikt, hoe zachter de garnalensmaak wordt. Proef goed tussendoor wanneer je de soep op z’n lekkerst vindt. Je kunt de room natuurlijk ook helemaal weglaten als je echt een stevige garnalensmaak wilt.
Verdeel over 4 kommen en bestrooi met verse bieslook.
Smakelijk!