Kippenragout met prei en oesterzwam

door Inge

Ik gok dat de gemiddelde Nederlander wel een pasteitje of twee gegeten heeft in zijn leven. Bij ons stond het regelmatig op tafel bijvoorbeeld als voorgerecht met het kerstdiner. Uiteraard meestal met champignon- of kippenragout. Echter, toen ik uit huis ging heb ik jaren geen pasteitje meer gegeten. Daar is niet echt een reden voor want ik vind het echt wel lekker op z’n tijd, met zo’n krokant gebakken bladerdeeg bakje erbij en een lekkere salade, yum! Ik besloot dus onlangs dat het weer eens tijd werd voor een lekker pasteitje, en wel met kippenragout, prei en oesterzwam.

En nee, dan bedoel ik dus niet met kippenragout uit een blik, maar heerlijk zelf gemaakt. Zo kon ik lekker variëren met smaken die ik zelf wilde. Ook kun je zo beter bepalen hoeveel zout er bijvoorbeeld in gaat. Ik maakte de ragout van geplukte kip, prei en oesterzwam. Zo geef ik een twist aan de klassieke kip-champignon ragout. Ik vond het zelf echt heerlijk, uiteraard weer met zo’n krokant gebakken bladerdeeg bakje erbij. Die koop ik overigens meestal gewoon kant en klaar, zo simpel ben ik dan ook wel weer. Je kunt ze natuurlijk zelf maken en als zelf-respecterende foodie zou het mij mooi staan om zelfs het bladerdeeg helemaal zelf te maken. Maar ook zelf-respecterende foodies zijn soms wat lui of gemakkelijk aangelegd, zeker als ik niet overtuigd ben dat het beter zal zijn dan kant en klaar. 

Dus, schaam je niet om kant en klare bladerdeegbakjes erbij te scoren, want dat deed ik ook lekker. Maar ragout uit blik is toch een dikke no go als je het mij vraagt. En dat verschil zit hem wat mij betreft in de makkelijkheidsgraad. Zelf bladerdeeg maken is natuurlijk vrij next level. Zelf ragout maken zal iedereen lukken gok ik zo. Dus hop hop, naar de supermarkt voor alle ingrediënten voor deze kippenragout met prei en oesterzwam. 

kippenragout

Kippenragout met prei & oesterzwam

Print
Porties: 4 pasteitjes Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • 350 gram kipdijfilets
 • 1 prei
 • 2 tenen knoflook
 • 150 gram oesterzwammen
 • 1 blokje kippenbouillon
 • ~75 ml kookroom of slagroom
 • peper en zout
 • 100 gram roomboter
 • 60 gram bloem
 • 4 pasteibakjes 

STAPPENPLAN

 1. Doe 600 ml water in een pan met het bouillonblokje en breng aan de kook.
 2. Draai het vuur laag zodat het water niet meer kookt, en pocheer de kipdijfilets in 10-15minuten gaar in de bouillon.
 3. Maak intussen de prei en oesterzwammen schoon. Snij de prei in dunne ringen en scheur de oesterzwammen in reepjes. Pel de knoflook en rasp of knijp hem fijn.
 4. Verhit een koekenpan en smelt hierin de helft van de boter.
 5. Bak de prei met wat zout aan totdat hij zacht is. Voeg de laatste minuut ook de knoflook toe. Schep uit de pan en bak vervolgens op hoog vuur de oesterzwammen mooi goudbruin en breng op smaak met zout en peper. Schep ook dit uit de pan.
 6. Intussen zal de kipdijfilet gaar zijn. Haal uit de bouillon, en draai het vuur uit. Bewaar de bouillon voor later.
 7. Pluk de kip met 2 vorken in reepjes. 
 8. Smelt de rest van de boter in de koekenpan en voeg dan de bloem toe. Roer met een houten lepel door en bak dit al roerend enkele minuten zodat de bloem gaart.
 9. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe en roer telkens goed door totdat je een mooie egale mix hebt.
 10. Voeg de kip, prei en oesterzwammen toe en roer ook de kookroom erdoorheen. Indien gewenst kun je meer of minder kookroom of bouillon toevoegen. 
 11. Breng het geheel op smaak met peper en zout en eventuele andere kruiden naar smaak, zoals peterselie of tijm.
 12. Verhit de pastei bakjes zoals op de verpakking aangegeven. Ik deed dit in de airfryer, dat gaat heel goed.
 13. Schep de ragout in de pasteibakjes en serveer met een lekkere salade.
 14. Smakelijk!
kippenragout met prei en oesterzwam

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Marieke 12 december 2021 - 18:51

Het was erg lekker! Goede combi. De knoflook komt enkel niet meer in je recept voor. Ik heb hem na paar minuten met de prei mee gebakken, dat kwam helemaal goed.

Reply
Inge 13 december 2021 - 15:29

Beste Marieke,

Dankjewel voor je leuke reactie en oplettendheid. Ik heb het aangepast in de tekst.

Inge

Reply

Plaats een reactie