Galette met spekjes & paddenstoelen

door Inge

Vorige week deelde ik al het recept voor deze garnalenbisque, die ik samen met vriendin Manon maakte als onderdeel van een Frans 3-gangen diner voor onze partners. Als hoofdgerecht maakten we deze galette met spekjes & paddenstoelen. Het maken van een galette stond al heel lang op mijn todo-lijstje, maar het kwam er maar niet van. Hoewel ik eigenlijk een zoete galette op de planning had staan, besloten we toch om er een hartige variant van te maken. Het rustieke karakter van een homemade galette vind ik prachtig op tafel staan. Het simpele maar smaakvolle kruimeldeeg is makkelijk door iedereen te maken en heeft wel wat weg van een snel bladerdeeg. De galette kan denk ik het beste uitgelegd worden als een kruising tussen een pizza & quiche, de hartige variant althans. Je kunt natuurlijk zelf met andere ingrediënten naar smaak werken. Als je googled op ‘galette’ vind je zo de prachtigste varianten met bijvoorbeeld tomaten, vijgen of perziken. Deze galette is uitgezocht naar smaak van onze partners, met lekker vlezige smaken. En hij viel in de smaak!

Bereidingstijd: ~35 min (+30min koeltijd + 25min oventijd)      Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor ∼4 personen:

  • 600 gram gemengde paddenstoelen naar keuze (iets meer of minder mag ook, afhankelijk van wat jou supermarkt verkoopt)
  • 2 rode uien
  • 3 bosui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 1 el tijm
  • 250 gram ricotta
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • olie
  • peper en zout
  • 200 gram patentbloem
  • 150 gram roomboter
  • 1 eidooier (maat L)
  • 50 ml ijskoud water
  • optioneel: rucola ter garnering

Stappenplan:

Meng voor het deeg de bloem met de boter. Doe dit met je handen en wrijf de bloem door de boter totdat je een kruimelig geheel hebt. Klop de dooier los en voeg het ijskoude water eraan toe. Voeg dit bij het boter-bloemmengsel en kneed tot een deegbal. Indien je deeg te nat is, voeg extra bloem toe. Issie te droog, voeg dan wat extra water toe.

Dek het deeg af met folie en leg dit in de koelkast voor tenminste 30 minuten, maar beter is 60 minuten.

Wrijf de paddenstoelen schoon en snij ze in grove stukken. Snipper de rode ui, bosui en knoflook.

Verhit een pan en bak hierin de spekjes krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verhit een scheutje olie in dezelfde pan en bak hierin de ui, bosui, knoflook en paddenstoelen goudbruin, ongeveer 10 minuten. Indien er veel vocht vrij komt kun je dit weggieten of in laten koken. Breng de groentes op smaak met peper en zout.

Meng de ricotta met de oude kaas en breng op smaak met peper.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Als het deeg genoeg gerust heeft (en weer enigszins stevig geworden is), rol je het uit op een schoon aanrecht dat je met bloem bestoven hebt.

Rol het deeg uit tot een mooie plak van 3-5mm dikte en ongeveer 30-40cm doorsnee.

Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol de deeglap voorzichtig om je deegroller heen en rol hem vervolgens weer uit op de bakplaat.

Smeer het ricottamengsel in het midden uit, laat enkele centimeters van de rand over.

Doe de paddenstoelenmix en spekjes er ook op en sla de randen van het deeg eroverheen. Indien je deeglap te groot is kun je de randjes verder afscheuren. Wil je hem liever minder rustiek, dan kun je de randen natuurlijk ook netjes met een mes snijden.

Bak de galette in de oven voor 25-30minuten, of totdat het deeg gaar en goudbruin is.

Leg een handje rucola op de galette en snij in stukken.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk