Spinazie pasta met spekjes

door Inge

Deze spinazie pasta met spekjes is voor mij echt nostalgisch comfortfood. Het brengt me terug naar de tijd dat ik in Eindhoven in een studentenhuis woonde. Deze pasta, of een studentenproof/budgetproof variant ervan, stond met enige regelmaat op tafel. Ik zeg een studentenproof versie ervan omdat we daar uiteraard geen verse spinazie gebruikten, maar diepvriesspinazie. Ook de zongedroogde tomaatjes gingen er niet doorheen, die heb ik nu zelf toegevoegd. 

Uiteraard aten we ook geen verse spaghetti, dat is een keuze. Ik vind zelf verse spaghetti veel lekkerder en het is sneller klaar dan niet-verse spaghetti. Maar natuurlijk is dat prima te vervangen alleen hou dan rekening met een iets langere kooktijd (zoals aangegeven op de verpakking).

De saus was lekker dik en romig en zoutig door de spekjes. Door het toevoegen van wat pasta kookwater kun je de saus zo dik en zo dun maken als je lekker vindt. Ik vind het zelf niet nodig om nog extra strooikaas over de pasta te doen, maar dat kan natuurlijk altijd als je dat lekker vindt. 

Deze spinazie pasta is een van de weinige gerechten die we echt from scratch maakten in mijn studentenhuis. Verder stonden uiteraard heel vaak de wereldgerechten op het menu, wat toen ook gewoon prima was natuurlijk. Nu maak ik liever alle maaltijden from scratch zelf. Zo kun je beter doseren met onder andere zout en het is vaak nog goedkoper ook.

Toch liever een ander pasta gerecht? Kijk hier voor al mijn Italiaans geïnspireerde recepten, of kijk op de website van Da Noi voor echt authentieke Italiaanse recepten.

spinazie pasta met spekjes
spinazie pasta met spekjes

Spinazie pasta met spekjes

Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • een pak verse spaghetti (uit het koelvak)
  • 200 gram verse spinazie
  • 1 grote rode ui
  • 1 bakje roomkaas
  • 125 gram spekreepjes
  • 8 zongedroogde tomaten
  • verse peper en zout

STAPPENPLAN

  1. Verhit een koekenpan en bak hierin de spekjes mooi goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Probeer zoveel mogelijk van het vrijgekomen vet in de pan te bewaren.
  2. Breng intussen ook een grote pan met water aan de kook. Voeg wat zout toe aan het kookwater.
  3. Snipper intussen ook de ui en hak de zongedroogde tomaten in grove stukjes.
  4. Fruit de ui in het vet van de spekjes.
  5. Voeg de spinazie handje voor handje toe totdat hij mooi geslonken is. 
  6. Optioneel kun je de spinazie nu in een keukenmachine fijnmalen, maar dit hoeft niet. Ik deed dit wel vanwege de nostalgie van diepvriespasta die ik vroeger gebruikte (zie introductietekst).
  7. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij verse spaghetti is dit meestal rond de 4-5 minuten.
  8. Voeg de roomkaas toe aan de spinazie en laat smelten. Voeg ook de stukjes zongedroogde tomaat toe en roer goed door elkaar.
  9. Maak optioneel de saus wat losser door wat kookvocht van de pasta toe te voegen. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe wateriger de saus wordt. Ik voegde zelf zo'n 5 el vocht toe. 
  10. Breng de saus op smaak met verse peper.
  11. Giet de pasta af zodra deze gaar is en verdeel over de borden. 
  12. Verdeel de saus over de pasta en strooi de gebakken spekjes erover.
  13. Smakelijk!

NOTITIES

Het is niet nodig de saus nog extra te zouten. De spekjes en de roomkaas zorgen voor voldoende zout. Indien je geen verse pasta gebruikt, hou dan rekening met een langere kooktijd van de pasta zoals aangegeven op de verpakking

spinazie roompasta met spekjes

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie