Truffelrisotto met prosciutto

door Inge

Als er een ding is wat ik goddelijk lekker vind dan is dat truffel. Als in een restaurant ergens iets met truffel op het menu staat zal ik 9 van de 10 keer dat bestellen. Ook thuis maak ik regelmatig gerechten met truffel. Zo maakte ik eerder al deze pizza met truffel en deze maiskolven met truffelboter. Deze truffelrisotto voeg ik nu toe aan het truffel assortiment. Dit gerecht is eigenlijk ontstaan nadat ik onlangs in de Truffelkelder in Maastricht was. Dat was een hele winkel vol truffel en ik ging dan ook naar huis met o.a. truffel olie, truffelzout en ook truffelrisotto. 

Die moest ik dan dus een keer maken uiteraard. En omdat ik eindelijk weer energie heb om te koken gezien ik nu in het tweede trimester zit, maakte ik deze truffelrisotto voor Pim. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de truffelsmaak aan de risotto zelf erg vond tegenvallen. Dan bedoel ik dus de risotto die ik in die winkel kocht. Gelukkig was de truffelolie wel echt mega goed van smaak en had ik dus het brilliante idee om ook extra olie in het gerecht te verwerken. Nou… jackpot!

Heb je nou geen truffelolie in huis of heeft jouw supermarkt dat niet? Ik gok ook zomaar dat deze risotto op truffelsmaak gebracht kan worden met truffeltapenade in plaats van de olie.

Ik maakte de truffelrisotto af met gebakken kastanjechampignons en krokante prosciutto. Door mijn zwangerschap mag ik geen rauwe ham meer en dat vind ik enorm balen. Echter, door hem goed te verhitten mag je hem wel eten dus ik maakte er prosciutto chips van. Heerlijk voor de krokante touch in dit gerecht.

truffelrisotto met prosciutto
truffel risotto met prosciutto
truffel risotto met prosciutto

Truffelrisotto met krokante prosciutto

Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

 • 200 gram (truffel) risotto
 • 400 gram kastanje champignons
 • 80 gram prosciutto
 • 1 witte ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 blokjes paddenstoelen bouillon
 • 2 el roomboter 
 • 2 el truffelolie
 • 2 el gewone olie
 • 80 gram Parrano snippers
 • 75ml witte wijn (optioneel)

STAPPENPLAN

 1. Maak de bouillonblokjes aan met 1 liter water en breng aan de kook.
 2. Verwarm de oven voor op 180ºC
 3. Pel en snipper de witte ui.
 4. Veeg de champignons schoon en snij door midden
 5. Pel en snipper ook de knoflook
 6. Verdeel de plakken prosciutto over een met bakpapier beklede bakplaat en leg er nog een vel bakpapier overheen. Zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld nog een bakplaat) om de prosciutto plat te houden
 7. Bak de prosciutto in ongeveer 10 minuten goudbruin en krokant. Haal uit de oven en Laat aan de koude lucht verder krokant worden
 8. Verwarm intussen een hapjespan met 3/4e van de gewone olie en fruit hierin de ui. 
 9. Voeg op het laatst de knoflook toe en 30 seconden later de risottorijst
 10. Bak de risottorijst een minuutje mee terwijl je met de pan schud, probeer niet teveel te roeren met een spatel.
 11. Optioneel kun je nu eerst wat wijn toevoegen. Vanwege mijn zwangerschap heb ik dat niet gedaan want de rest van de wijn wordt dan niet meer gedronken.
 12. Voeg een soeplepel bouillon toe, totdat de meeste rijst net onder staat. Laat dit inkoken totdat de rijst weer om vocht schreeuwt voordat je een nieuwe lepel bouillon toevoegt. Probeer de rijst in beweging te houden door de pan te schudden, probeer zo weinig mogelijk met een spatel te roeren in de pan. Blijf wel zorgen dat de randen van de pan schoon blijven van rijst, anders wordt deze rijst niet gaar.
 13. Herhaal het toevoegen van bouillon totdat je rijst gaar is, dit duurt ongeveer 20 minuutjes. De rijst is dan gaar met van binnen toch nog een bite
 14. Verhit intussen een koekenpan met de resterende gewone olie. Zodra de pan en olie goed heet is bak je de champignons op hoog vuur in enkele minuten goudbruin. 
 15. Zodra de risotto gaar is voeg je de roomboter en de helft van de kaassnippers toe. Laat dit lekker smelten en opnemen in de rijst. De rijst mag best nog wat nattig zijn zodra je het op het bord doet. Verdeel dan de rijst over de borden.
 16. Verdeel de champignons over de borden en steek de prosciutto chips er ook bij
 17. Besprenkel de risotto met de truffel olie en strooi eventueel de resterende kaas erover
 18. Smakelijk!

NOTITIES

Kun je geen truffelrisotto vinden, dan kun je ook eventueel truffeltapenade door je risotto doen. Voeg dan zo'n 1-2 tl tapenade toe vlak voordat je de rijst serveert.

truffelrisotto prosciutto

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie