Rode koolsoep met appelmoes

Rode kool heeft een reputatie. Een winterse reputatie. In elk geval in mijn hoofd. Gek eigenlijk, want je kunt rode kool zo goed als het hele jaar rond verkrijgen en het is ook rauw echt heel erg lekker. Van jongs af aan ben ik eigenlijk alleen gewend om rode kool in een stampot te eten met appel. Echt heel erg lekker, don’t get me wrong. Maar het is zo veelzijdiger dan dat. Zo kun je er dus ook gewoon soep van maken. En dat is nog lekker ook. En om het extra spannend te maken serveerde ik appelmoes in de soep. Ik eet namelijk mijn rode kool stampot ook het liefst met appelmoes, bovenop de appel die ook al in de stampot zit. Ik ontving onlangs de appelmoes van Servero via Kroon op het Werk. Deze appelmoes heeft geen toegevoegde suikers dus ik vond het heel verantwoord om hem eens in de soep te serveren. Het geeft een spannend effect want je combineert warme soep met koude appelmoes. Daar hou ik van. Ook voegde ik een rode peper toe, maar don’t worry. Doordat je de rode peper meekookt is hij eigenlijk niet echt pittig meer. Wil je wel echt een pittig soepje, dan kun je altijd wat extra peper of chilipoeder toevoegen.

Ohja, ik was bij het maken van deze foto’s voor het eerst aan het experimenteren met donkere fotografie. Hierbij gebruik je minimaal licht en laat je enkel licht vallen op je hoofdonderwerp. Hier zijn allerlei technieken voor die ik zeker nog niet onder de knie heb maar wel meer mee wil gaan spelen. Ziet dat er namelijk niet ontzettend gaaf uit, zo’n donkere, dramatische foto?

Bereidingstijd: ~ 35 min     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 4 personen:

  • halve rode kool
  • 1 ui
  • 1 rode chili
  • 500-750 ml groentebouillon (afhankelijk van hoe groot je rode kool is)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • peper en zout
  • scheutje olie
  • appelmoes
  • oregano

Stappenplan:

Snipper de ui en snij ook de rode kool in repen. Ontdoe de chili van zijn zaadlijsten en snij deze grof.

Verhit een scheutje olie in een soeppan en fruit hierin de ui en chili aan.

Voeg de kaneel toe en bak deze 1 minuut mee onder af en toe roeren.

Voeg de rode kool toe en bak ook deze 2 minuten mee.

Voeg de bouillon toe (zoveel dat de rode kool net onder staat) en breng het geheel aan de kook.

Laat de soep zo’n 20-30 minuten koken (afhankelijk van hoe grof je rode kool gesneden is).

Zodra de rode kool gaar is pureer je de soep met een staafmixer. Als hij te dik is kun je nog wat extra vocht toevoegen.

Breng de soep op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over borden/kommen.

Leg een flinke lepel appelmoes in elke kom soep en bestrooi met wat oregano.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *