Quinoa salade met sinaasappel & venkel

door Inge

De combinatie van sinaasappel en venkel zie ik zo vaak bij kookprogramma’s voorbij komen, vooral in Australië lijkt dit een gedoodverfde winnaar. Ik heb het zelf echter nog nooit op dus ik besloot ze eens te combineren in deze quinoa salade met sinaasappel & venkel. Ik serveerde er kipspiesjes bij voor een gezond avondeten. Doordat er sinaasappel in de salade zelf zit, maar ook in de dressing en de kipmarinade, is het geheel samenhangend en lekker fris. Heerlijk op een zomerse avond (maar ook met slecht weer hoor). De kip kun je ook op de barbecue grillen, of je kunt de kip vervangen door een biefstuk of ander stukje vlees van de barbecue. De salade an sich is ook al superlekker zonder vlees erbij, dus weglaten kan ook prima. Pim vond de salade ook een topper.

Zelf ben ik minder van zulke kipspiesjes, ze zijn vaak een beetje saai. Zo’n brok vlees in mijn mond vind ik om een of andere reden gewoon niet zo prettig. Als ik niet wat op de lijn had willen letten, dan had ik er nog een lekker sausje bij geserveerd. Maar dat wil ik wel, dus focus ik weer even wat meer op een gezonde maaltijd. Om even terug te komen op die combi van venkel met sinaasappel. Damn, dat is inderdaad een topcombinatie. Nou ben ik sowieso wel een fan van venkel. Om een of andere reden is dat toch niet zo’n populaire groente. Maar als je hem fijn genoeg snijdt dan is het goddelijk. Ook gesmoord bijvoorbeeld is het echt te lekker. En dus in combinatie met sinaasappel ook echt.

Toch geen zin in deze quinoa salade met sinaasappel & venkel maar wel gezond koken? Kijk hier eens voor andere salade recepten waar je je vingers bij aflikt, of bekijk eens dit recept van Anniepannie.

quinoa salade venkel sinaasappel
quinoa salade venkel sinaasappel kip

Quinoa salade met sinaasappel & venkel

Print
Porties: 2 Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 100-150 gram quinoa
  • 60 gr rozijnen
  • 3 sinaasappels
  • 20 gr pijnboompitjes
  • 1 venkel
  • 1 kleine rode ui
  • 1 bosje munt
  • 300 gram kipdijfilet
  • 1 el honing
  • 2 el limoensap
  • 3 el olie
  • 2 tl ras el hanout
  • (optioneel) 1 tl sumak

STAPPENPLAN

  1. Snij de kip in blokjes. Marineer de kip met de ras el hanout, 1 el olie en het sap en rasp van een halve sinaasappel. Zet opzij tot later. Idealiter marineer je dit minstens 4u.
  2. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Laat daarna afkoelen.
  3. Rasp de schil van een sinaasappel en zet apart tot later.
  4. Pel 2 sinaasappels (of snij de schil weg met een mes) en snij de partjes los. Je kunt dit doen door gewoon partjes te plukken, of met een met de partjes weg te snijden.
  5. Pel en snipper de rode ui.
  6. Rooster de pijnboompitjes.
  7. Maak de venkel schoon en snij in fijne reepjes. Gebruik eventueel een mandoline hiervoor.
  8. Maak intussen de dressing van het sap van de overgebleven halve sinaasappel. Voeg hier de sinaasappelrasp, 2 el limoensap en wat limoenrasp aan toe. Voeg er ook 2 el olie en 1 el honing aan toe en breng op smaak met peper en zout.
  9. Reig de kip op prikkers en bak ze in zo'n 5 minuten gaar en goudbruin in een hete koekenpan of gril.
  10. Pluk de blaadjes van de munt.
  11. Schep de quinoa in een schaal. Strooi de venkel, pijnboompitjes, rode ui, munt, sinaasappelpartjes en rozijntjes over de quinoa.
  12. Schenk de dressing over de quinoa salade en serveer met de gebakken kip.
  13. Smakelijk!

NOTITIES

Strooi optioneel nog wat sumak over de kip om hem lekker fris te maken. Serveer eventueel wat yoghurt, zure room bij de kip als "saus".

quinoa salade met venkel en sinaasappel

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie