Parelcouscousrisotto met chorizo en tuinbonen

door Inge

Iedereen heeft wel eens van risotto gehoord en wellicht hebben velen het nooit aangedurfd om zelf risotto te maken. Het is nou eenmaal best wel moeilijk om een echt perfecte risotto te bereiden en het wordt niet voor niets de ‘death-dish’ genoemd in veel kook-competities. Daarom nu een receptje waarmee iedereen risotto kan maken! Ofja, het is natuurlijk geen echte risotto maar de smeuïgheid en textuur is wel vergelijkbaar. Je kunt namelijk ook risotto maken van parelcouscous or parelgort. Dit kan op vele verschillende manieren en ingrediënten, net als met gewone risotto ook kan. Ik koos voor een parelcouscousrisotto met lekkere krokante chorizo en tuinbonen in een tomatenbouillon. Ik vond hem heerlijk! Zeker niet te vergelijken met echte risotto, maar absoluut een goede, makkelijke doordeweekse vervanging. De chorizo erin maakt het extra smaakvol.

Bereidingstijd: ~35 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 pak parelcouscous
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 800ml kip of runderbouillon (van een blokje)
  • 3 tl rozemarijn of 2 takken verse rozemarijn
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram tuinbonen (vers of diepvries)
  • 1 chorizoworst
  • olie
  • peper

Stappenplan:

Snipper de ui en knoflook. Verwarm de bouillon tot het kookpunt.

Verhit wat olie in een koekenpan of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook glazig.

Voeg de couscous toe en bak dit 3 minuten mee.

Voeg de tomatenblokjes en de helft van de bouillon toe, als ook de rozemarijn (indien je gedroogde gebruikt). Draai het vuur laag en laat dit 15min sudderen zonder deksel op de pan.

Roer af en toe door.

Snij intussen de chorizo in dunne plakken.

Verhit een koekenpan en bak hierin de plakjes chorizo licht krokant, het is niet nodig om olie toe te voegen aan de pan. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het vet dat vrijgekomen is. De chorizo zal nog iets krokanter worden zodra je het uit de pan haalt dus bak hem niet te ver door.

Voeg de rest van de bouillon en de tuinbonen toe aan de couscous en roer nogmaals goed door.

Laat nog verder sudderen onder af en toe roeren totdat het grootste deel van het vocht verdampt is en je een smeuiig geheel overhoudt.

Indien je verse rozemarijn gebruikt, roer deze dan net voor het einde toe en laat nog 2 minuten meesudderen.

Voeg op het allerlaatst de chorizoplakken toe.

Verdeel over de borden en sprenkel het apart gehouden chorizovet bovenop.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie