“Dr. Lemettes Buttermilk Fried Chicken”: crispy kip

door Inge

“Hoe luidt de titel van dit recept?” hoor ik jou denken. Deze titel heb ik niet zelf verzonnen, hij komt rechtstreeks uit het kookboek ‘Soulfood’ van ‘De Vrouw met de Baard’. Toen ik voor het eerst over dit boek hoorde begon er gelijk in mijn hoofd iets te aarzelen. Is dit DE Vrouw met de Baard waarvan ik vorig jaar tijdens Solar Weekend Festival die onwijs lekkere crispy kip met zoete aardappelfrietjes van gegeten heb? Of zou er nog een ander bedrijf zijn dat zich zo noemt? Ik moest en zou dus dit boek hebben en was enorm blij toen hij dan ook op de deurmat viel. Na wat bladeren wist ik het zeker, dit is DE Vrouw met de Baard waarvan ik vorig jaar tijdens Solar Weekend Festival die onwijs lekkere crispy kip met zoete aardappelfrietjes van gegeten heb! En nog beter, hun recept voor die lekkere crispy kip staat in het boek! En echt nog veel meer lekkers.

De Vrouw met de Baard is een kookduo annex cateringbedrijf uit Amsterdam, met Indische en Molukse roots. Niet gek dus dat dit boek met al die lekkere soulfood recepten is uitgebracht. Soulfood is eigenlijk voedsel, gemaakt met weinig ingredienten, maar met ontzettend veel aandacht en liefde. En die liefde, dat proef je. Soulfood brengt mensen samen, geeft troost maar absoluut ook gezelligheid. De Afrikaans-Amerikaanse keuken is misschien wel de meest bekende soulfood keuken, maar er zijn er meer. Het kookboek staat vol met Soulfood uit alle hoeken van onze aardbol. Van Aziatische miso-kip tot Caribische risottoballen, en van bataatbiefstuk tot sticky spareribs.

Voor mensen die eens uit hun comfortzone willen stappen, maar het zichzelf toch niet al te moeilijk willen maken, is dit echt het perfecte kookboek. Alles staat netjes uitgeschreven en de hoeveelheid ingrediënten die nodig zijn vallen over het algemeen wel mee. Hier en daar wat exotische ingrediënten waar je voor naar de toko zult moeten, maar geloof me, dat is het waard. Ook dit boek hebben? Onder aan de pagina staat een link waar je hem kunt kopen.

Ik serveerde deze licht spicy, crispy kip met zoete aardappelfrietjes uit de oven en een frisse salade, want zo at ik hem destijds op Solar Weekend Festival ook. De kip is ook lekker zo als snack natuurlijk, of serveer hem eens in een wrap of met rijst.

Bereidingstijd: ~15 min (+minstens 60min marinadetijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 5 (biologische) kippendijfilets zonder bot
  • 300 ml (biologische) karnemelk
  • 2 el chilipoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 300 gram bloem
  • zout, om te bestrooien
  • limoenpartjes, voor het opdienen
  • Optioneel: verse koriander, voor het opdienen

Extra benodigdheden:

  • frituurpan of pan met frituurolie

Stappenplan:

Snij elke kippendij in 3 gelijke stukken.

Doe de karnemelk met 1 eetlepel chilipoeder en 1 theelepel knoflookpoeder in een schaal en meng door elkaar.

Doe de kip bij de karnemelk en meng door elkaar zodat alle kip bedekt is en zover mogelijk onder staat.

Dek af met folie en laat minstens 1u, maar liefst ‘overnight’ marineren.

Doe de bloem in een kom, voeg 1 eetlepel chilipoeder en 1 theelepel knoflookpoeder toe en meng door elkaar.

Haal de kip uit de koelkast en leg de kipstukken op een ander bord. Bewaar de marinade.

Verhit intussen de frituurpan of olie tot 180°C.

Haal de kipstukken 1 voor 1 door de bloem, vervolgens terug in de karnemelk en weer door de bloem.

Zorg dat alle kip uiteindelijk goed bedekt is met bloem aan alle kanten.

Laat de kipstukken voorzichtig in het hete vet zakken, doe ze niet rechtstreeks in het mandje want dan kunnen ze aan het mandje vast gaan kleven.

Bak ze in ongeveer 6 minuten gaar, check 1 stukje om zeker te weten dat ze gaar zijn.

Ze horen net niet meer roze van binnen te zijn.

Laat de crispy kip uitlekken op wat keukenpapier en serveer met een limoenpartje en eventueel wat koriander. Bestrooi met zout.

Ik serveerde de crispy kip met de ‘White Stripe Yogho Miso Sauce’ & ‘Red Stripe Sauce’ van de Vrouw met de Baard. Je kunt de kip natuurlijk met elke saus serveren die je lekker vindt, maar ben je nou benieuwd naar deze saus en meer van hun soulfood, dan kun je hun kookboek via onderstaande link kopen.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Nancy Daams 4 augustus 2020 - 17:39

Hi, het mengsel van marinade en bloem laat tijdens het bakken los, wat doe ik verkeerd? Ik bak overigens in de pan. Heb geen frituur nl.

Reply
Inge 11 augustus 2020 - 08:32

Hi Nancy,

Hoeveel olie heb je in de pan gebruikt? Als je geen frituur hebt kun je het beste frituren in een ketel. De kip moet helemaal in de olie liggen anders zal het mengsel inderdaad gaan afzakken op plekken waar hij niet onder staat. Dus gebruik voldoende olie in de ketel.

Groetjes,
Inge

Reply

Plaats een reactie