Langoustines met avocadocreme en zoete aardappelchips

door Inge

Het voorgerecht voor kerst 2014: Langoustines met avocadocreme, komkommer, pijnboompitjes, zoete aardappelchips en een peterselie-olie. Heerlijk lichte smaken, perfect om een lange familie-avond mee te beginnen.

Bereidingstijd: ~50 min         Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 6 personen:

 • 1 kg langoustines
 • 1 avocado
 • 2 el creme fraiche
 • 1 el limoensap
 • 1 komkommer
 • Zakje pijnboompitten
 • Olie
 • 2 el (gehakte) verse peterselie
 • Peper
 • Zout
 • 1 zoete aardappel

Stappenplan:

Schil de zoete aardappel en gebruik een dunschiller om dunne sliertjes te maken. Verhit ondertussen een frietpan tot een temperatuur van 175-180°C . Zodra het frietvet heet genoeg is, doe je de sliertjes zoete aardappel in de frietpan. Let op dat je niet teveel tegelijk doet, de slierten moeten ruimte hebben om te kunnen bewegen anders zullen ze niet knapperig worden. Neem de tijd en doe het in een paar keer in plaats van alles in 1 keer.

Binnen een minuut zullen de sliertjes klaar zijn, ze zullen nog wat zacht aanvoelen in het frietvet maar dat zal knapperig worden zodra je het eruit haalt. Haal het uit het vet als het ongeveer onderstaande kleur heeft en leg het op keukenpapier om uit te lekken. Strooi er meteen wat zout op. Herhaal dit totdat je alle sliertjes gefrituurd hebt.

Zoete aardappelchips

Hak de peterselie fijn en meng met de olie. Breng op smaak met wat peper en zout.

Kook de langoustines met schil in een ruime pan totdat ze gaar zijn. Zodra ze klaar zijn spoel je ze af met koud water om de garing te stoppen, anders zullen ze blijven doorgaren en dus taai worden. Pel de langoustines en haal zoveel mogelijk vlees eruit als mogelijk. Ik heb het vlees gewoon versnipperd, dan hoef je je geen zorgen te maken over het ‘heel blijven’ van het vlees. Bestrooi met wat peper en zout.

Meng voor de avocadocreme de avocado met de creme fraiche en breng op smaak met het limoensap, peper en zout. Zet in de koeling totdat je gaat serveren. Naar smaak kun je nog wat extra creme fraiche of limoensap soevoegen, of de creme wat dunner maken door een scheutje water toe te voegen.

Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn, laat uitlekken op keukenpapier.

Snij de komkommer op de manier dat je zelf wilt, ik heb verschillende manieren gedaan om een speels effect te creeeren.

Alle ingredienten zijn nu klaar. Het is aan jou om er een mooie creatie van te maken.

Smakelijk!

Dit heerlijke recept heb ik gemaakt voordat ik het idee had een foodblog te beginnen. Daarom is de foto niet van de allerbeste kwaliteit. Dat betekent alleen maar dat dit recept op mijn to do lijstje staat om nog een keer te maken! Omnomnom..

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie