Coquilles met chorizo, wortel & pastinaak

Dit gerecht (een variant hiervan) maakte ik 2 jaar geleden als voorgerecht voor ons familie kerstdiner, in kleinere portie uiteraard. Het was voor het eerst dat ik met pastinaak kookte, en ook voor het eerst dat ik coquilles at. Na die avond heb ik me altijd afgevraagd waarom… Want wat is pastinaak toch een ontzettend lekkere en veelzijdige groente! En ook de coquilles waren zo anders dan ik me had voorgesteld; heerlijk zacht van smaak en totaal niet vissig zoals een mossel.

Nu de dagen weer korter worden en ik s’avonds onder een dekentje kruip moest ik ineens weer aan dit gerecht denken. Door het gebruik van aardse groentes als pastinaak, wortel en champignons in combinatie met de coquilles uit de zee, is dit gerecht voor mij net als een herfstige strandwandeling. Het is misschien niet een alledaags doordeweeks gerecht, want er gaan verschillende handelingen mee gemoeid. Maar wat mij betreft zeker een aanrader om een keer te bereiden als je wat meer tijd hebt in het weekend. Ook als je je vrienden een keer iets anders voor wilt schotelen dan kip, patat en appelmoes op zaterdagavond, dan is dit zeker een winnaar.

Normaal gesproken geef ik vaak mogelijkheden tot variatie bij een gerecht. Deze keer niet, want dit gerecht vind ik zo lekker, dat ik hem niet anders zou willen eten.

Bereidingstijd: ~35 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 2 personen:

  • 1 zak coquilles (diepvries of verse; ook wel Sint Jacobs- of mantelschelpen genoemd)
  • 3-4 pastinaken
  • 8 kleine wortels/winterpenen
  • 1 bakje champignons
  • 100 gram chorizo
  • 100 ml melk
  • 250 ml kookroom
  • 0,5 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • 3 el honing
  • 1 teen knoflook
  • 1 el tijm
  • 90 gram boter
  • 2 el verse bieslook
  • 1,5 el olie

Extra benodigdheden:

  • frituurpan of een gewone pan met frituurolie

Stappenplan:

Indien je diepvries coquilles gebruikt, haal ze tijdig uit de diepvries en laat ze ontdooien.

Verwarm de oven voor op 200°C en verhit de frituurpan (of pan met frituurolie).

Was de wortels en pastinaak grondig, zodat al het zand dat eventueel aan de buitenkant zit eraf is. Doe de wortels in een ovenschaal en giet er wat olie overheen (ongeveer 1 el). Hak de knoflook en tijm fijn en strooi ook dit over de wortels, evenals 1 el honing en 20 gram boter. Rooster dit in de oven voor ongeveer 20 minuten of totdat de wortels zacht zijn.

Schil de pastinaak en bewaar de schil. Snij de boven en onderkant van de pastinaak en gooi dit weg. Snij het resterende in kleine blokjes en doe in een pan.

Doe de melk, 100 ml room, 2 el honing, 50 gram boter en een snuf zout bij de pastinaak. Breng dit, met de deksel op de pan, aan de kook en kook ongeveer 10min of totdat de pastinaak zacht is. Pureer de pastinaak. Breng op smaak met peper en zout en voeg zoveel extra room toe totdat je een prettige puree-structuur hebt bereikt. Hoeveel room je moet toevoegen hangt af van de exacte hoeveelheid pastinaak die je hebt gebruikt, maar ook van wat je lekker vind. Ik heb in totaal nog 150ml extra room toegevoegd en had daardoor een lekker smeuiige puree.

Hak de chorizo in kleine blokjes of reepjes en verhit een koekenpan. Bak de chorizo hierin krokant en laat uitlekken op wat keukenpapier. Probeer zoveel mogelijk van het vrijgekomen vet te bewaren in de pan voor later gebruik.

Frituur de schil van de pastinaak totdat het lichtbruin is, dit duurt max 1 minuutje. Afhankelijk van de grootte van je pan, kun je het frituren beter in delen doen zodat de pastinaak voldoende ruimte heeft om te frituren. Zodra de pastinaak klaar is, haal je hem eruit en laat je hem uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek. Bestrooi met wat zeezout.

Maak de champignons schoon en snij in kwartjes. Verhit een koekenpan met 0,5 el olie en sauteer de champignons hierin. De koekenpan moet echt goed heet zijn, sauteren is namelijk het op hoge temperatuur bakken van, in dit geval, champignons. Hier heb je echt maar een beetje olie voor nodig en dan zul je zien dat de champignons een lekker bruin laagje krijgen. Na ongeveer 3-4 minuten bestrooi je de champignons met wat gerookte paprikapoeder en bak je ze nog 1min door. Zet dan het vuur laag totdat je gaat serveren.

Dep de coquilles droog met wat keukenpapier en breng ze op smaak met peper en zout aan alle kanten.

Verhit de pan met het overgebleven chorizovet en doe er 20 gram boter bij. Zodra de boter lichtbruin begint te worden doe je de coquilles in de pan. Bak ze ongeveer 1 minuut aan elke zijde.

Doe een laagje puree op een bord, leg daar de wortel en coquilles op. Giet wat van het braadvocht van de coquilles over de puree (ongeveer 1 el per bord maximaal). Bestrooi met de champignons en gebakken chorizo. Bedek het geheel met de pastinaakchips en bestrooi als laatste met wat verse bieslook.

Smakelijk!

img_4619-1