Ze gaan hier in huis als zoete broodjes over de toonbank. Appelflappen.. Pim is er dol op! En ze zijn heel goed zelf te maken, en dat geeft toch net dat extra stukje meer voldoening om aan de calorieën over te geven wat mij betreft. Perfect ook voor die appels die maar weg liggen te rotten op je fruitschaal.. Eet ze lekker vers uit de oven, als ze nog warm zijn van binnen. Heerlijk!
Bereidingstijd: ~ 15min (+15min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor 6 stuks:
- 6 plakjes bladerdeeg
- 2 zoete appels
- 4 el rietsuiker of gewone suiker
- 1 el kaneelpoeder
- 1 ei
- optioneel: 1 el rozijnen
Stappenplan:
Ontdooi de plakken bladerdeeg.
Schil de appels en snij het klokhuis eraf. Snij de appels in kleine blokjes en doe in een kom met de kaneelpoeder en 2 el suiker. Ik koos voor rietsuiker omdat die net wat beter karameliseert naar mijn mening, maar gewone suiker kan ook gewoon. Naar smaak kun je eventueel meer kaneelpoeder toevoegen uiteraard. Mocht je rozijnen lekker vinden, dan kun je die ook erbij doen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de bladerdeeg met het plastic naar boven. Haal het plastic eraf en doe overal een lepel appelblokjes op.
Vouw de plakken bladerdeeg 1 voor 1 schuin dubbel. Druk de randjes aan 1 kant goed dicht en bekijk of je eventueel nog wat extra appel erbij kan stoppen, zodat de flappen wat voller worden. Druk dan ook de andere rand goed dicht. Leg ze op een bakplaat en druk met de pootjes van een vork langs de randjes zodat je een mooie afdruk krijgt. Herhaal dit voor alle plakken.
Doe het ei in een kommetje en roer los met een vork. Bestrijk alle flappen aan de bovenkant lichtjes met ei. Bestrooi de flappen dan nog lichtjes met wat extra rietsuiker.
Bak de appelflappen voor 15-20min in de oven lichtbruin en krokant.
Smakelijk!