Gevulde eitjes met biet en vadouvan

door Inge

Deze te gekke roze gevulde eitjes maakte ik onlangs voor onze NYE borrel. Ik kreeg twee vrienden op bezoek en in plaats van uitgebreid koken aten we een uitgebreide borrelplank. Deze gevulde eitjes waren daar onderdeel van. Het was niet de eerste keer dat ik deze mooie roze eieren maakte. Eerder dit jaar maakte ik ze ook al voor de paasbrunch en een keer met een ander tapas dinertje. 

Het is eigenlijk heel simpel om deze te maken en het kost je vrij weinig tijd. Ik gebruikte verse bietjes om de eieren te kleuren. Door toevoeging van de azijn kregen de eieren niet alleen de roze kleur, maar je proefde ook echt wel de bietensmaak terug. Omdat je met verse bietjes werkt is het wel handig om handschoenen aan te trekken, of direct je handen goed schoon te boenen. Anders zul je nog lang met roze vingers rondlopen. 

Bietjes is een tof natuurlijk ingrediënt om je eten roze te kleuren. Zo zijn er nog meer natuurlijke ingrediënten om je eten te kleuren. Wat dacht je van saffraan om iets geel te kleuren, of matcha om iets groen te kleuren. Ik heb overigens ook eens geprobeerd gevulde eitjes met gele biet te kleuren maar die geven toch echt veel minder kleur af dan roze biet en vond ik dus niet echt een succes. 

Het eigeel mengde ik met vadouvan. Vadouvan is zo’n beetje mijn nieuwe favoriete specerij. Het is een soort fusion specerij tussen de Franse en Indiase keuken en ze noemen dit dan ook niet voor niets een Franse kerrie. Het heeft een lichte pittigheid in zich waardoor je dus een kleine tinteling op je tong krijgt. Maar niet te veel, waardoor dit ook voor kinderen nog steeds goed te eten is! Natuurlijk kun je het ook vullen met andere specerijen, zoals gewone kerrie bijvoorbeeld.

Qua topping hield ik het simpel met enkel wat bieslook en zeezout vlokken. Maar ook daar kun je mee variëren. Denk bijvoorbeeld aan krokante spekjes of wat zalm kan natuurlijk ook.

roze gevulde eieren vadouvan
gevulde roze eieren vadouvan
gevulde roze eieren vadouvan

Gevulde eitjes met biet en vadouvan

Deze te gekke roze gevulde eitjes maakte ik onlangs voor onze NYE borrel. Ik kreeg twee vrienden op bezoek en… recept hapje, hightea, borrel, borrelhapje, tapas, pasen, paasbrunch, brunch European Print
Porties: 6 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 6 tot 12 eieren 
  • 1 grote of 2 kleinere verse rode bieten
  • 50 ml azijn
  • 1 el suiker
  • 4 el mayonaise
  • 2 tl vadouvan
  • zeezout, liefst zeezout vlokken
  • Optioneel bieslook voor garnering

STAPPENPLAN

  1. Kook de eieren in zo'n 10 minuten hard in een pan met ruim water. Giet het water af en laat de eieren schrikken onder koud stromend water.
  2. Schil de rode biet en hak in grove stukken. Doe ze in een keukenmachine met de azijn en suiker en hak in de keukenmachine fijn. Doe dit in een kom of pot.
  3. Pel de eieren en doe ze bij het bietenmengsel in de pot erbij. Voeg zoveel water toe totdat alle eieren onder het vocht staan. Roer het water wel door elkaar met het bietenmengsel. Laat deze eieren minimaal 4u staan, maar langer kan ook. Ik heb zelf een deel van de eieren zelfs zo'n 18u in het mengsel laten staan. Hoe langer je ze laat staan, deste minder wit je over houdt van het ei. Probeer je eieren ook niet teveel tegen elkaar aan te leggen, zonder bietenmengsel ertussen. Dan krijg je witte vlekken in je ei. 
  4. Haal de eieren uit het vocht en dep ze droog met keukenpapier. Snij ze voorzichtig door midden in de lange weg. Haal het eigeel uit de eieren en doe deze in een kom.
  5. Meng het eigeel met de mayonaise en vadouvan en breng op smaak met flink wat zout. Voeg optioneel wat extra mayonaise toe om hem nog smeuïger te maken. De juiste hoeveelheid mayonaise hangt ook af van de grootte van je eigeel dus mijn aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. Proef, kijk en voel wat voor jou het beste en lekkerste is.
  6. Schep het eigeel mengsel in een spuitzak met kartelmondje. Heb je dit niet, dan kun je het ook in een boterhamzakje spuiten waar je een puntje uit knipt. Spuit mooie toefjes op de helften eiwit.
  7. Bestrooi optioneel met wat gesnipperde bieslook en extra zeezout vlokken.
  8. Smakelijk!
gevulde roze eitjes
deviled eggs roze eieren gevulde eieren

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie