Focaccia met knoflook, rozemarijn & tijm

door Inge

Focaccia vinden wij heerlijk bij een soepje of zelfs gewoon zo als snack. Meestal zijn we te lui en kopen we kant en klare focaccia. Maar deze keer wilde ik hem eens zelf maken. Zelf maken is niet perse moeilijk maar vergt wel wat tijd. De smaak en structuur is heel anders dan wat je kant en klaar koopt, zoals met zoveel producten het geval is. Ik vind persoonlijk beiden lekker.

Deze focaccia met knoflook, rozemarijn & tijm at ik met de laatste aspergesoep van dit seizoen. Ik deed er rozemarijn, tijm, oregano en knoflook op (ja, ook oregano, maar anders werd de titel te lang) maar je kunt variëren met kruiden wat je zelf lekker vindt. Je kunt zelfs ook bijvoorbeeld kleine tomaatjes, rode ui, pesto of mozzarella als topping kiezen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar dit recept van Anniepannie, waar ze haar focaccia topte met salie, appel en blauwe kaas. Het kan dus allemaal!

Welke topping je ook kiest, ik besprenkel een zelfgemaakte focaccia wel graag met wat extra olijfolie en zeezout. Dan wordt hij nog lekkerder. Neem dan wel een goede kwaliteit olijfolie natuurlijk. Mijn focaccia was redelijk dik, meer dan twee keer zo dik dan die uit de supermarkt. Ook dat is een persoonlijke keuze natuurlijk, je kunt hem zo dik en dun maken als je wilt tijdens het ‘uitrollen’ van het deeg.

Focaccia met knoflook, rozemarijn & tijm
Focaccia met knoflook, rozemarijn & tijm

Focaccia met knoflook & kruiden

Print
Porties: 4 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.8/5
( 4 stemmen )

Ingrediënten

  • 450 gram patentbloem (3,5 cup)
  • 2 tl suiker of honing
  • 1 zakje gist
  • 2-3 el verse kruiden zoals rozemarijn, oregano en tijm
  • 60 ml goede kwaliteit extra virgin olijfolie (0,25 cup) + extra
  • 3 tl zeezout
  • 2 teentjes knoflook

STAPPENPLAN

Meng de suiker of honing met 320 ml warm water (ongeveer 44 °C) en voeg de gist daaraan toe. Roer kort en zet 10 minuten opzij totdat het gist begint te schuimen.

Doe de bloem in de kom van de keukenmachine en maak een kuiltje in het midden. Giet daar het gistmengsel in.

Zet de keukenmachine met deeghaken op laag tempo aan zodat het bloem langzaam mengt met het gistmengsel. 

Zodra het een geheel wordt kun je het tempo van de keukenmachine wat hoger zetten. Zodra vrijwel alle bloem is opgenomen voeg je ook de olie en het zout toe. 

Kneed het geheel zo'n 5 minuten tot een mooi deeg. Indien het deeg te plakkerig is kun je wat extra bloem toevoegen. Is het te stevig, voeg dan extra olie of water toe.

Maak een bal van het deeg. Wrijf een ruime kom in met wat olie en leg hier het deeg in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld bij de verwarming of in de zon bij het raam).

Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hier het deeg op.

"Rol" het deeg uit met je vingers tot een plak van zo'n 1,5-2 cm dikte. Of dunner, als je van dunner brood houdt.

Bedek met wat plastic folie en laat nog eens 20 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven op 200°C.

Rits de blaadjes van de kruiden en hak fijn. Ik gebruikte rozemarijn, oregano en tijm. Pel de knoflook en pers fijn.

Gebruik je vinger om deuken in het deeg te duwen. De deuken mogen goed diep zijn, vrijwel helemaal tot de bakplaat.

Besprenkel olijfolie over het deeg en verdeel de kruiden en knoflook over het deeg. Strooi er ook nog wat extra zout over.

Bak het brood in zo'n 15-20 minuten goudbruin. Indien de bovenkant te hard gaat terwijl de binnenkant nog niet gaar is, kun je hem wat afdekken met aluminiumfolie.

Serveer warm. Besprenkel eventueel met extra olie en zeezout.

Smakelijk!

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie