Quinoa salade met avocado & maanzaad dressing

door Inge

Deze quinoa salade met avocado & maanzaad dressing maakte ik onlangs op een “meatless monday”. Het idee van deze salade komt eigenlijk uit Londen. Toen ik daar vorig jaar was at ik een soortgelijke salade en die is me altijd bijgebleven. De combinatie van quinoa, avocado, spinazie, rode ui en rozijnen vond ik zowel ontzettend verrassend qua smaak als ook mooi kleurrijk.

Ik serveer hem met een homemade maanzaad dressing. Zo’n dressing kende ik eerder als een “poppy seed dressing”, wat dus letterlijk vertaald naar maanzaad. Het is een heerlijk frisse dressing die absoluut smaak geeft aan je gerecht, maar ook weer niet zo bomvol smaak zit dat je de salade zelf niet meer proeft.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet vaak dressings zelf maak als we salades eten. Vaak maken we het onszelf op zulke dagen lekker makkelijk omdat een salade ook al niet zoveel kookwerk vergt, en kiezen we dus voor een kant en klare dressing. Dit is ook wel afhankelijk van het soort salade dat we eten natuurlijk. Er zijn een paar dressings op de markt die echt weg goed zijn, maar zeker niet allemaal.

Nu ik weer eens zelf een dressing maakte realiseerde ik me weer hoe ontzettend simpel zelf dressing maken is. Bij de volgende salade ga ik dus zeker weer gewoon zelf maken. Zodra de huidige fles dressing op is dan.. Gezien het net zomer is komen er vast nog genoeg salades op tafel de komende tijd. Even terug naar deze dressing. Wil je hem nou nog wat meer body geven en romiger maken, dan kun je eventueel een lepel mayonaise toevoegen. Ik vond dat zelf helemaal niet nodig.

Laat je trouwens voor deze salade niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten. Tenminste, als ik voor mezelf spreek heb ik zeker de helft wel standaard in de voorraadkast staan. Hoe dan ook, deze quinoa salade met avocado & maanzaad dressing was hier binnen no time naar binnen geharkt en is zeker eentje die voor herhaling vatbaar is. Toch liever een andere salade? Kijk dan eens hier voor meer inspiratie.

maanzaad dressing, ook wel poppyseed dressing genoemd
quinoa salade met spinazie, avocado en maanzaad dressing
quinoa salade met spinazie, avocado en maanzaad dressing

Quinoa salade met spinazie, avocado en maanzaad dressing

Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 100 gram baby spinazie
  • 1 grote rode ui
  • 50 ml natuurazijn
  • 50 gram suiker
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram pompoenpitten
  • 1 avocado
  • 1 tl witte & zwarte sesamzaadjes
  • 1 tl maanzaadjes
  • verse kruiden naar keuze (bijvoorbeeld peterselie, basilicum, munt)
  • 120 gram quinoa
  • 60 ml witte wijn azijn (1/4 cup)
  • 50 gram suiker (1/4 cup)
  • 1 kleine shallot
  • 1,5 el maanzaad
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 tl mosterd
  • 120 ml olijfolie (1/2 cup)

STAPPENPLAN

  1. Pel de rode ui en snij in fijne ringen. Je kunt hier ook een mandoline voor gebruiken.
  2. Doe 50ml water, 50ml azijn en 50 gram suiker in een steelpannetje en breng tegen de kook aan. Voeg ook wat peper en zout toe.
  3. Zodra het bijna kookt, draai je het vuur uit en voeg je de uienringen toe. Roer door elkaar zodat alle uien onder water staan en laat afkoelen. Laat dit zo lang mogelijk staan zodat de ui gepekeld kan worden.
  4. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  5. Voor de dressing pel je de sjalot en snij of rasp hem fijn.
  6. Meng de sjalot met de suiker, witte wijnazijn en maanzaad en roer goed door zodat de suiker zoveel mogelijk oplost.
  7. Meng daarna het zout en de mosterd erdoor.
  8. Voeg als laatste langzaam de olijfolie toe in een straaltje onder voortdurend roeren.
  9. Blijf doorroeren totdat de olie en azijn gemengd zijn en je een mooie egale saus hebt.
  10. Je kunt deze dressing in een schoon potje een aantal weken bewaren in de koelkast. Schud of roer dan weer goed voor gebruik.
  11. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  12. Verdeel de spinazie over de borden en verdeel daarna de quinoa erover.
  13. Bestrooi de salades met de rozijnen, geroosterde pompoenpitten en verse kruiden naar keuze. Ik deed er zelf peterselie, basilicum en munt in.
  14. Verdeel de gepekelde rode ui over de salade en besprenkel met sesam- en maanzaadjes.
  15. Pel de avocado en snij in reepjes en verdeel over de salades.
  16. Strooi wat peper en zout over de salades en serveer met de maanzaad dressing.
  17. Smakelijk!
quinoa salade met spinazie, avocado en maanzaad dressing

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Ilona 10 juli 2019 - 16:55

Wat een moooe foto’s Inge! Ziet er echt heerlijk uit.

Reply
Inge 11 juli 2019 - 18:00

Dankjewel, lieve Ilona!

Reply

Plaats een reactie