Mijn 20 favoriete websites & apps voor foodies

door Inge

Het leven van een foodie is zoveel meer dan alleen eten zelf. Zeker sinds ik mijn foodblog heb, heb ik me verdiept in allerlei zaken waar ik eerst niet of minder bij stil stond. Denk aan allerlei kooktechnieken waar je technische snufjes voor nodig hebt, zoals een sousvide apparaat. Maar ook uiteten is een groot onderdeel van foodie zijn, nieuwe plekjes ontdekken en zo ook weer inspiratie opdoen.

Ook online ging er een wereld voor me open. Ik zat altijd al wel op social media, maar echt interactie met vreemde mensen had ik nooit. Ook plaatste ik amper foto’s of verhalen, dat is nu natuurlijk wel anders. Facebook, Instagram en Pinterest, ik ben er regelmatig op te vinden. Soms even met een pauze tussendoor. Zo kan ik ook nog genoeg stilstaan bij het offline leven, want dat vind ik ook belangrijk. TikTok heb ik me (nog) niet aan durven wagen, omdat ik me nog niet verdiept heb in de meerwaarde ervan en ik eigenlijk niet nog meer op mijn telefoon bezig wil zijn. En zo zijn er nog meer apps voor foodies te bedenken.

Meest onmisbare item als foodie

Over telefoon gesproken, dat is misschien wel het meest onmisbare item van een foodblogger. Een receptje opzoeken, social media, even snel opzoeken hoeveel milliliter er ook alweer standaard in een potje room zit, het beheer van mijn blog, en misschien wel het belangrijkste: het maken van een mooie foto. Nu maak ik de meeste foto’s bij recepten nog met een spiegelreflex camera, echter is deze inmiddels al zo oud dat het zo maar eens kan dat de telefoons van tegenwoordig vele betere foto’s maken. Maar ook voor alle andere foto’s is die telefoon onmisbaar. Als ik ga uiteten neem ik standaard een foto van mijn maaltijd, mocht ik geïnspireerd raken en later willen terugzien wat ik ook alweer at. Of als ik het met jullie wil delen waar ik ben geweest.

Ik mag zelf vanaf deze maand een nieuw abonnement afsluiten, en dus een nieuwe telefoon uitzoeken. Sinds kort ben ik me dus alvast een beetje aan het oriënteren op wat ik wil. Nu zijn de meeste telefoons van tegenwoordig goed van kwaliteit, maar toch staat er al één ding vast: ik ga weer terug naar iPhone. Dat is en blijft toch de beste telefoon met de beste OS in mijn ogen; gebruiksvriendelijk, mooi, goede kwaliteit met weinig fouten en veel mogelijkheden. Maar ook in de wereld van de iPhones is er natuurlijk veel te kiezen. Je kunt natuurlijk voor het beste van het beste gaan, dat is op dit moment nog de iPhone 11 Pro. Maar dat vind ik persoonlijk ook weer overdreven. Ik zoek dus altijd naar de juiste balans tussen prijs en kwaliteit.

Zo overweeg ik momenteel dus deze iPhone SE, die qua prijs stukken goedkoper is dan de 11 Pro. Maar in verhouding is deze telefoon nog steeds goed. Hij heeft bijvoorbeeld dezelfde chip als de 11 Pro, waarvan Apple zelf zegt dat het de snelste chip in een smartphone ooit is. De fotocamera is goed, en bevat bijvoorbeeld ook de portret optie. Hiermee maak je prachtige beelden waarbij de achtergrond vervaagt is en het onderwerp van je foto dus alle aandacht krijgt. In mijn geval is dat onderwerp dus meestal eten. Straks zal mijn eten zijn aandacht moeten verdelen met de kleine man die momenteel in mijn buik groeit. Al met al dus een sterke kandidaat voor mij, omdat hij betaalbaar is en toch alles kan waar ik mijn telefoon voor gebruik.

foodie aan het werk

Ik maak altijd foto’s van mijn eten als ik ergens eet

Mijn 20 favoriete websites & apps voor foodies

Het leek mij wel leuk om eens een lijst met telefoonapps of websites te delen die ik zelf veel gebruik of gewoon tof vind als foodie zijnde. Zo krijgen jullie een beter beeld bij wat er allemaal bij kijken komt om een foodblogger te zijn, en leer je misschien nog wat leuke nieuwe apps of sites kennen. Als jij nou nog goede apps of sites gebruikt die niet in mijn lijstje genoemd zijn, laat het me vooral weten en wie weet zet ik ze nog erbij in deze lijst. Alle genoemde apps of websites zijn te vinden via Google of de appstore op je telefoon.

 1. Instagram

Hier hoef ik denk ik weinig woorden aan vuil te maken. Instagram is het online platform voor foodies om andere foodies te leren kennen, contacten met bedrijven op te bouwen of te onderhouden, inspiratie op te doen en natuurlijk je eigen gekookte lekkernijen te delen met de wereld. En ook al gooit het instagram algoritme soms roet in het eten bij bijvoorbeeld je bereik, blijf ik het echt het leukste sociale platform vinden.

 1. Facebook

Facebook gebruik ik nog langer dan Instagram. Meningen zijn verdeeld of Facebook nog van deze tijd is, maar ik heb toch nog relatief veel interactie met mijn volgers. Niet zoals bij Instagram, maar ik kan het toch nog niet loslaten. Bovendien heb ik het gevoel dat Facebook toch nog een andere doelgroep aantrekt, in vergelijking met instagram. Ondanks dat ik ook op Facebook niet echt groei in aantal volgers of bereik, blijf ik stug volhouden en ook daar al mijn recepten delen. Want de leuke reacties die ik krijg van volgers, daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor.

 1. Studio voor makers

Via Studio voor makers plan je makkelijk je social media posts naar Facebook en Instagram in. Je maakt 1 post, die je direct voor beide platformen kunt inplannen. Ook kun je vooruit plannen, waardoor je ook een post kan plaatsen wanneer je bijvoorbeeld zonder wifi in een vliegtuig zit. Ikzelf ben geen enorme planner, en post meestal gewoon direct. Maar soms neem ik er wel de tijd voor om mijn posts in te plannen en dan vind ik dit de ideale app ervoor. Let op, je hebt wel zakelijke accounts nodig van beide platformen zover bij mij bekend.

 1. Pinterest

Pinterest is een soort Instagram zonder de sociale factor. Ik heb weinig interactie met mensen via deze app, maar ik deel wel al mijn recepten via Pinterest. Sterker nog, een heel groot deel van de bezoekers van mijn website komen via Pinterest. Vele malen meer dan via Instagram en Facebook. Ook Pinterest werkt met bepaalde algoritmes en strategieën, dus verdiep je daar wel even in. Zo ken je de tips & tricks om optimaal gebruik te maken van dit platform.

 1. Canva

Een van die tips & tricks die op Pinterest goed werken is het plaatsen van portrait foto’s met tekst erop, zoals de titel van je recept. En laat Canva daar nou een perfecte en gratis website voor zijn. Via Canva maak je makkelijk een mooie tekst op je foto, en kun je templates maken om het de volgende keer weer zo te doen.

 1. Wordpress

Een website bouwen en beheren doe je niet zomaar even. Tenzij je goed kunt programmeren natuurlijk. Dat kan ik niet, dus ben ik toegewezen op bestaande frameworks. Wordpress is er zo een en ik heb hier dus mijn blog mee opgezet. Het is eigenlijk een backoffice pagina waarmee je je hele website kunt configureren. Via een thema kun je er dan een mooi geheel aan de voorkant van maken. Onmisbaar dus voor mensen die een blog of ander soort website willen starten. Meestal beheer ik mijn blog via de PC, maar ik gebruik de app toch ook regelmatig als ik bijvoorbeeld ineens inspiratie krijg voor een recept. Dan maak ik een concept blog aan via deze app.

 1. Mailchimp

Sinds vorig jaar kun je je via mijn website inschrijven voor een nieuwsbrief. Ook hiervoor bestaan frameworks, die het voor niet-techneuten makkelijk maken om mails naar meerdere mensen te sturen. Ik koos voor Mailchimp, waarmee ik makkelijk mijn contactenlijst kan beheren en mails kan opzetten en versturen. Het inschrijven via mijn website werkt met een Mailchimp plugin via wordpress, waardoor mijn website dus direct geïntegreerd is met Mailchimp. Ideaal!

 1. Google Analytics

Een must have voor elke blogger! Via Google Analytics kun je precies zien hoe jou website het doet. Het vertelt je bijvoorbeeld hoeveel bezoekers je hebt, hoelang deze bezoekers op je website blijven en welke recepten het beste bekeken worden. Ook zie je hier waar je bezoekers vandaan komen, bijvoorbeeld via Google zoektermen, Pinterest of door direct de URL van mijn website in te toetsen. Zo leuk om die cijfertjes op en neer te zien dansen. Hoewel, van neerwaartse cijfers kan ik nog wel eens stress hebben, want je ziet de cijfers het liefste natuurlijk wel stijgen. Gelukkig kan ik mijn neerwaartse cijfers meestal heel goed plaatsen, bijvoorbeeld vlak na een feestdag zoals kerstmis.

 1. Zoekwoordplanner van Google

Wie blogt heeft hopelijk al eerder van SEO gehoord. SEO, of wel Search Engine Optimization, is een van de belangrijkste factoren voor jou blog om gevonden te worden op zoekmachines zoals Google. SEO let bijvoorbeeld op het aantal woorden in je blogpost, het plaatsen van interne en externe links en de leesbaarheid van je tekst om te bepalen hoe kwalitatief goed je website is. Een belangrijk onderdeel hierin is je SEO zoekwoord; de hoofdterm waarop je met jouw blogpost gevonden wilt worden. Via zoekwoordenplanner kun je een goed beeld krijgen van jouw gekozen zoekwoord. Hoeveel wordt er ongeveer op gezocht en hoeveel concurrentie is er op datzelfde zoekwoord. De kunst is om de juiste balans te vinden. Daar moet je ervaring in opdoen maar de echte gouden tip heb ik helaas ook nog niet ontdekt hierin.

 1. Tripadvisor

Deze app zullen de meesten ook wel kennen, vooral als je vaker op reis gaat. Ik gebruik deze app vooral als ik inderdaad op reis ben en op onbekende plekken een restaurantje zoek. Heel eerlijk, ik ben het vaak niet eens met de reviews. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met mijn foodie zijn en dat ik wat kritischer ben op eten van restaurants dan een gemiddeld persoon. Maar het is een goede leidraad om de zoektocht mee te beginnen. Van daaruit ga ik de top restaurantjes googlen en lees ik voornamelijk blogs die erover schrijven. Nu weet ik ook dat er bijvoorbeeld de app “Where Chefs Eat” bestaat, die dus meer richt op de tips van echte chefs. Maar de reviews over deze app zijn dusdanig slecht dat ik hem zelf nog niet heb durven proberen.

fotoshoot op Curacao

Foto’s maken in Curacao. Uiteraard daarna bewerkt met nummer 11 uit deze lijst

 1. Snapseed

Met deze app bewerk ik snel foto’s, om ze net wat meer kleurdiepte te geven, om de witbalans bij te stellen of bij te snijden. Naast voorgeprogrammeerde filters, die ik overigens zelf nooit gebruik, kun je alles handmatig instellen. Dit werkt vergelijkbaar met Adobe Lightroom, dat ik weer op de PC gebruik om de foto’s van mijn spiegelreflex te bewerken.

 1. Netflix

Ik hoor je denken, wat doet een films en series platform nou in dit lijstje met favoriete foodies apps en websites? Nou, Netflix staat echt bomvol interessante series en documentaires over eten. Kijk bijvoorbeeld eens in deze blogpost van Eating Habits. Hier vind je een leuk lijstje met food gerelateerde docu’s op Netflix die je moet zien! En zoals Helena dat zelf zo mooi zegt: stil hiermee je culinaire reishonger in corona tijd.

 1. Anova

Anova is het merk van een van mijn sousvide sticks, en het leuke aan dit merk is dat het koppelt met een app. Ik kan op die manier bijvoorbeeld een recept opzoeken voor sousvide gegaarde wortels in de app. De app vertelt me dat deze het beste voor 1 uur op 83.9 graden gegaard kunnen worden. Omdat de app koppelt met de sousvide stick, kan ik deze bereiding ook met één druk op de knop starten.

 1. Too Good to Go

Deze app staat al sinds het begin op mijn telefoon, helaas heb ik er nog steeds nooit iets mee gedaan. Dat komt vooral omdat Geleen, de plek waar ik woon, nou niet de grootste stad is en het aanbod dus schaars is. Zou ik in een grotere stad wonen, dan zou ik zeker regelmatig deze app gebruiken in de strijd tegen voedselverspilling. Met deze app kun je in jouw omgeving op zoek naar voedselpakketjes tegen gereduceerde prijs, die anders worden weggegooid.

 1. Crisp

De favoriete online supermarkt. We bestellen hier niet heel erg vaak, maar toch wel regelmatig. Crisp heeft altijd een supergoede leverservice en de producten zijn ook echt goede kwaliteit. Bovendien biedt Crisp ingrediënten aan die je niet snel in de supermarkt zal aantreffen. Denk aan verscheidene vissoorten, zoals zeeduivel, tonijnsteak en dorade, zowel in filets als een hele vis. Ook biedt Crisp verscheidene soorten vlees die je niet snel in je supermarkt aantreft, zoals een Dry Aged Tomahawk steak, pastrami van wilde gans of braadworst van wild zwijn. Mijn favoriet is een vegan mildzoute drop, die echt de perfecte balans heeft tussen zoet en zout, hard en zacht.

 1. Zwangerhap

Nu ik zwanger ben kan ik helaas niet meer alles eten wat ik zou willen. De regels omtrent voeding en zwangerschap wisselen echter zo vaak, dat het bijna niet bij te houden is. Regelmatig open ik dus deze app wanneer ik twijfels heb bij een bepaald ingrediënt. De app vertelt me of ik het ingrediënt veilig kan eten of niet, of dat ik het bijvoorbeeld eerst moet verhitten of alleen in kleine hoeveelheden mag eten.

 1. MyFitnessPal

Ik heb getwijfeld of ik deze app in het rijtje zou zetten, maar ik doe het toch. Zoals jullie hier en hier kunnen lezen is gewicht al een jarenlange strijd bij mij, en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. In tijden dat ik weer motivatie heb om voor mijn gezondheid te vechten gebruik ik deze app regelmatig. Hiermee hou ik bij wat ik eet en in welke hoeveelheden. Ook je activiteiten kun je hierin bijhouden, en de app vertelt je hoeveel kcal je moet eten om een bepaalde hoeveelheid af te vallen. Het helpt echt enorm om goed inzicht te krijgen in wat je dagelijks naar binnen stopt. Want ondanks dat ik het een vreselijke quote vind, is “elk pondje gaat door het mondje” wel gewoon echt waar. Meestal vul ik het een paar dagen in om weer zeker te weten dat ik op de goede weg ben.

 1. Vivino // Untappd

Deze apps gebruik ik zelf eigenlijk niet, omdat ik te weinig bezig ben met bier of wijn drinken. En al helemaal niet om het te matchen met mijn eten. Mocht je daar nou wel een passie voor hebben, installeer dan zeker een van deze apps. Hiermee hou je bij welke wijntjes of biertjes je drinkt, en kun je voor jezelf bijhouden bij welk eten je het genuttigd hebt en wat je ervan vond.

 1. Harvest ($1.99)

Deze geniale app helpt jou om je moestuin op het juiste moment te plukken want het vertelt je precies welke producten in seizoen zijn. Ook geeft de app je informatie over hoe je bijvoorbeeld de beste avocado in de supermarkt herkent, en hoe je de producten het beste kunt bewaren. Helaas alleen beschikbaar voor iPhones, dus ik heb deze app nu nog niet. Maar ik ga deze zeker als eerste installeren zodra ik weer een iPhone heb. Want al weet ik inmiddels hoe ik een goede avocado herken, van ongeveer alle andere groente- en fruitsoorten weet ik het dus echt nog niet.

 1. Thyme

Als je nou net als ik van koken houd en dus regelmatig vier pannen tegelijk op het fornuis hebt staan, dan herken je ook heel goed dat elke pan een andere kooktijd nodig heeft en je dus soms meerdere timers moet zetten. Nu los ik dat op door zowel de timer op mijn telefoon als op de oven te zetten, maar de app Thyme helpt je hier ook bij. Je kunt voor elke kookplaat een andere kooktijd instellen. Helaas ook alleen beschikbaar voor iPhones.

Dit bericht is in samenwerking met T-Mobile, lees hier mijn disclaimer.

2 reacties

Helena 29 juni 2020 - 18:48

Hoi Inge, leuk dat je mijn blogpost hebt genoemd! Moet hem geloof ik weer updaten, want er is weer flink wat moois bijgekomen op Netflix 🙂

Reply
Inge 30 juni 2020 - 15:22

Hi Helena, zeker doen! Ik zoek altijd leuke food docu’s 🙂

Reply

Plaats een reactie