Zelf sambal maken

door Inge

Zelf sambal maken had ik dus echt al heel lang op mijn wishlist staan. Ik zie het zo vaak bij bijvoorbeeld Masterchef Australia dat ze “even” een sambal recept op tafel toveren maar ik dacht dus altijd dat het echt veel werk is. Dat valt dus reuze mee! En het leuke is dat je op deze manier de sambal precies zo kan maken zoals jij hem lekker vindt. Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld fan van sambal brandal. Lekker op een broodje met paté en dan een beetje brandal en zeezout erop. Yum! 

Sambal oelek is natuurlijk de klassieker die iedereen kent, maar eigenlijk gebruik ik die alleen in gerechten, zoals in dit duiveltjesvlees. Ik zou sambal oelek nooit zo los ergens bij eten, omdat deze sambal niet gebakken is. Door het bakken van de pepertjes krijgt de sambal een hele andere intense smaak. De pit wordt hierdoor vaak wat gedempt en krijgt zelfs een lichtzoete toon door het roosteren van de pepers. 

Hoe dan ook, de manier hieronder beschreven is hoe ik mijn eerste sambal recept ever heb gemaakt. En wat was hij goed gelukt zeg! Pittig, dat dan weer wel. Maar wel echt heel erg lekker. Mijn vader, die zowat overal sambal oelek bij eet, was ook erg te spreken over deze zelfgemaakte variant. Maar sambal maken blijkt dus echt helemaal niet moeilijk, dus dat ga ik zeker vaker doen.

Ik gebruikte nu een combinatie van rawits en lomboks in de sambal. Ik gok zomaar dat de pittigheid vooral van de rawits kwam, dus als je liever iets minder pit erin wilt kun je ook alleen lomboks gebruiken. Alle andere ingrediënten kun je ook mee spelen zoals je zelf wilt. Er is geen goed of fout bij sambal. Wil je hem bijvoorbeeld 100% vegetarisch, nee wat zeg ik, vegan maken, laat dan de trassi weg. 

Ik maakte met de hoeveelheden in dit sambal recept ongeveer 2 potjes van 200/250 ml. Deze kun je het beste bewaren in steriele potjes. Lees hier hoe je die zelf thuis steriel maakt. Deze sambal is natuurlijk het allerlekkerste bij een uitgebreide rijsttafel. Eerder schreef ik al een blog over hoe je de ultieme rijsttafel maakt, en wat daar allemaal bij hoort.

zelf sambal maken
sambal recept

Zelf sambal maken

Print
Porties: 2 potjes Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.5/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

  • 100 gram lomboks (normale rode pepers)
  • 100 gram rawits (kleine scherpere pepertjes)
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 2 stengels citroengras
  • 1 tl trassi
  • 3 el ketjap
  • 40 gram palmsuiker
  • 3 tl azijn
  • 3 keriminoten
  • 80 ml zonnebloemolie

STAPPENPLAN

  1. Pel en snipper de ui en knoflook grof. Doe hetzelfde met de gember.
  2. Snij de groene steeltjes van de lomboks en rawits.
  3. Rooster de keriminoten in een droge koekenpan in enkele minuten goudbruin.
  4. Doe alle ingrediënten behalve de citroengras stengels en de olie in een keukenmachine. Maal het zo grof of zo fijn als je zelf lekker vindt. Ik heb hem redelijk fijn gemaald. Je kunt dit ook met de hand in een vijzel doen, dat komt waarschijnlijk zelfs de smaken ten goede, echter ben je wel zeker 15 minuten aan het vijzelen.
  5. Kneus de citroengrasstengels en snij eventueel in 2 stukken.
  6. Verwarm de olie in een grote wok op middelmatig vuur.
  7. Voeg de pepermix en de citroengrasstengels toe en bak dit in zo'n 10 minuten aan totdat de meeste olie opgenomen is. Zet het vuur niet te hoog zodat de pepers niet aanbranden.
  8. Proef voorzichtig en voeg naar smaak meer toe van een of ander. Pas op want de sambal is goed spicy!
  9. Verdeel de sambal over steriele potjes en draai de deksel dicht. Zet de potjes op hun kop en laat de sambal afkoelen. Op deze manier trekken de potjes vacuüm waardoor de sambal langer houdbaar is.
  10. Smakelijk!

NOTITIES

Om steriele potjes te verkrijgen leg je de schone potjes zo'n 10 minuten in een pan met kokend water. Neem ze daarna met een tang voorzichtig uit het water en vul ze direct met inhoud.

homemade sambal
zelf sambal maken

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie