Wortel-courgettekoekjes

Tussen de dripcake die ik deze week maakte (zie instagram/facebook) en de bruiloft waar ik gister was in, heb ik toch nog even tijd gevonden om een simpel gerechtje voor jullie te maken. Deze groentekoekjes maakte ik met wortel en courgette, maar je kunt zulke koekjes met allerlei groentes maken. Ik maakte ze eerder bijvoorbeeld ook al eens van zoete aardappel. Het is een lekker bijgerecht en een simpele manier om vooral kids meer groentes te laten eten. Lekker voor de lunch, of als bijgerecht bij het avondeten. Serveer het bijvoorbeeld bij een witvisje of falafel. Maak er een sausje bij, dit kan bijvoorbeeld simpele zure room zijn, maar een sriracha mayonaise, aioli of limoenmayonaise kan ook lekker zijn!

Bereidingstijd: ~25min          Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 courgette
  • 1 winterpeen
  • 2 bosui
  • 1 ei
  • 2 el bloem
  • 2 el parmezaanse kaas (of gewone strooikaas)
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • peper en zout
  • olie
  • Optioneel: zure room
  • Optioneel: bieslook

Stappenplan:

Snij de boven en onderkant van de courgette en rasp hem grof. Doe in een kom en strooi er een snuf zout overheen. Zet ~10min aan de kant zodat het vocht eruit kan trekken.

Knijp het losgekomen vocht uit de courgette. Dit kan beetje bij beetje met de hand, of door de courgette in een dunne, schone theedoek uit te knijpen.

Rasp ook de wortel grof en snipper de bosui fijn. Meng bij de courgette

Doe ook het ei, de bloem en kaas bij de groentemix en breng op smaak met de knoflookpoeder, paprikapoeder, peper en zout.

Het mengsel moet net aan elkaar plakken, maar ook weer niet TE nat zijn. Indien het te nat is kun je wat extra bloem toevoegen en indien te droog dan wat extra ei.

Verhit een koekenpan met een scheut olie op middelmatig vuur.

Schep met een lepel kleine hoopjes van de mix in de pan en druk ze plat met de achterkant van de lepel.

Gaar de koekjes op middellaag vuur zo’n 3-4min aan elke kant, of totdat ze goudbruin zijn.

Laat uitlekken op keukenpapier terwijl je eventueel de 2e batch koekjes maakt. Zowel warm als koud lekker.

Serveer met de zure room en bieslook. Maar het is bijvoorbeeld ook lekker met sriracha-mayonaise of kruidenyoghurt.

Smakelijk!