Witte chocolade cheesecake met frambozen

door Inge

Deze witte chocolade cheesecake met bastogne bodem en frambozen is al jaren een topper hier in huis. En terecht als je het mij vraagt. Hij is niet moeilijk om te maken. Pim heeft hem namelijk ook al een aantal keer gemaakt zonder al teveel hulp van mij, enkel met dit recept. En telkens is hij goed gelukt. En als Pim dat kan, dan kun jij dat ook! Sorry schat, niks ten nadele van jou bakskills hoor.

Ik denk dat wij deze no bake cheesecake met witte chocolade wel met elke verjaardag of andere festiviteit op tafel zetten. Ook als zomaar bezoek komt of zelfs zonder bezoek wordt hij regelmatig gemaakt. De witte chocolade in de cheesecake zelf is subtiel, waardoor het wat mij betreft geen super heavy-zwaar op de maag liggende cake is. Echte chocolade fans kunnen een beetje extra chocolade toevoegen zonder problemen. Pim doet dat dus vaak als hij het recept maakt. De combinatie met de frambozengelei en verse frambozen is wat mij betreft echt goud waard. Friszoet met romig, what more could you ask for? De bastogne koekbodem maakt deze witte chocolade cheesecake lekker knapperig.

Ik ben verkocht in elk geval; dit is een blijvertje! Toch op zoek naar een andere cheesecake? Kijk eens naar deze munt-limoen cheesecake. Je kunt natuurlijk ook een baked chocolade cheesecake maken. Ik ben persoonlijk meer fan van no-bake cheesecakes, omdat die toch vaak wat frisser en minder zwaar zijn. Maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Ben je op zoek naar een vergelijkbare baked cheesecake, kijk dan eens naar dit recept van Rutger Bakt.

Voor deze witte chocolade cheesecake maak ik gebruik van een bastognebodem. Ben je nou geen fan van Bastogne (how?) dan kun je ook andere koekjes gebruiken hoor. Voor een hele neutrale smaak kun je ook mariakoekjes gebruiken, zoals ik in deze regenboog cheesecake met witte chocolade deed. Ik gebruik zelf altijd wel wat gelatine in de cheesecake zodat ik zeker weet dat hij goed genoeg opstijft. Maar ik denk eigenlijk ook wel dat het zonder kan, dat moet ik volgende keer maar eens proberen. Ohja, de gelei laag bovenop heeft natuurlijk sowieso gelatine nodig. Het gaat me dan dus meer om de witte, middelste laag. Je kan wel altijd gelatine vervangen voor agar agar, zodat je er een vegetarische cheesecake van maakt. Want wellicht wist je het nog niet, gelatine wordt gemaakt van varkensbotten. Smakelijk verhaal om deze introductie mee te eindigen, niet?

Benodigd keukengerei

Voor deze cheesecake heb je niet perse veel nodig. Toch is sommige keukenapparatuur wat mij betreft onmisbaar als je graag bakt. Hieronder mijn favorieten, die ik ook in dit recept gebruik, met een affiliate linkje om hem direct aan te schaffen. Nogmaals, je kunt het dus ook zonder deze apparaten doen, maar ze maken je leven wel stukken makkelijker.

*Dit is een update van een recept uit 2016

witte chocolade cheesecake frambozen bastogne
witte chocolade cheesecake frambozen bastogne
witte chocolade cheesecake frambozen bastogne

Witte chocolade cheesecake met frambozen

Print
Porties: 12 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.5/5
( 187 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 pak bastognekoeken (min 4 koekjes; die mag je zelf opeten) (200-220  gram)
  • 85 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml ongeklopte slagroom (gekoeld)
  • 250 gram monchou (of andere roomkaas)
  • 200 gram witte chocolade (en iets extra om te versieren)
  • 1-2 el citroensap
  • 100 gram suiker
  • 4-5 blaadjes gelatine
  • 1 bakje diepvriesframbozen (250 gram)
  • 1 bakje verse frambozen (125 gram)

STAPPENPLAN

  1. Bedek de bodem van de springvorm met het bakpapier. Het maakt niet zo heel veel uit hoe groot je springvorm is. ik gebruikte er een van 22cm (affiliate link). Bij een kleinere vorm worden de laagjes wat dikker, maar dit hoeft geen enkel probleem te zijn wat mij betreft. 
  2. Verkruimel het pak bastognekoeken tot een fijne kruimel. Dit kan met de staafmixer en hakmolen, of met de hand (doe de koekjes in een zipperbag en mep erop met de deegroller.)
  3. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, let op dat de boter niet bruin wordt.
  4. Als de boter gesmolten is giet je dit bij het bastognekruim en roer dit door elkaar.
  5. Doe dit in de springvorm en verspreid gelijkmatig over de bodem. Druk met een lepel goed aan en zet in de koelkast om hard te worden (ongeveer 30 minuten).
  6. Klop in de keukenmachine of met de mixer de slagroom lobbig tot stijf en zet even apart.
  7. Week 3 blaadjes gelatine in een kom met koud water.
  8. Breek de witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain marie. Voor extreme witte chocolade liefhebbers: je kunt ook iets meer chocolade nemen; 250 of 300 gram. Dan zal de chocolade smaak wat heftiger zijn. Met de 200 gram in dit recept proef je de chocolade wel, maar lekker subtiel, waardoor de taart wat mij betreft niet te heavy is. Maar indien je toch liever wat meer chocolade proeft, kun je prima iets meer gebruiken.
  9. Verhit het citroensap en smelt hierin de gelatine door deze uit het water te halen en uit te knijpen.
  10. Meng intussen in de keukenmachine de monchou met mascarpone en 50 gram suiker door elkaar. Doe de chocolade en het citroensap hier ook bij en als laatste meng je ook de slagroom er doorheen.
  11. Meng dit goed totdat er een glad mengsel ontstaat. 
  12. Haal de springvorm uit de koeling en giet het mengsel er in. Zet weer terug in de koeling om op te stijven. Dit zal 3u duren ongeveer.
  13. Neem een steelpannetje en doe hier de bevroren frambozen in, met 50 gram suiker en 4 el kraanwater. Breng dit al roerende aan de kook en laat zo'n 5 minuten pruttelen op middelmatig vuur. De bedoeling is dat alle frambozen kapot koken waardoor ze hun sappen afgeven.
  14. Week intussen ook de overgebleven blaadjes gelatine in koud water. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat je uit de frambozen hebt weten te persen bij stap 15 heb je 1 tot 2 blaadjes nodig. Hou rekening met ongeveer 1 blaadje per 85ml.
  15. Zeef de frambozengelei zodat je alleen het vocht overhoudt en de pitjes achterlaat. Voor de liefhebber van de pitjes; je kunt er uiteraard ook voor kiezen om ze erin te laten.
  16. Knijp het water uit de gelatine en doe bij de frambozen, doe er ook nog een scheutje citroensap bij. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat het mengsel iets afkoelen zodat het niet meer gloeiend heet is en giet het daarna over de cheesecake.
  17. Zet dit nog minstens 1,5u terug in de koeling om goed af te koelen en iets op te stijven.
  18. Snij daarna met een mes langs de rand van de bakvorm om de cheesecake los te halen. Maak dan de rand van de springvorm los en haal hem eraf.
  19. Versier de cheesecake met frambozen en extra snippers witte chocolade door met een dunschiller schaafsels van de chocolade af te snijden.
  20. Smakelijk!
witte chocolade cheesecake frambozen bastogne

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Selma 27 januari 2024 - 18:01

Is de gelatine wel écht nodig? Zal de chocola niet al zorgen voor een stevige taart?

Reply
Inge 19 maart 2024 - 16:33

Hi Selma.
Dat zou heel goed kunnen maar zo heb ik het nog nooit geprobeerd.
Zou een leuke test zijn maar zo zonde als het mislukt haha.

Reply

Plaats een reactie