Venkelrisotto met Hollandse garnalen

Ik heb het geloof ik al vaker gezegd, maar risotto is en blijft een favoriet hier in huis. En het is zo’n veelzijdig gerecht. Deze venkelrisotto maakte ik nog niet eerder maar de gelegenheid deed zich voor toen ik een doos met Hollandse garnalen opgestuurd kreeg. Ik vroeg aan Pim waar hij zin in had en zijn antwoord was ‘risotto’.

Ik ging nadenken welke groente ik erbij wilde doen. Ondanks dat ze net niet meer in seizoen zijn, had ik superveel zin in venkel. Door het gebruik van de venkel en citroen, wordt het geheel super fris. De kaas en boter zorgen weer voor een romige smaak.

Ohja, en mocht je nou dit gerecht willen gaan maken. Op de foto zie je een boel garnalen bovenop gestrooid. Ik heb de helft van de garnalen door de risotto gedaan, en de andere helft bovenop gedaan voor de foto. In het recept zeg ik dat je alle garnalen door de risotto moet doen. Hou hier dus rekening mee mocht je ook de bovenkant willen versieren.

Bereidingstijd: ~35 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150-200 gram risotto rijst (200 voor grote eters)
  • ~150 gram Hollandse garnalen
  • 1 venkel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 witte ui
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 2 bouillonblokjes vis
  • parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 gram roomboter
  • 1 el dille
  • verse peper
  • optioneel: flinke scheut witte wijn

Stappenplan:

Pel en snipper de ui en knoflook.

Maak met de bouillonblokjes ongeveer 1 tot 1,5 liter vocht.

Verhit de helft van de boter in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook aan.

Voeg de risottorijst toe en bak dit een minuutje mee.

Doe enkele lepels van de visbouillon erbij, totdat de rijst net onderstaat. Indien je witte wijn wilt gebruiken, voeg die dan eerst toe en laat deze opnemen, voordat je bouillon toevoegt.

Snij intussen de bovenkant van de venkel weg, bewaar het groen.

Rasp de venkel grof.

Hou intussen ook de risotto in de gaten, schud de pan regelmatig op zodat de onderkant niet aankoekt en de rijst in beweging blijft, en voeg beetje bij beetje nieuw vocht toe, zodra de rijst erom ‘schreeuwt’.

Voeg na ongeveer 10 minuten de dille en venkel toe en laat dit met de risotto mee garen.

Blijf vocht toevoegen zodra de rijst erom vraagt, totdat de rijst bijna gaar is.

Voeg de laatste 2 minuten de garnalen toe, als ook het rasp en sap van de citroen en de parmezaanse kaas.

Hoeveel parmezaanse kaas je toevoegt is afhankelijk van smaak, ik voegde ongeveer 50 gram toe.

Breng de rijst ook op smaak met peper, en eventueel extra zout. Ik heb geen extra zout toegevoegd omdat de visbouillon en kaas ook al zoutig zijn.

Voeg ook de resterende boter toe.

Serveer de venkelrisotto met het groen van de venkel.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *