Uiteten met Inge: ’t Raodhoes in Reuver

door Inge

Verstopt in de prachtige gewelvenkelder van het oude gemeentehuis in Reuver (Noord-Limburg) vind je restaurant ’t Raodhoes. Dit historische pand midden in het centrum, vlakbij de kerk, begon ooit als een boerderij, en werd later een brouwerij/likeurstokerij. Dat was ook het eerste wat ik dacht toen ik de gewelven zag: ‘dit is vast vroeger een brouwerij geweest’. Maar daar bleef het niet bij. Het pand diende ook als notariswoning alvorens het gemeentehuis zich erin vestigde. Sinds 1988 dient het pand als restaurant en wordt inmiddels al bijna 23 jaar liefdevol gerund door Piet en Gerrie Boonen. Piet staat in de keuken, terwijl Gerrie de bediening op zich neemt. Je kunt er van de kaart eten, maar de meeste mensen kiezen het verrassingsmenu. Via Social Deal koop je nu een zesgangendiner voor de geweldige prijs van 33 euro. Dat is 45% korting! Ik ging alvast voor je proeven en ervaren.

De binnenkomst

Het eerste wat me opvalt als ik de gewelvenkelder binnen loop is de prettige sfeer en uitstraling. De inrichting is mooi rustig gehouden en op de achtergrond hoor je een heerlijk pianospel. Dat is natuurlijk belangrijk in zo’n ruimte als deze, waar eigenlijk vrijwel geen natuurlijk daglicht binnenkomt (Okee, het is winter dus daglicht was er sowieso niet meer natuurlijk). Ik voel een luxe uitstraling, maar niet over de top. Alle tafels zijn mooi gedekt en staan allemaal verdeeld rondom de centrale bar in het middel van de ruimte. Dat vind ik fijn, want dat breekt de ruimte en heb je niet het idee dat je hutjemutje zit. De glimlach van Gerrie kwam ons direct tegemoet, onze jassen werden aangenomen en we mochten zelf een tafeltje uitkiezen.

We beginnen de avond met een glaasje bubbels met likeur 43 erin, dat vind ik zo lekker! Er werd een kleine amuse geserveerd van smaakvolle ham en kaas met een eigengemaakte marmelade. Dan verschijnt Piet aan tafel. Dit is voor mij voor het eerst dat de chef zelf de tijd neemt om de gasten te groeten en te vragen of er allergieën zijn of dat we iets niet lusten. Dat is bij ons niet het geval, dus Piet verdween weer de keuken in om de eerste gang voor ons te bereiden. Er werd ons gevraagd of we wijn bij het eten wilden drinken. Pim drinkt sowieso geen wijn. Ik twijfelde zelf, maar koos toch voor een non-alcoholisch drankje gezien het wel een donderdagavond was en ik vrijdag gewoon weer fris en fruitig moest gaan werken.

 

Gang één

De eerste gang die geserveerd werd was een frisse salade met in tempura gebakken scampi’s. Deze werden geserveerd met een dressing van limoen en citroengras. Stiekem had ik al wel verwacht dat er iets uit de frituurpan aan zat te komen, want terwijl we aan onze amuse bezig waren, vulde de ruimte zich licht met de geur van hete olie. De scampi’s vond ik heerlijk. Het tempura laagje was flinterdun, maar wel zeker aanwezig genoeg om een knapperig effect te geven. We kregen er ook wat vers brood met smeerseltjes bij.

Gang twee

Aardpeer-truffelsoep met champignons en kastanjes, dat was gang twee. Ik vond het in eerste instantie vreemd om de soep als tweede gang te krijgen in plaats van eerste gang, maar achteraf begrijp ik hem wel. De soep was heerlijk aards van smaak, met een licht zoete toon en een vleugje room. De stukjes kastanje op de bodem van het bord hadden voor mij niet perse gehoeven, maar verder heb ik echt goed zitten genieten. Ik heb echt zelden zo’n heerlijke soep op, zeker een ‘niet-alledaags soepje’. Achteraf heb ik spijt dat ik het recept niet gevraagd heb.

Gang drie

De derde gang die werd geserveerd verraste me enorm. Er werd me een langwerpig bord voorgezet met een licht goudbruin driehoekje op, wat leek op een gezonde variant van een appelflap, met daarbij een knalgroen sausje. Onder het pakketje lag een beetje roodkleurige risotto. De risotto was ‘getomatiseerd’, een woord wat ik helaas nog niet ken maar het heeft vast en zeker iets met tomaten te maken. De groene saus bleek gemaakt van peterselie en de appelflap was een vispakketje in filodeeg. Toen ik eenmaal door de krokante buitenlaag was, vond ik een heerlijke mix van zalm en witvis in het pakketje.

Gang vier

Inmiddels waren we al aan het brainstormen wat de vierde gang kon zijn. Want hoe zorg je ervoor dat je gasten het hele menu, tot aan gang zes, op krijgen zonder rollend naar buiten te gaan? Zou het weer vis zijn? Of misschien weer een vegetarisch gerechtje? Zou de vierde gang het hoofdgerecht zijn en dat we dan twee nagerechten krijgen? We hadden het niet kunnen raden, want gang vier bleek een bolletje perensorbet. Ja natuurlijk, dacht ik gelijk toen het aan tafel kwam. Dit noemt men ook wel een spoom, een verfrissing tussen de gerechten door om de smaakpapillen te neutraliseren. En inderdaad, het was heerlijk verfrissend en licht zoet.

Gang vijf

Ja hoor, nu moest wel het hoofdgerecht komen. En wat voor een. Een echt perfect gegaarde Herford biefstuk, bereid op de Big Green Egg. Dit werd geserveerd met een groentequiche, gebakken knolselderij en paddenstoelen, en een licht pittig saus van groene pepers. Daarbij werd een eigengemaakte aardappelrosti geserveerd. Nou, echt waar, die biefstuk was zo mals dat hij wegsmolt op je tong. Ik ben eigenlijk geen fan van rood vlees, maar deze biefstuk heb ik toch grotendeels opgegeten. Uiteraard vond Pim het niet erg om de laatste hapjes van mijn vlees nog weg te werken. We zijn natuurlijk afgelopen jaar in Argentinië geweest, waar biefstuk overal bovenaan de kaart staat. Zeker Pim heeft dus wel redelijke standaarden als het op biefstuk aankomt. Maar we waren het erover eens dat deze biefstuk zeker niet onder deed aan menig Argentijnse steaks. De quiche erbij was smaakvol, en Pim moest mij vechten om het laatste stukje champignon op mijn bord.

Gang zes

Ik ben niet perse een toetjesmens, ik bestel vaak liever een voorgerecht dan een nagerecht als ik ga uiteten. Maar zo heel af en toe vind ik desserts wel eens lekker, zeker als het van goede kwaliteit is. We kregen een proeverij voor onze neus. Er werd ons nog een dessertwijn aangeboden, maar die sloegen we af. We zijn allebei geen liefhebbers van dessertwijn. De proeverij bestond uit een bavarois van abrikoos, parfait van mokka, chocolademousse en een witte chocolade ijs, geserveerd met een bolletje slagroom en een bonbon met karamel. Het was een simpel ogend dessert, maar mijn smaakpapillen deden toch een dansje toen ik eenmaal begon te proeven van al dat lekkers. De chocolademousse was mijn favoriet, maar de bonbon met karamel was ook echt een feestje in je mond. En ondanks dat Pim geen mokka-liefhebber is, heeft ook hij zijn hele bord leeggegeten, inclusief de mokka parfait.

Conclusie

Zonder verwachtingen begon ik de avond aan dit zesgangen diner. Wat hebben we genoten van het leuke menu. Afwisselend en smaakvol, wat voor mij wel twee kernwaarden van een goed diner zijn. Ik maakte me van tevoren lichtelijk zorgen over een zesgangen diner, zo’n grote eter ben ik namelijk niet. Dit menu was echter zo goed samengesteld dat ik niet naar buiten liep met een buik die op ontploffen stond. We hebben ruim 4 uur getafeld, wat inhoudt dat Piet en Gerrie ruim de tijd namen tussen de gangen in. Dit boodt ons de ruimte om na elke gang even rustig te verteren en bij te komen en natuurlijk een goed gesprek met elkaar konden hebben.

De producten die werden gebruikt, werden in hun waarde gelaten. Geen poespas, geen heftige kruiden of specerijen, maar gewoon pure smaken. Voor mij mochten enkele gerechten iets meer op smaak gebracht, maar ik kook dan zelf ook vaak met veel peper en zout en dat doet natuurlijk niet iedereen. Er stond gewoon een peper en zout stelletje op tafel waardoor ik zelf kon toevoegen waar ik dat nodig achtte. Volgens de website wordt er vooral met verse en lokale producten gekookt. Nou heb ik daar geen twijfel aan, maar wat ik vooral vond, was dat er met liefde en passie gekookt werd. En dat vind ik misschien nog wel belangrijker.

Ook genieten van dit fijne pareltje in Reuver? Koop dan nu je Social Deal hier!

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Manon 15 januari 2019 - 18:11

Oh man! Ik wil ook! Je gaat zeker niet nog een keer, maar dan met mij? 😉

Reply
Inge 16 januari 2019 - 09:42

Haha ik wil best een keer met jou gaan social dealen hoor 🙂 Kunnen ook iets leuks rondom Eindhoven zoeken en ik regel de rest 😉

Reply

Plaats een reactie